30 Nisan 2024 Salı

Kamp Armen İnşaatı Başlıyor

Tuzla’da Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’na ait arazi üzerine 100 gencin kalabileceği yurt ile kültür merkezi, fuaye, kütüphane ve oditoryum inşa edilecek. Projenin mimarı Kevork Özkaragöz, içinde bir müzenin bulunacağı merkezde Hrant Dink’e özel bir alanın da oluşturulacağını söyledi. 

40 yılın ardından geldiği mekânda duygusal anlar yaşayan Pastör Renê Levonian ‘‘Kampta çalıştıktan sonra Hrant Dink ile Tuzla sahilinden denize girdiğimiz günleri hiç unutmadım’’ dedi.

İstanbul’da yoksul ve evi olmayan Ermeni çocuklara yurt olması için 1962 yılında Tuzla’da yapılan Kamp Armen’in yeniden inşası için ilk büyük adım atıldı.

Kamp Armen’in yeniden inşasında çalışan çocuklar

1950’li yıllardan itibaren Anadolu’dan gelen kimsesiz ya da yoksul Ermeni çocukların barınması için kullanılan Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’nin alt katı, çocukların artmasıyla yetmeyince kilise yönetimi Tuzla’da bir arazi satın almıştı. 1962’de Sait Durmaz’dan satın alınan arazi üzerine aralarında 2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink’in de bulunduğu çocuklar tarafından yapılan binalar, Kamp Armen’i oluşturmuştu.

Hrant Dink Kamp Armen’de çocuklarla

1964-1987 yılları arasında hizmet veren Kamp Armen’deki binaların yıkılmak istenmesi üzerine başlayan tepki ve imza kampanyası, 175 gün sonra kampın tekrar Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’na iade edilmesiyle sonuçlandı.

Kamp Armen’de gönüllü eğitmenlik yapan din adamlarından Pastör Renê Levonian ise, ‘‘Kahramanmaraş’tan Fransa’ya göç eden Ermeni bir ailenin çocuğu olarak Fransa’da doğdum. Pastör olarak 40 ülkede bulundum. En unutulmazı Türkiye’dir. 1981 yılında Tuzla’ya geldiğimde 120 çocuk vardı. Hrant 20’li yaşlardaydı, katıksız insan severdi, ‘anavatanım Türkiye’ derdi. İşleri bitirdikten sonra Tuzla sahilinden denize girerdik’’ ifadelerinde bulundu. (Milliyet)

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi