4 Mayıs 2024 Cumartesi

Milyonlarca Çocuk ve Yaşlı Açlıkla Mücadele Ediyor

Kenya’nın kuzey bölgesindeki 12 çocuk yuvasını koordine eden Hermanas Misioneras Sociales de la Iglesia (HMSI) Cemaati’nden rahibe Ligia Girón, ‘‘Nüfusun en savunmasız kesimi olan yaşlılar hayatını kaybediyor, yetersiz beslenme nedeniyle çocukların durumu kötüleşiyor’’ dedi. 

Yaklaşık iki yıldır Turkana bölgesinde devam eden kuraklık nedeniyle bölge halkı geçim kaynakları olan hayvanlarının neredeyse tamamını kaybetti. Rahibe Ligia, ‘‘Aileler hayvanlarının ölümünden dolayı derin acı duyuyor. 5 yaş altı çocuklarda yetersiz beslenme oranı yüzde 40 arttı. Kenya hükümeti tarafından okulların kapatılması, durumun daha da kötüleşmesine neden oldu. Çocukların yaşamı eğitim merkezleri tarafından sağlanan yiyeceklere bağlı. Eğitime devam etmiyoruz, ancak ihtiyaç sahiplerine yiyecek ulaştırmaya devam ediyoruz. 2 ila 7 yaş arasında çok sayıda çocuk bize geliyor’’ dedi.

Önceleri balıkçılıkla uğraşan kesim için de durum farklı değil. Turkana Gölü’ndeki su seviyesi azaldı ve kuyular kurudu. Rahibe Ligia, ‘‘Bölge halkının evlerine su götürebileceği tek kuyu kaldı. Bu durum aralarında çatışmalara neden oluyor’’ dedi. Ekvador kökenli olan rahibe Ligia Girón, üç yıldır bölgede yaşıyor. Yerel halkın Etiyopya ve Güney Sudan’ın verimli bölgelerine göç ettiğini söyleyen rahibe, ‘‘Kabileler arasında çatışmalar yaşanıyor. Çünkü her biri hayvanlarının hayatta kalması için mücadele ediyor’’ dedi. 

68.680 km²’lik bir alana sahip olan Turkana’da yaklaşık bir milyon kişi yaşıyor. Halk, genellikle atalardan kalma gelenekleri uyguluyor. Bölgedeki şiddet, halkın gıdaya, eğitime ve sağlık hizmetlerine erişimini engelliyor. Kadınlar için yaşam süresi ortalama 42 yıl. Çok eşliliğin yaygın olduğu bölgede, kız çocukları para karşılığı erken yaşta evlendiriliyor.

İspanyol müjdeci Julián Lorente tarafından 1965 yılında Ekvador’da kurulan HMSI Cemaati, Müjde’nin (Tanrı Sözü) duyurulması ve yoksul halkın sosyal desteğe ulaşması için mücadele ediyor.

Kenya’da yaşanan son 40 yılın en kötü kuraklığı nedeniyle 2,5 milyondan fazla canlı hayvan telef oldu. Doğu Afrika ülkesinde beş mevsimdir yağmur yağmıyor. UNICEF (Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu) tarafından paylaşılan verilere göre, Somali, Kenya ve güney Etiyopya’da yaşanan kuraklık nedeniyle 20 milyondan fazla çocuk açlık, susuzluk ve hastalık riskiyle karşı karşıya. (Fides)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi