29 Nisan 2024 Pazartesi

İzmir’de “Tüm Azizler Bayramı” ve “Ölüleri Anma Günü” Kutlandı

“Tüm Azizler Bayramı” 1 Kasım Pazartesi günü öğleden sonra Karşıyaka Soğukkuyu Katolik Mezarlığı’nda, İzmir Latin Kilisesi’nin Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından yönetilen Ayin ile kutlandı ve Vatikan Kamerun ve Ekvator Ginesi Büyükelçisi Monsenyör Julio Murat törene eşlik etti. İzmir’in farklı kiliselerinden gelen rahipler ve geçen seneye göre daha fazla kalabalık bu litürjiye katıldı.

Öncelikle Kutsal Tesbih Duası okundu ve mezarlar takdis edildi, ardından Kutsal Ayin, İtalyanca ve Türkçe olarak yapıldı. 

Diyakon Nikola İncil’in Matta Kitabı’ndan sözler okuduktan sonra, Monsenyör Kmetec verdiği vaazında diğer yandan: “Ölüm, her insan için derin bir gizemdir. İnanmayanların bile saygıyla kuşattığı bir gizemdir. Çünkü ölüm inananlar için bile bilmediğimiz ve hayal bile edemediğimiz bir şeye kapı açar… Ölüleri anmak için mezarlıktayız, sevdiklerimiz, ölüleri hatırlamak içindir. Bizden önce bilinmeyene giden bu insanları, bilinmeyen de olsa, sevgiyle hatırlamanın sebebi nedir? Aile bağları, umut… Şunu sormak yerindedir: Bugün ölülerimiz bize ne söylüyorlar? Sadece buraya gelmeyin. Sadece buraya değil. Yılda bir kez… Her gün ölüler için dua edebilirsiniz. Her gün gittiklerini hatırlayabilirsiniz.” … İsa bugün bize İncil’de şöyle diyor: Bana geleni reddetmeyeceğim. Ve beni gönderenin vasiyeti şudur: Bana verdiğinden hiçbir şey kaybetmem, fakat onu son günde diriltirim…” dedi.

2 Kasım Salı öğleden sonra Ölüleri Anma Günü için Karabağlar Paşaköprü Katolik mezarlığında toplanıldı. İzmir Latin Kilisesi’nin Başepiskoposu Monsenyör Martin Kmetec tarafından Ayin yönetilirken İzmir kiliselerinin birçok rahipleri de törene katıldılar.

Kutlama, önceki günkü gibi Kutsal Tesbih Duası ve mezarların takdis edilmesi ile başladı ve ardından Kutsal Ayin kutlaması küçük şapelde hem Türkçe hem de İtalyanca olarak gerçekleştirildi.

Diyakon Nikola İncil’in Aziz Matta tarafından yazılan sözlerini okudu ve ardından Başepiskopos verdiği vaazında şöyle dedi : “Bugün Kilise, merhum kardeşlerimizi anımsıyor. Dün tüm Azizleri kutladığımız gibi, şimdi tüm ölenlerin aziz olmadıklarını akılda tutarak anımsıyoruz. Onlar için dua ettiğimiz zaman, bir gün bizim de öleceğimizi ve başkalarının insafına bizim için dua etmeleri umuduyla kalacağımızı kendimize hatırlatıyoruz… Ölüm kaçınılmazdır. Olması gerektiğine göre, bundan çok korkmamalıyız. Korkmamız gereken şey, Tanrı’nın dağda bizim için hazırladığı bu göksel ziyafetten mahrum kalmaktır.

Kutsal Ayin’in son takdisinden sonra, tüm katılımcılar merhumların kurtuluşu ve genel af (endüljans) almak için dualar okudular. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi