30 Nisan 2024 Salı

Pakistan’da Hristiyan Hemşirelere Saldırı

Pencap eyaletinin Faysalabat şehrinde iki Pakistanlı Hristiyan hemşire, dine hakaret suçlamasıyla tutuklandı.

CLAAS-UK’ye göre, hemşire Maryam Lal ve 3. sınıf hemşirelik öğrencisi Navish Arooj hastanede çalıştığı sırada, Arooj, dini içerikli bir yazıyı çıkartmaya çalışmakla suçlandı. Rukhsana isimli hemşire her iki Hristiyan hemşireye karşı polise şikâyette bulundu. Güvenlik güçleri, olayı daha fazla araştırmak için soruşturma komitesi oluşturdu. 

CLAAS-UK, Muhammed Waqas adlı koğuş görevlisinin yazıyı Arooj’un çıkartmaya çalıştığını ve yırtığını gördüğünü bildirdi. Waqas, hemşirelerin küfür niteliğinde bir davranışta bulunduğunu ve kadınlara karşı hakaret içerikli bir dil kullandığını iddia etti. 

Videoda, Waqas’ın bir oda dolusu çalışana, ”Dine hakarete karşı siz veya herhangi biriniz sessiz kalır mısınız?” diye sorduğu bildirildi. Waqas daha sonra Lal’e bıçakla saldırdığını itiraf etti, ancak bıçağın ağzı kırıldı ve sadece kolunu yaraladı. 

Öfkeli bir kalabalık hastanenin dışında toplandı ve polis memurları onları tutuklamak için geldiğinde iki hemşireyi öldürmekle tehdit etti. Ek olarak, Pakistan Ceza Kanunu’nun 295-B bölümü uyarınca her iki hemşireye karşı suçlamalarda bulunuldu. Ceza kanunu, dini içerikli bir yazıya veya kopyasına kasten saygısızlıkta bulunanların veya yasadışı bir amaçla kullananların ömür boyu hapis cezası ile cezalandırılacağını belirtiyor. 

CLAAS-UK’in yöneticisi Nasir Saeed, küfür yasalarının kötüye kullanımından endişe duyduğunu söyledi. Saeed, ”Yeni yaşanan bir olay değil. Geçmişte, insanların bu kanunu kişisel nefretlerini dindirmek veya düşmanlarını cezalandırmak için nasıl kullandıklarını gördük” dedi.

Saeed, hükümetin harekete geçmemesinin bir sonucu olarak, Waqas gibi insanların yasayı kendilerinin uygulamaya çalıştığını söyledi. Saeed, ”Pakistanlı politikacılar ve dini liderler bir araya gelmeli, küfür yasasının süregelen kötüye kullanımını durdurmak için değişiklikler yapmalı veya yeni yasaları kabul etmeli” dedi. 

CBN News, Pakistan’da dine hakaret suçlamalarının yaygın olduğunu belirtti. Bu tür suçlamaların son derece kışkırtıcı olduğu, katliamları ve kitlesel protestoları tetikleme potansiyeline sahip olduğu bildirildi. Pakistan’da en az 24 Hristiyan, küfür suçlamasıyla tutuklu bulunuyor. 

ABD Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu’na (USCIRF) göre, dine hakaret suçlamaları tüm dünyada şaşırtıcı derecede yaygın. Birçok bölgeden 71 ülkede küfür yasaları yürürlükte. Pakistan, Hristiyanların en çok zulüm gördüğü Open Doors’un 2021 Dünya İzleme Listesinde 5. sırada yer alıyor. (cbn)

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Katolik Rahiplerin Sayısı Azalıyor

Dünya genelinde Katoliklerin sayısı 2021-2022 yılları arasında artarken, son iki yıldır Katolik rahiplerin sayısı azalmaya devam ediyor. Vatikan,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi