4 Mayıs 2024 Cumartesi

Rus Ortodoks Kilisesi, Taşıyıcı Anne Hizmetlerinin Yasaklanmasını Talep Etti

Rus Ortodoks Kilisesi Yetkilileri Pyatigorsk’ta biyoetik* üzerine düzenlenen Rus-Alman toplantısında Almanya’nın görüşlerini dinledikten sonra Rusya’da yasal olarak izni verilen uluslararası pazara açık taşıyıcı anne hizmetlerinin bir an önce durdurulması gerektiği kararına vardı.

Yeni bio-teknolojilerin tartışıldığı toplantıda Rusya ve Almanya’dan bilim adamları, uzmanlar ve kilise liderleri katılım sağladı.

Vakhtang Kipshizde

Kilise ile toplum ve medya ilişkileri Synodal bölümü Başkan yardımcısı Vakhtang Kipshizde: “Taşıyıcı anne konusunun yasal anlamdaki durumunu Almanya’nın deneyimleri üzerinden ele aldık. Rusya’da maalesef ki, taşıyıcı anne hizmetlerinin ticari olarak var olmasına liberal ve yasal temelde izin verilmektedir. Rus Ortodoks Kilisesi, devlet yönetimi konusunda söz hakkına sahip olduğundan taşıyıcı anne kavramının yasaklanamasa bile sınırlandırılması gerektiği yönündeki görüşlerini devlet yönetimine iletti” açıklamalarında bulundu.

Din adamları ve uzmanların belirttiklerine göre Rusya’da yıllardır taşıyıcı anne kavramının ahlaki geçerliliği kamuoyu temelindeki tartışmaları devam etmekte.

Rusya hükümeti, yıllardır taşıyıcı annelerin batı dünyasına hizmet etmesine izin veriyor. Avrupa ülkelerinin çoğunda yasak olan bu uygulama Almanya’dan rahipler ve uzmanlar tarafından da yasaklanması gerektiği görüşünde.

Hannover Sağlık Etiği Merkezi’nde doktora sonrası araştırmacısı ve İlahiyatçı Ruth Denkhaus: “Taşıyıcı anne adeta bir araç olarak kullanılmaktadır, çocuğun sorumluluğunu kimin taşıdığı belli olmayan bu durum, Almanya sağlık etiği tarafından da radikal bir şekilde reddedilmektedir” dedi.

Başrahip Alexander Abramov: “Rus Ortodoks Kilisesi ve Roma Katolik Kilisesi taşıyıcı anne hizmetine kesin olarak karşı çıkmaktadır. Taşıyıcı anne tarafından doğan bebeğin vaftizi bile sadece aile bireylerinin tövbe etmesinin ardından yapılmasına izin verilmektedir” ifadelerini kullandı. (O.D/ria.ru)

Biyoetik: tıp ve biyoloji alanında ortaya çıkan yeniliklerin, çeşitli teknolojik gelişmelere bağlı olan bilimsel sonuçların, etik düzlemde meydana getirdiği kapsamlı sorunların irdelenmesi üzerinden gelişen etik alanı ya da bölümüdür.

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi