7 Mayıs 2024 Salı

İzmir’de Yağların Kutsanması ve Kutsal Perşembe Ayini

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde ilk Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini ve Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın Son Akşam Yemeği) Ayini gerçekleştirildi.

Çarşamba akşamı İzmir Başepiskoposluğu’nun rahipleri Ayin’e eşlik etmek için İzmir’den, Selçuk Meryem Ana Evi’nden ve Antalya’dan geldiler.

Peygamber Yeşaya’nın Kitabı’ndan ve Vahiy Kitabı’ndan Sözler okunduktan sonra Luka İncil’inden Sözler Peder Dariusz Bialkowski tarafından okundu. 

Monsenyör Martin tüm katılan rahipler ve rahibelere İtalyanca verdiği vaazında: “…Bugün, imanlıların önünde, tayin edildiğimiz gün hepimizin verdiği sözleri yenileyeceksiniz: “Mesih’e olan sevgim ve Kilise’ye hizmetim için kabul ediyorum.” Onun kefaret işini insanların yaşamlarında kutsal bir şekilde mevcut kılmak için yüce ve zor rahiplik hizmetini kabul ettik. Ancak bu hizmet O’nunla derinden bütünleşmeden yaşanamaz. Bugün, vaatleri yenilemek, bizim için her şeyden önce, görevini paylaşabilmemiz için bizi Kendisini takip etmeye çağıran Rab’be şükretmek anlamına gelecek.”  dedi. 

Vaazı bitince Monsenyör Martin tüm cemaatten rahipler için dua etmesini rica etti ve ardından rahiplik yeminlerinin yenilenmesi ritüelinin sorularını sordu. Rahipler de “Evet, istiyorum” diyerek kabul ettiler.

Ardından Monsenyör Martin, üç rahip aracılığıyla getirilen Kutsal Yağları, ilk olarak Hasta Yağını, sonra Katekümen Yağını ve en son Krizma Yağını kutsadı. 

Episkopos daha önce vaazında söylediği gibi, “Bu yağlar Mesih’e inanan herkes için kurtuluşun sembolüdür… Yağların kutsanması “Rahipliğin doluluğunun tezahürünü” ifade eder. Ayin, tüm gerçekliğe ulaşan ve onu kutsayan kurtuluş ayini olarak Kilise’yi vurgular. Aslında, “Peder’in kutsamasının kutsal bir işareti” haline getirilen Krizma yağı, daha sonra her bir Vaftiz Olana, her bir cemaat topluluğuna ulaşır. Böylece, vaftizdeki taahhütlerini üstlenmeye hazırlananlar için “Mesih’in gücünün bir işareti” olan katekümenlerin yağı ve “bedende ve ruhta güçlendirme” olan hastaların yağıdır. Krizma ile meshedilerek vaftiz edilen her kişi “Mesih’e daha çok benzetilir” ve “O’nun peygamberlik, rahiplik ve kraliyet misyonuna ortak olur.”

Kutsal Perşembe Akşamı Mesih İsa’nın çarmıha gerilmeden önceki gece Son Akşam Yemeği anılıyor. Türkçe verdiği vaazında Monsenyör Martin: “Bu gece de, İsa’nın Son Akşam Yemeğini kutlarken, İsa bize iki şey bırakıyor: Bize kendi bedeni olan ekmeği bırakıyor. Ayini her kutladığımızda İsa bizimle kalır ve bu kutsal ekmekle bizi besler. Ayrıca, ayak yıkanması jesti ile, İsa bize alçakgönüllülük örneği gösterir. Bu bir hizmet ve kardeşçe sevgi örneğidir.” dedi. Ardından Peder Pascal Robert, İngilizce olarak bu akşamın anlamı hakkında kısaca vaaz verdi.

Sonra 8 kişiye “ayak yıkama” ritüeli yapıldı ve Başepiskopos ayakları yıkadı. 

Monsenyör Martin daha önce vaazında bu ritüeli şu şekilde anlattı: “Petrus Mesih’in insani zayıflığını kabul edemez. O, İsa tarafından ayaklarının yıkamasını reddeder. Ama İsa ona, ayaklarının yıkanmasına izin vermediği sürece krallığında kendisiyle birlikte yer alamayacağını söyler. Ayak yıkamayla sembolize edilen gerçek, İsa’nın aşağılanmasında Tanrı’nın açığa çıkmasıdır. İsa köleler ve kadınlar için ayrılmış olan yeri alır. Ayakların yıkanması, İsa’nın hizmetinde zaten gerçekleşmiş olan ve sadece son mühre ihtiyacı olan vahiy sürecini tamamlar ve sona erdirir. Çarmıhta vahyin nihai aşaması gerçekleşecektir.”

Ayin’den sonra kutsal Efkaristiya, muhafazasından çıkarılıp ayin alayı ile birlikte Başepiskopos tarafından başka bir yere taşındı ve konulduğu yerin önünde sessizlik içinde tapınma yapıldı.

Ozan Karagöz’ün yönetimindeki Katedral’in korosu bu görkemli Ayinlere Türkçe ve Latince ilahileriyle renk kattı. (SAT-7 TÜRK/İZMİR-Nathalie Ritzmann)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi