3 Mayıs 2024 Cuma

Hasarlı Ermeni Kilisesi’nin Bahçesinde ‘‘Doğuş ve Vaftiz’’ Ayini

Yaşanan yıkıcı depremde kısmi hasar alan İskenderun Karasun Manuk Ermeni Kilisesi’nin bahçesinde, İsa Mesih’in Doğuşu ve Vaftiz Bayramı (Surp Dzınunt) kutlandı. Güvenlik önlemleri kapsamında içerisinde ayin yapılmasına izin verilmeyen Kilisenin bahçesinde gerçekleştirilen Kutsal Ayini, Hatay Ermeni Kiliseleri Sorumlu Din Görevlisi Avedis Tabaşyan yönetti. 

Ermeni Ortodokslar tarafından her yıl 6 Ocak’ta kutlanan ‘‘İsa Mesih’in Doğuşu (Surp Dzununt) ve Vaftiz Bayramı’’ İskenderun Ermeni Kilisesi bahçesinde düzenlenen ayinle kutlandı. Deprem sonrası hasara uğrayan kiliselerin bahçelerinde gerçekleştirilen ayinler ilahiler eşliğinde edilen dualar ve yakılan mumlar, 2024 yılı için sağlık başta olmak üzere, dünya barışı ve depremsiz bir yıl olması temennisiyle gerçekleştirildi.

Mumların yakılıp duaların edildiği ayinde vaaz veren Tabaşyan, yaşanan büyük deprem nedeniyle 2023 yılının herkes için çok zorlu geçtiğini, çok kayıplar yaşandığını ifade etti.

Yaşanan tüm kayıplara rağmen nefes aldığımız sürece Rabbe şükretmemiz gerektiğini kaydeden Tabaşyan; “Öyle ki bizler birçok sefer zorluklar yaşadık, soğukta kaldık. Belki de yakacak sobayı bile aramaya başladık. En güzel günlerimizde en kötü şeyleri yaşamış olduk ama bugün eğer yaşıyorsak Rab bize demek ki başkalarını yaşatmak için de bir fırsat verdi.

Ben şükrediyorum Rabbe verdiği her an için. Rabbin sevgisi her şeyden üstün olandır ve her şeyden galip gelendir, çünkü Tanrı dünyayı öyle çok sevdi ki biricik oğlunu gönderdi, öyle ki ona iman eden hiç kimse günahkâr olarak kalmasın, ebedi hayata kavuşsun.

Tanrı’nın Ruhu ile Var Oldu ve Yaşadı

Bugün kutladığımız Doğuş Bayramı da insanlığa verilen bir müjde! Rab İsa Mesih’in gökten yeryüzüne indiğinde nasıl ki mucizevi bir şekilde doğumu olduysa ve hala kutluyorsak bugün insanoğlu hala çözememiştir bunu! Çünkü Tanrı’nın ruhu ile var oldu, Tanrı’nın ruhuyla yaşadı, Tanrı’nın ruhuna karşı gelmedi ve aynı şekilde Rabbin yanında geri gitti.

Doğması gerekiyordu, yaşaması gerekiyordu, eza çekmesi ve Haça gerilmesi gerekiyordu, sonra da dirilmesi gerekiyordu. Bunları bir insan bedeninde yaptı. Bizler de bazen çok sıkıntı çektiğimizde Rab İsa Mesih’i o yüzden örnek alın diyoruz. Rab İsa Mesih sıkıntısız bir hayat yaşamadı.

Tanrı sevgi dolu bir yürek verdi bize, onu kötüye kullanmak da, iyiye kullanmak da bizim elimizde. Rab her birinize sağlık ve esenlik versin, güzel bir yıl geçirmemizi sağlasın. Ülkemizden bütün bu salgın hastalıkları, depremleri, kötülükleri Rab alsın, her birimize güzel günler bahşetsin” şeklinde konuştu.

Ayin sonunda ise İsa Mesih’in vaftiz edilişi, temsili bir şekilde haçın suya batırılıp çıkartılması ile gerçekleştirildi. Cemaat mensupları daha sonra ilahiler eşliğinde kutsanan ekmek, tuz ve sudan alarak bayram bereketini evlerine taşıdılar. Bayram ayini cemaat üyelerinin birbirlerinin bayramını kutlamasıyla son buldu. 

(SAT-7 TÜRK / İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi