3 Mayıs 2024 Cuma

Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Patrik Sahak II Riyasetinde Yeniden İbadete Açıldı

Tadilat çalışmaları nedeniyle ibadete kapalı olan Ortaköy Surp Asdvadzadzin Kilisesi, 26 Mart Cuma günü, Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II. tarafından mesh edilip kutsanarak, yeniden ibadete açıldı.

Kutsama törenine, Patriklik makamına bağlı ruhbanlar, din görevlileri, diyakoslar, astdiyakoslar, okuyucular, İskender Şahingöz başkanlığındaki Ortaköy Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri ve inanlılar katıldılar. Salgın kısıtlamaları nedeniyle tören az sayıda katılımcıyla gerçekleşti. Ortaköy’e, saat 15.00’da varan Patrik Sahak II, din adamları ve yöneticiler tarafından karşılandı ve kutsama töreni başladı. 

Önce, “patz mez der” (Aç bize Tanrım) ilahisi ile kapı üç kez vuruldu, ardından törene katılan, patriklik makamına bağlı din adamları, Patrik Sahak II başta olmak üzere kiliseden içeri girdiler. Daha sonra Patrik Sahak II, “surp müron” (kutsal yağ) ile kilise sunaklarını, vaftiz havuzunu, aziz resimlerini, Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan yönetiminde, pederler ve okuyucular tarafından seslendirilen dualar ve ilahiler eşliğinde, mesh ederek kutsadı. 

Daha sonra ikindi duaları okundu. Tören sonunda Ermenice olarak kısa bir konuşma yapan Patrik Sahak II özetle;
Yenileme çalışması sonrasında kilisenin yeniden açılmasından dolayı memnuniyetini bildirdi. Patrik Sahak II, mabet kavramının önemini vurgulayarak, Kutsal Kitap’tan bir örnek verdi ve İsa Mesih’in mabedi evi olarak betimlediğini hatırlattı. Bu bağlamda, kiliseleri temiz tutmanın hepimizin vazifesi olduğunu hatırlattı: ”Dolayısıyla, kilisenin bekası için yapılan harcamalar Tanrı’ya sunulmuş kabul edilir ve hiçbir zaman gereksiz bir harcama olarak nitelendirilmez” dedi.

Patrik Sahak II daha sonra, Ermeni Cemaati’nin önemli özelliklerinden birisinin sanatıyla harmanlanmış kiliseler inşa etmek olduğunu hatırlattı. Bu nedenle, kiliselerimizde sanatın nezaketi görünmekteydi. Örneğin, kilisenin çeşitli yerlerinde, “Haçkar” bulundurmak, Ermeniler için bir gelenek olmuştu. Böylece sanat ve din birbirine harmanlanıyordu.

Patrik Sahak II, kilise din görevlisi Peder Zaven Bıçakcıyan’ı takdir etti ve onun şahsında kilisenin hizmetkârlarına başarılar diledi. Daha sonra, Ortaköy Yönetim Kurulu’nun çalışmalarını övdü ve SurpAsdvadzadzin Kilisesi’ne ve Tarkmançats Okulu’na olan hizmetleri takdir etti. Patrik Sahak II sözlerinin sonunda Kutsal Hafta’nın başında olduklarını hatırlattı ve yenilenen kilisede özellikle bu hafta ilahinin, duanın ve şükranın daha çok duyulacağını belirtti. Tören hep birlikte söylenen, Rab’bin Duası’yla son buldu.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi