4 Mayıs 2024 Cumartesi

Nijerya’da Tutuklu Olan Hristiyan Kadın Kefaletle Serbest Bırakıldı

Nijerya’da yaklaşık 19 ay tutuklu bulunan beş çocuk sahibi Hristiyan kadın, kefaletle serbest bırakıldı. Duruşma tarihini bekleyen kadın, dine hakaret iddiaları nedeniyle beş yıl hapis cezasına maruz kalabilir.

Rhoda Jatau isimli kadının güvende olduğu açıklandı. ADF International, Jatau’nun üniversite öğrencisi Deborah Emmanuel Yakubu’nun linç edilmesini kınayan videoyu paylaştıktan sonra hedef alındığını söyledi. Sokoto eyaletinde üniversite öğrencisi olan Yakubu, sınavı geçtikten sonra İsa’ya teşekkür etmesi nedeniyle saldırıya uğradı. Hristiyan öğrencinin öldürülmesine tepki gösteren Jatau, 2022’de sosyal medya hesabından olayı kınadı. Tepkisi nedeniyle tutuklanan Jatau, dine hakaretle suçlandı. 

Bauchi eyaletindeki bir yargıç, uluslararası tepkinin ardından Jatau’nun kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Duruşma tarihi 2024’e ertelenebilir. Hukuk, politika ve kamusal alanda gerçekleri savunmaya çalışan ADF International, Jatau adına mücadele ediyor. ADF International’dan Sean Nelson, ‘‘Jatau’nun kefaletle serbest bırakıldığını gördüğümüz için mutluyuz. Hiç kimse barışçıl bir ifadeden dolayı cezalandırılmamalı. Uluslararası inanç özgürlüğü savunucuları, Jatau adına sesini yükseltmeye devam etmelidir. Adalet aramaya devam edeceğiz. Tüm suçlamaların düşürülmesini umuyoruz’’ dedi.

Güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan avukat, ‘‘Jatau için dua eden herkese teşekkür ediyoruz. Dua etmeye devam edin’’ dedi. Kuzey Nijerya’da dine hakaret iddialarının yaygınlaşması nedeniyle Birleşmiş Milletler Nijerya hükümetine bir uyarı mektubu sundu. Mektupta, Jatau’nun tutuklanmasının insan hakları ihlali olduğu vurgulandı.

Open Doors, geçen yıl dünya genelinde inançları nedeniyle öldürülen 5.500 Hristiyan’ın yaklaşık yüzde 90’ının Nijeryalı olduğunu bildirdi. Açıklamada, ‘‘Nijerya’da dine hakaret iddiaları ülke genelinde tehlikeli sonuçlar doğuruyor. Nüfusu 200 milyona ulaşan ülkede yasalar, toplumsal gerilimin önemli bir nedeni. Bu yasalar, inançlarını paylaşanları cezalandırıyor, çete saldırılarını teşvik ediyor ve Hristiyanlara zarar veriyor’’ dedi.

ADF International ayrıca Nijeryalı müzisyen Yahaya Sharif-Aminu’nun hukuki savunmasını da destekliyor. Müzisyen, WhatsApp’ta paylaştığı şarkı sözleri nedeniyle idam cezasına çarptırıldı. Dava, Nijerya Yüksek Mahkemesi’ne taşındı. Temyiz başvurusunda bulunan Yahaya, yaklaşık üç buçuk yıldır tutuklu bulunuyor. Avukat Kola Alapinni, ‘‘Yahaya’ya yapılanlar hem Nijerya Anayasası’na hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Hiç kimse dini inancını ifade ettiği için ölüm cezasına çarptırılamaz’’ dedi.

(Kaynak: Christian Today)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi