5 Mayıs 2024 Pazar

Pakistan’da Dijital Nüfus Sayımı Endişeleri Artırıyor

Pakistan’da ilk dijital nüfus ve konut sayımı daha şeffaf ve kapsayıcı olma vaatleriyle 1 Mart’ta başlatıldı. Girişim, parlamento seçimleri öncesinde vatandaşlar hakkında demografik veri toplamayı amaçlıyor. Ayrıca, sosyoekonomik kalkınma için önlemlerin planlanması adına hizmet etmesi bekleniyor.

Pakistan Ulusal Gençlik Meclisi üyesi Daniel Massey, Hristiyanların bu konuda endişeli olduğunu belirtti. Kampanya, Lahor merkezli bir araştırma ve savunuculuk grubu olan Sosyal Adalet Merkezi (CSJ) tarafından yürütülüyor.

Hükümet kayıtları, Hristiyan nüfusunun hızla azaldığını gösteriyor. 2017’de yapılan nüfus sayımına göre Pakistan’da 2,6 milyon Hristiyan yaşıyordu. Toplam nüfusun 207 milyon olduğu düşünüldüğünde nüfusun sadece yüzde 1,27’sini Hristiyanlar oluşturuyordu. 1998 nüfus sayımına göre ise Hristiyanlar toplam nüfusun yüzde 1,59’unu oluşturuyordu. 

Kilise liderleri, 2017 nüfus sayımında Hristiyanların sayısının eksik bildirildiğini iddia ediyor. Yetkililer, gerçek sayının toplum üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğini düşünüyor olabilir. Hristiyanların gerçek sayısının gizlenmesi, ulusal mecliste yeterli sandalyeye sahip olmamalarına neden oluyor.

CSJ, sürece zarar veren sorunlar olarak hazırlık eksikliğinin ve yetersiz personelin altını çizdi. Hükümet, vatandaşların 13 Mart’a kadar çevrimiçi olarak kayıt olabileceğini bildirdi. Kayıt olanlar, ailelerinin ayrıntılı bilgilerini dijital nüfus sayımı formuna girmek için şifre aldı. Tamamlandığında, görevlilerin evlerini ziyaret edeceğine dair sıra verildi. Sürecin 1 Nisan’da tamamlanması ve sonuçların 30 Nisan’da açıklanması bekleniyor.

CSJ, sürecin karmaşık olduğunu ve sayım görevlilerinin evlerin yerlerini bulmada sorunlarla karşılaştıklarını söyledi. Sahiwal’daki Sacred Heart Kilisesi’nden gençlik lideri Ashiknaz Khokhar, ‘‘Çevrimiçi nüfus sayımı formunu doldurmak bazı zorluklar içeriyordu. Rahiplerin ve rahibelerin bu konuda hiçbir fikri yoktu. Sayım görevlileriyle birlikte ziyaret ettiğimiz 81 evde Hristiyan ailelerin hiçbiri internet üzerinden kayıt yaptıramadı’’ dedi.

Khokhar ve ekibi, nüfus sayımının önemi konusunda bilinçlendirme oturumları düzenledi. Khokhar, Hristiyanların resmi bir belgeye inançlarını beyan etmekten dolayı endişeli olduğunu söyledi.

Raiwind Episkoposluğu’nda kadınlara yönelik hizmet veren Alice Garrick, Hristiyan nüfusunun azalmasına neden olarak başka bir konuya değindi. Garrick, ‘‘Miras davaları nedeniyle ailedeki kadınlar kaydedilmiyor. Bu durum, yoksul Hristiyanlar arasında oldukça yaygın’’ dedi. Lahor Katedrali’nden Peder Rafhan Fayaz, topluluğunu ataerkil zihniyetten kurtulmaya ve demografik verilerin bir parçası olmaya çağırdı. Peder Fayaz, ‘‘Cemaatimiz için önemli bir adım. Herkes kayıt yaptırmak ve dijital kimlik kartı almak için öncülük etmelidir. Bazıları kızları için kimlik kartı almıyor. Bu zihniyetten uzak durmanızı rica ediyorum’’ dedi.

Ulusal Katolik Adalet ve Barış Komisyonu, cemaat üyelerini ikna etmek için çalışıyor. Son yıllarda binlerce Hristiyanın ayrımcılık ve şiddet nedeniyle evlerini terk ettiği açıklandı. (UcanNews)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi