5 Mayıs 2024 Pazar

Nijerya’da Seçimler Öncesi 27 Hristiyan Öldürüldü

Aşırılık yanlıları Nijerya’nın Kaduna eyaletindeki Hristiyanları hedef aldı. Saldırılar sonucu en az 27 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC), Hristiyanların seçimlerde oy kullanmasını engellemek için saldırıların gerçekleştiğini söyledi.

Kaduna eyaletindeki Agwan Wakili bölgesine saldıran radikal gruplar en az 17 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Gerçekleşen diğer saldırıda ise Mubushi ve Langson bölgesindeki Hristiyanlar hedef alındı ve en az 10 kişi hayatını kaybetti. ICC, saldırının ardından güvenlik güçlerinin bölgelere gittiğini, ancak yaşananları belgelemek isteyenlerin telefonlarına el konulduğunu söyledi. Görgü tanıkları, Hristiyanların seçimlerde oy kullanmasını engellemek için saldırıların düzenlendiğini iddia etti.

Yerel bir lider, bazı bölgelerde Hristiyanlara yönelik siyasi bir katliamın gerçekleştiğini belirtti. Nijerya’daki Hristiyan çiftçilerin seçim dönemlerinde sıklıkla şiddete maruz kaldığı bildirildi. Bir ICC çalışanı, saldırıdan kısa bir süre önce bir helikopterin topluluğun üzerinden uçtuğunu belirten bir mesaj aldı.

Bu ayın başlarında, silahlı militanlar Kaduna eyaletindeki Karimbu-Kahugu topluluğuna düzenledikleri saldırıda pastörün oğlunu öldürüp eşini kaçırdı. Hristiyan kuruluşlar, Boko Haram ve IŞİD gibi terör örgütlerinin varlığı nedeniyle Nijerya’da yaşanan insan hakları ihlalleri hakkında yıllarca uyarıda bulundu. Özellikle Orta Kuşak bölgesindeki radikal saldırılar hakkında uyarıda bulundular. Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari’nin şiddeti önlemek için yeterince çaba göstermediği iddia ediliyor.

Nijeryalı Hristiyanlar, insan hakları grupları ve Kongre üyeleri, Biden yönetimini Nijerya’yı yeniden ‘Endişe Edilmesi Gereken Özel Ülke’ olarak tanımaya çağırdı. ABD’nin 2022’de yayınlanan 2021 Dini Özgürlükler Raporu’na göre, 2020’de yaşanan 9.694 saldırıda 10.399 kişi hayatını kaybetti.

Nijerya, Open Doors’un Hristiyanların inançları nedeniyle en fazla zulüm gördüğü 2023 Dünya İzleme Listesi’nde 6. sırada yer aldı. Open Doors, 2022 yılında 5.014 Hristiyan’ın inançları nedeniyle öldürüldüğünü ve 4.726 inanlının kaçırıldığını bildirdi. (CP)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi