4 Mayıs 2024 Cumartesi

Nijerya’da Hristiyanlara Yönelik Vahşet Son Bulmuyor

Nijerya’nın Nasarawa eyaletinde Hristiyanların çoğunlukta olduğu iki köye saldırı düzenlendi. Saldırı sonucu pastör, eşi ve 41 inanlı hayatını kaybetti.

Takalafiya köyündeki ECWA kilisesinden Rev. Daniel Danbeki ve eşi, diğer Hristiyanlarla birlikte ölü bulundu. ECWA Bölge Kilisesi Konseyi başkanı Rev. Danladi Ndoh, ‘‘Pastörlerimizden Daniel Danbeki ve eşi, saldırıda hayatını kaybeden 43 Hristiyan arasında yer alıyor’’ dedi. 

Bölge sakinlerinden Livinus Dandaura, çobanların akşam saatlerinde saldırdığını söyledi. Dandaura, ‘‘Saldırıda çoğunlukla kadınlar, çocuklar ve yaşlılar hayatını kaybetti. Saldırganlar rastgele ateş açtığı için çoğu kaçamadı’’ dedi. Köy sakini Isaac Dabu, yaralıların tedavi gördüğünü söyledi. Dabu, ‘‘Yetkililer yaralananları ziyarete gitmedi. Maddi sıkıntı yaşayan Hristiyanlar tamamen Tanrı’nın merhametine teslim edildi. Yaralananlardan dördü uygun tıbbi bakım alamadığı için hayatını kaybetti. Hastane yetkilileri bakım ücretini ödeyemeyenler için yapılacak bir şey olmadığını söyledi. Yetkililer vahşet hakkında açıklama yapmadı ve herhangi bir yardımda bulunmadı’’ dedi. Saldırıda yedi akrabasını kaybettiğini söyleyen Dabu, ‘‘Abim hastanede yaşam mücadelesi veriyor. Hristiyanlar ne suç işledi? Sadece inancımızdan dolayı saldırıya uğruyoruz. Yetkililer bizi korumak istemiyor’’ dedi.

Dabu, Takalafiya ve Gwanja köylerine düzenlenen saldırılarda katledilen 43 kişinin cesedi, yetkililer tarafından toplu mezara gömüldü. Yerel bir haber kaynağı, ‘‘Kurbanlar, ailelerinin onayı olmadan toplu halde gömüldü. Trajik olan, kurbanların çoğunun saldırganlardan kaçamayan kadınlar, çocuklar ve yaşlılar olması’’ dedi.

Vali yardımcısı Emmanuel Akabe, ECWA liderleri tarafından düzenlenen Takalafiya köyündeki cenaze törenine katıldı. Büyük üzüntü duyduğunu söyleyen Akabe, saldırının nedenlerini araştıracağını ve failleri tutuklayacağını söyledi. Karu Yerel Yönetim Konseyi başkanı James Thomas da yaşananları kınayarak, ‘‘Bu acımasız saldırının arkasındaki nedeni anlamakta güçlük çekiyorum’’ dedi.

Open Doors, 2022 yılında 5.014 Hristiyan’ın inançları nedeniyle öldürüldüğünü ve 4.726 inanlının kaçırıldığını bildirdi. Nijerya, Open Doors’un Hristiyanların inançları nedeniyle en fazla zulüm gördüğü 2023 Dünya İzleme Listesi’nde 6. sırada yer aldı.

Birleşik Krallık’ın Tüm Partili Parlamentolar Uluslararası Özgürlük veya İnanç Grubu (APPG) tarafından yayınlanan raporda, ‘‘Boko Haram ve ISWAP ile karşılaştırılabilir bir strateji benimsiyorlar. Hristiyanları ve Hristiyan kimliğinin güçlü sembollerini hedef alma konusunda niyetlerini açıkça gösteriyorlar’’ ifadeleri yer aldı.

Hristiyan liderler, Fulani çobanların Nijerya’nın Orta Kuşağı’ndaki Hristiyanlara yönelik saldırılarının ve Hristiyanların topraklarını zorla ele geçirme arzularının, dini görüşlerinden kaynaklandığını söyledi. (Morning Star News)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi