4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde Küd Dpo Surp Asdvadzadzin Yortusu

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde Küd Dpo Surp Asdvadzadzin Yortusu kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, ayine riyaset etti ve vaaz verdi. 

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, 2 Temmuz Pazar günü, Surp Badarak (Kutsal Sunu) Ayini ile Küd Dpo Surp Asdvadzadzin Yortusu kutlandı. 

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin riyaset ettiği ayinde Surp Badarak’ı Patrikliğin Adalar din görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan sundu. Diyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrasına hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Diyakos Garbis Çiçek okudu. Kutsal Kase’yi Diyakos Rober Küçükakbulut getirdi. İlahileri, Diyakos Artun Tekiroğlu yönetiminde diyakos ve gönüllü okuyucular seslendirdiler. 

Surp Badarak sırasında Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazında “en önemli soru” olarak nitelendirdiği, “dünyadaki kötülüğün sebebi ve oluşumu” üzerine konuştu, vaazdan bazı bölümler şöyle:

Sevgili kardeşlerim bu günkü İncil okuma parçasında dünyanın en büyük sorularından birisi ele alınıyor. Nedir bu soru? Kötülük niçin var? Nereden gelmiş? İyi Tanrı kötüyü niçin yaratmış? Hadi yaratmamış niçin izin veriyor? Kötülük olmazsa olmaz mıydı? Kötünün kaynağı ne? Tanrı ile şeytan eşit güçte mi ki Tanrı şeytanı alt edemiyor? Bütün bu sorular çağlar boyunca hem peygamberlerin, hem filozofların hem de düşünen bütün insanların kafasını yormuş. İsa zamanında da bu soruluyordu ve İsa’ya da sordular bu soruyu. İsa da soruyu “deliceler” meseliyle cevapladı.

Bu meseli anlattığında, İsa’nın öğrencileri de anlamadılar ve geldiler özel olarak sordular, bize anlat dediler. İsa dedi ki; “Tarla dünyadır, iyi tohumu eken Tanrı’dır, düşman şeytandır, gece uyurken, insanlar farkına varmadan gelir ve kötülük tohumları eker, Tanrı ve melekler bunun farkındadır, kötülerden kurtulmak, onları ayıklamak o kadar kolay değildir, hasat vakti dünyanın sonudur ya da insanların öldükleri andır, dünyanın sonunda melekler iyileri toplarlar, kötüleri de cehenneme gönderirler. Şimdi İsa’nın verdiği yanıt, niçin kötülük var sorusuna, Tanrı’nın planında sadece iyilik vardır, iyiyi ister. Kutsal Kitap okuyanlarınız bilir, yaratılış kitabında, Tanrı her şeyi yaratıyor ve sonra bakıyor ve ne diyor? “İyi oldu.” Şeytan dahil hiç bir şeyi kötü yaratmadı, başlarda şeytan da iyi bir melekti. Peki kötülük nereden çıktı? Kötülük özgür iradeden çıkan bir durumdur. Tanrı özgür iradeyi yarattı. Özgür irade doğru olmayanı yaptığında kendisine ve başkalarına zarar verir, günah işler, kötülük başlar. 

Biz farkına varmadan, ailelerimiz, öğretmenlerimiz, arkadaşlarımız farkına varmadan, televizyonumuz farkına vararak içimize ektiler, günahın, kötünün, rekabetin, kavganın tohumlarını. Sen iyi misin kötü müsün? Kutsal kitap diyor ki; Herkes saptı, herkes günah işledi, doğru olan bir kişi bile yok. O zaman bizim, içimize ekilmiş olanı fark etmemiz lazım. İyi haber şu, iyiye de sahibiz biz kötüye de sahibiz. İçimizdeler bunlar kurtulamayız ama seçebiliriz.

İyiye iyi, kötüye kötü diyebiliriz Tanrı’nın ölçütleriyle. Daha sonra her şeye rağmen iyiyi seçebiliriz. Ömrümüzün sonuna kadar iyi olanı seçtiğimizde, o zaman iyi bir insan olarak adlandırılabiliriz, hatalarımıza, günahlarımıza rağmen. Tanrı O’nun istediğini yapmamızı istiyor ama kendimiz istediğimiz için.

Dikkat edin! Ne seyrediyorsunuz, ne dinliyorsunuz, bir gün imanınızı bile elinizden alırlar ve siz bunun farkına bile varmazsınız. Akıllı bir adam çıkar bir laf eder Tanrı’ya karşı, birisi çıkar Hristiyanlığa karşı bir laf eder, senin araştıracağın bir yer, durum yoktur, ama o kişiye saygı duyarsın, haa dersin “bu adam Tanrı’ya inanmıyorsa o zaman gerçekten Tanrı yok mu” demeye başlarsın. Onun için bu günkü mesel çok önemli, kötülük bu dünyada kalıcı, hasat zamanına kadar, yani dünyanın sonuna kadar. Tanrı bu gezegende yeni bir sistem kurana kadar devam edecek. O yeni sistemde kötülüğe yer verilmeyecek, nasıl ki göklerdeki mekanlarda kötülüğe izin verilmiyor, bunun gibi yeni kurulacak sistemde kötülüğe izin verilmeyecek. Ama dünyanın sonuna kadar yer yüzünde kötülük olacak ve kötü haber o ki, giderek daha da artacak. Karanlık giderek artacak çünkü ışık azalıyor, giderek Tanrı sözü, doğruluk azalıyor, karanlık, kötülük artacak ve bütün bunların içinde biz özgürüz, iyi olanı, doğru olanı seçeceğiz. Onun için Tanrı bizi güçlendirsin, sizin içinizde ekilmiş tohumlar belli ki güçlü yoksa günün bu saati buraya gelmez, Tanrı’yı arıyor olmazdınız. Ama bakın gençler, yeni nesiller yok, niye? Çünkü sizin içinize ekilmiş olanlar, onlara ekilemedi maalesef, siz, biz o tohumları ekmekte geç kaldık, beceremedik. Onun için iyiliği çoğaltalım, Tanrı sözünü artıralım, ışık, iyilik çoğalsın, kötülük hep orada olacak ama biz de özgürüz onu yapıp yapmamakta. Tanrı hepinizi güçlendirsin. Amen.

Vaazların ardından Rab’bin Duası okundu. Toplu tövbeyi Patrik Sahak II yaptırdı, ardından Hağortutyun (Komünyon) dağıtımına geçildi. 

Surp Badarak’ın ardından Üstrahip Harutyun Yuhanna İncili’nden ayetler okudu. Daha sonra Patrik Sahak II’nin kutsaması ve hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ile tören son buldu. 

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi