2 Mayıs 2024 Perşembe

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, Kutsal Sunu Ayini

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 6 Ağustos Pazar günü, Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde, Kutsal Sunu (Surp Badarak) Ayini’ne riyaset etti ve vaaz verdi. 

Kutsal Sunu’yu Beyoğlu Surp Yerrortutyun ve Adalar din görevlisi Üstrahip Harutyun Damadyan sundu. Diyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular Rab’bin Sofrası’na hizmet ettiler. Günün İncil okuma parçasını Diyakos Rober Küçükakbulut okudu. Kutsal Kase’yi ise Diyakos Yeğya Çalışıryan getirdi. 

Kınalıada Kilisesi vakfı yöneticileri ve inanlıların hazır bulunduğu ayinde İlahileri, Diyakos Artun Tekiroğlu yönetiminde gönüllü okuyucular seslendirdi. Toplu tövbeyi Patrik Sahak II yaptırdı. Ardından (Hağortutyun) Komünyon dağıtımına geçildi. 

Kutsal Sunu Ayini’nin ardından Patrik Sahak II, Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Sevgili kardeşlerim çevremize baktığımızda pek çok sıkıntı görüyoruz, siz de fark etmişsinizdir, herkesin yüzü asık, sinirli, patlamaya hazır. Bunun nedeni nedir diye sorduğunuzda, bunun nedeni içimizde olan şeyler. İçinde esenlik olan insanın içinden esenlik, öfke olandan öfke, cömertlik olandan cömertlik, kıskançlık olandan kavga çıkar. İçinde bencillik çok çoğalmışsa o zaman sorunlar yaşar.

Elbette ki içimizdeki yanlışların şifa bulması çok önemli. Çünkü eğer o yanlışlar şifa bulmazsa, o uzun vadede biriktirdiğiniz arzular, hırslar, bastırılmış duygular nihayetinde bedeninizden çıkacak ya da bazen sosyal hayatınızda birileriyle kavga ederek çıkacak. Bu yüzden Kilise’nin önemi burada ortaya çıkıyor, Kilise bize kim olduğumuzu hatırlatıyor. Sadece buraya geldiğinizde saydıklarımın bir önemi kalmaz, çünkü bu Kilisenin kapısından girdiğinizde ebediyetin kapısı açılır, sonsuzluğu görürsünüz, hayatınızın kısalığını görürsünüz, ölümü, ölümsüzlüğü görürsünüz, Tanrı’yı görürsünüz ve bütün bu şeylerin bir nimet olduğunu anlarsınız. O zaman rahatlarsınız, görülmeyen bir şey size der ki yavaşla, insanlar seni kabul etmese de Ben seni olduğun gibi kabul ediyorum, sen Benim evladımsın, seni seviyorum. Hataların yol kazaları, onları düzeltiriz. Her yeni doğan güneşle sana yeni fırsatlar veririm, korkma Ben seninleyim. İmanlı olan insan bu güvenle yaşar. Gittiğin her yolda, girdiğin her durumda, bulunduğun her ortamda, yaşamda ve ölümde Tanrı seninle beraber olur. İşte onun için kiliseler önemli, onun için gençlerinizi, çocuklarınızı kiliseye getirmelisiniz. Onlar bir de Tanrı’dan işitmeliler kendilerinin kim olduğunu. İnsan olduklarını öğrenmeleri lazım. İçimizdeki o insanlık değeri Tanrı’nın evladı olmaktan gelir ve biz ona sımsıkı yapışmalıyız. Aklımızı ve ruhumuzu bu sözlerle zenginleştirmeliyiz ki kalkanımız olsun. Diyebilmemiz lazım ki Tanrım var her şeyim var, geri kalan şeyler gelirse gelir gelmezse de olur ama ben Tanrımla beraber yürüyeceğim ve bana verdiği bu hayatı, bu nimetleri kullanacağım. Kendi kendime işkence etmeyeceğim.

Sevgili kardeşlerim lütfen içinize giren şeylere dikkat edin. Biliyorum yediğinize içtiğinize dikkat ediyorsunuz ama bizim ruhumuz da yer ve içer, nerelerden besliyorsunuz ruhunuzu dikkat edin. Bu sıcak günde bu kiliseye geldiniz, bu vaazı dinlediniz, zarar etmediniz. Ruhunuz doğru yerlerden beslensin ve bereketlensin. Rab sizinle olsun.”

Vaazların ardından tüm Rab’de uyuyanlar için (Hokehankisd) Ayin-i Ruhani duaları okundu. İncil okuma parçasını Üstrahip Harutyun okudu. Daha sonra Patrik Sahak II’nin son takdisi ve hep birlikte söylenen Rab’bin Duası ile tören son buldu. 

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi