4 Mayıs 2024 Cumartesi

Mali’de Kaçırılan Rahip ve Dört Kişi Serbest Bırakıldı

Mali’de kaçırılan bir rahip ve dört kişi, serbest bırakıldı. Batı Afrika ülkesinde El Kaide ve IŞİD bağlantılı gruplar ayaklanma, adam kaçırma ve vahşi eylemleriyle tanınıyor.

Beş kurban, silahlı adamlar tarafından Mali’nin merkezindeki Mopti Episkoposluğu’na bağlı Parou köyüne kaçırıldı ve üç gün sonra yol kenarına bırakıldı.

Kurbanların kimlikleri belirlendi: Ségué bölge rahibi Peder Léon Douyon, köy lideri Thimothé Somboro, belediye başkan yardımcısı Pascal Somboro ile topluluğun diğer iki üyesi, Emmanuel Somboro ve Boutié Tolofoudié.

Saldırganların Mali’nin Burkina Faso sınırı yakınlarında araçları bozulduktan sonra tutsakları serbest bıraktığı ve rehinelerin serbest bırakılmasında yerel Dogon grubu ve Fulani militanlarının aracı olduğu bildirildi. Kurbanların San kasabasındaki Peder Oscar Thera’nın cenaze törenine giderken kaçırıldığı açıklandı.

Mali’deki adam kaçırmalar genellikle fidye alabilmek veya hükümete siyasi baskı uygulamak amacıyla gerçekleşiyor. Nisan ayında, Ocak 2016’dan bu yana El Kaide bağlantılı aşırılık yanlıları tarafından esir tutulan İsviçreli Müjdeci Beatrice Stockli’nin cesedi bulundu. Stockli ilk olarak 2012’de kaçırılmıştı, ancak 10 gün sonra Burkina Faso liderliğindeki arabuluculuğun ardından serbest bırakıldı. Mali’den ayrılan Stockli, İsviçre hükümetinin uyarılarına rağmen kısa süre içinde geri döndü. Müjdecilik yaptığı gerekçesiyle 2016 yılında silahlı adamlar tarafından yeniden kaçırıldı.

Mary Immaculate Fransisken Rahibeleri Cemaati üyesi Rahibe Gloria Cecilia Narváez Argoti ise 2017 yılında Güney Mali’de kaçırıldı. Hala El Kaide bağlantılı aşırılık yanlıları tarafından tutulduğuna inanılıyor. Geçtiğimiz Ekim ayında yıllarca rehin tutulan bir Katolik rahip, diğer üç kişiyle birlikte serbest bırakıldı.

60’tan fazla ülkede Hristiyanlara yönelik zulümleri izleyen Open Doors, 2012’de aşırılık yanlısı grupların Kuzey Mali’de kontrolü ele geçirmesiyle birçok Hristiyanın kaçmak zorunda kaldığını bildirdi. Birçoğu polis koruması altında geri dönerken, özellikle kilise faaliyetlerinin tehdit altında olduğu belirtildi. (CP)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi