3 Mayıs 2024 Cuma

Karadağ Cumhurbaşkanı’ndan, Ortodoks Rahiplere Tehdit

Geçmişte Sırp Ortodoks Kilisesi mülküne el koymaya çalışan Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Đukanović, şimdi de Ortodoks rahipleri ülkeden sürmekle tehdit etti.

Cumhurbaşkanı Milo Đukanović

Cumhurbaşkanı Đukanović, geçtiğimiz günlerde Karadağ’da askerlerden daha fazla din adamı olduğunu söyleyen Sırp Ortodoks Kilisesi rahibine cevaben, bu sorunu çözme gereğinden bahsederek yasadışı bir şekilde orada olduklarını iddia ederek bazı rahipleri sınır dışı etmekle tehdit etti.

Đukanović, ‘‘Birisi bize Karadağ’da askerlerden daha fazla Sırp Ortodoks Kilisesi rahibi olduğunu söyleyebiliyorsa, bizi sadece bu uyuşmazlığı çözmemiz gerektiği konusunda uyarıyor demektir ve muhtemelen doğal olarak halledeceğiz’’ dedi.

Başrahip Velibor Džomić

Başrahip Velibor Džomić, Karadağ’daki Sırp Kilisesi’nde 650 kilise konseyi olduğunu söyleyerek, ‘‘Her konseyde en az beş kişi varsa, 3 bin’den fazla kişi demektir. Bu, tüm Karadağ ordusundan daha fazla’’ ifadelerinde bulunmuştu.

Cumhurbaşkanı ayrıca, Ortodoks karşıtı yasayı geçersiz kılan yeni hükümete karşı üstü kapalı tehditler savurdu. Ortodoks dünyası tarafından tanınmayan, aşırı milliyetçi Karadağ Ortodoks Kilisesi’ni destekleyen Đukanović’in Sırp Kilisesi temsilcilerini ilk hedef alışı değil. Aralık 2018’de 50’den fazla keşiş ve Sırp Kilisesi din adamının oturma izinlerini uzatmayı reddettiği öğrenildi.

Bir yıl sonra, Đukanović’in partisi Parlamento’da çoğunluğa sahipken devlete Sırp Ortodoks Kilisesi’nden 650 mülke el koyma yetkisi veren ‘Din Özgürlüğü Yasası’ kabul edildi. Ortodoks inanlılar, aylarca ülke çapında barışçıl protestolar düzenledi ve kutsal mekânlarını koruma taleplerini ilan etti. Bu süre zarfında, din adamları tutuklandı ve sorguya çekildi.

Cumhurbaşkanı daha sonra Ağustos seçimlerinde çoğunluğu kaybetti. Yeni hükümet 4 Aralık’ta iktidara geldi ve hükümetin Ortodoks Kilisesi’ne yönelik tutumunu düzeltmeye başladı.

Parlamento, 29 Aralık’ta kanunda gerekli değişiklikleri kabul ederek Sırp Kilisesi’ne yapılan zulmü sona erdirdi. Tüm dini kurumları kanun önünde eşit hale getirmeye yönelik yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Đukanović tarafından veto edildi ve ikinci bir oylama için Parlamento’ya iade edildi. Yasa tasarısı Ocak ayında ikinci kez kabul edildi ve o ayın sonunda Cumhurbaşkanı tarafından imzalandı. (Orthochristian)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi