3 Mayıs 2024 Cuma

Kızıl Haç: ‘‘Gazze’de Dayanılmaz Acılar Çekiliyor’’

Gazze’ye ziyarette bulunan Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Başkanı Mirjana Spoljaric Egger, bölgede dayanılmaz acılar çekildiğini söyleyerek sivillerin korunması çağrısında bulundu. Spoljaric, ‘‘Gazze’de sığınacak bir yerin olmaması ve çatışmalar nedeniyle insani yardımların bölgeye ulaşmaması kabul edilemez’’ dedi. 

7 Ekim’de başlayan savaşta Hamas, yaklaşık 240 kişiyi rehin aldı ve 1.200’den fazla kişiyi katletti. Buna karşılık İsrail, Gazze Şeridi’ne girerek Hamas’ı ortadan kaldırma sözü verdi. Kuzeyde başlayan çatışmalar bölgenin güneyine doğru genişledi. Yaklaşık 1 milyon kişi Gazze’nin kuzeyinden tahliye edildi. 

İsrail ile Hamas arasında yaklaşık 1 hafta süren ateşkese değinen Spoljaric, ‘‘Bölge geçen hafta bir nebze de olsa nefes aldı. Dünya genelinde acıların son bulacağına dair umutlar arttı. ICRC, acıları azaltacak barış anlaşmalarını desteklemeye hazır’’ dedi. ICRC’ye bağlı sağlık ekiplerinin bölgede hizmet ettiğini söyleyen Spoljaric, ‘‘Sivillerin korunması ve insan yaşamına saygı duyulması yönünde acil çağrıda bulunduk. Bu çağrımızı bugün de yineliyorum’’ dedi.

Rehinelerin korunması, ilaç dağıtımı ve rehinelerin aileleriyle iletişimini sağlama gibi konularda fazla çaba göstermediği için İsrail’de ve yurt dışında yoğun eleştirilere maruz kalan Spoljaric, ‘‘Rehineler serbest bırakılmalı ve ICRC’nin onları güvenli bir şekilde ziyaret etmesine izin verilmeli’’ dedi.

İsrail ile Hamas arasında yapılan yedi günlük geçici ateşkes sonucu 105 rehine serbest bırakıldı. Ancak 137 kişi hâlâ Gazze’de esaret altında. İsrail, ateşkes anlaşmasının şartlarından birinin, Kızıl Haç’ın geri kalan tüm rehineleri ziyaret etmesi olduğunu söyledi. Ancak bu henüz gerçekleşmedi. Hamas lideri İsmail Haniye ile Katar’da bir araya gelen Spoljaric, ‘‘Rehinelerin durumunu kontrol etmek, aileleriyle iletişimini sağlamak ve ilaç dağıtımında bulunmak için ekiplerimiz kendilerini ziyaret etmeli. ICRC’nin bu işi güvenli bir şekilde yürütmesine olanak sağlayacak anlaşmalara varılmalı. Rehinelerin tutulduğu yerlere izinsiz giremeyiz. Yerlerini de bilmiyoruz’’ dedi.

Kasım ayında İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ve Sağlık Bakanı Uriel Menachem Buso ile görüşen Spoljaric, ‘‘Rehinelerin aileleri dayanılmaz acılar çekiyor. Sevdikleri adına savunuculuk yaptığımızı hatırlatmak istiyorum. Bu öncelikli bir konu. Çünkü ailelerin çektiği acıları biliyorum’’ dedi.

(Kaynak: Times of Israel)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi