7 Mayıs 2024 Salı

Pakistan’da Hristiyanlara Saldırı: Evler ve Kiliseler Yakıldı

100’DEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Pakistan’ın Pencap bölgesinde dine hakaret iddiasıyla başlayan linç girişiminde Hristiyanlara ait onlarca ev ve birden fazla kilisenin yakılmasıyla ilgili 100’den fazla kişinin gözaltında olduğu duyuruldu. Bölgeye paramiliter birlikler de gönderildi.

Hristiyan bir cemaat lideri kalabalığın en az beş kiliseyi ateşe verdiğini ve sahipleri tarafından terk edilmiş evlerdeki değerli eşyaları yağmaladığını öne sürdü.

Pakistan’ın doğusunda kalabalık bir grubun, “dine hakaret” etmekle suçlanan bir Hristiyan cemaatine saldırarak üyelerinin evini ve kiliseleri ateşe verdiği bildirildi.

Olayın Faysalabad bölgesinin Jaranwala kentinde yaşandığını söyleyen polis yetkilileri, Hristiyan iki kişinin “dine hakaret” ile suçlanması sonrası öfkeli bir kalabalığın kiliselere ve evlere saldırılar düzenlediğini ifade etti. 

Emniyet Müdürü Usman Anwar, polisin kalabalıkla müzakere etmeye çalıştığını ve bölgenin kordon altına alındığını açıkladı. Anwar, bir büyük ve birkaç küçük kilisenin tahrip edildiğini söyledi.

Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda bazı kiliselerin yanı sıra evlerin ve eşyaların da yandığı görüldü.

SALDIRILAR 10 SAATTEN FAZLA SÜRDÜ

Bölge sakinleri binlerce kişinin katıldığı saldırının polisin herhangi bir müdahalesi olmadan 10 saatten fazla sürdüğünü söyledi. Polis ise suçlamaları reddederek güvenlik güçlerinin daha kötü bir durum yaşanmasını önlediğini savundu Onlarca evi ve en az dört kiliseyi yakan topluluk evlerinden kaçan ve polisin haklarında dine hakaret davası açtığı iki Hristiyanın kendilerine teslim edilmesini talep ediyordu. Bölge sakinleri, yerel din adamlarının önderliğindeki binlerce kişinin ayaklanma sırasında demir çubuklar, sopalar, bıçaklar ve hançerler taşıdığını söyledi.

BÖLGEYE PARAMİLİTER BİRLİKLER GÖNDERİLDİ

Eyalet hükümetinden yapılan açıklamada, durumu kontrol altına almak için polise yardımcı olmak üzere paramiliter birliklerin görevlendirildiği belirtildi. Askerler Hıristiyanların yaşadığı bölgeyi kordon altına alarak tüm giriş ve çıkış noktalarını dikenli tellerle kapattı.

BAŞBAKAN KAKAR SALDIRIYI KINADI

Bir hükümet kaynağı, kalabalığın yerel din adamlarının önderliğinde, çoğunlukla da Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) adlı bir siyasi partiye mensup binlerce kişiden oluştuğunu söyledi. TLP ise şiddeti kışkırttığını reddetti ve olayları yatıştırmak için polisle birlikte çalıştığını iddia etti.

Geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, yaşanan hadiseleri kınadı. Kakar, hukuku ihlal eden ve azınlıkları hedef alanlara karşı sert eylemde bulunulacağını belirtti. ABD Dışişleri’nden de saldırılarla ilgili açıklama geldi. Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, ABD’nin “kiliselerin ve evlerin hedef alınmasından derin endişe duyduğunu” söyledi.

Pakistan’da dine hakaret ölümle cezalandırılıyor. Bugüne kadar hiç kimse ülkede bu suçtan idam edilmemiş olsa da, geçmişte suçlanan çok sayıda kişi öfkeli kalabalıklar tarafından linç edildi. Eski bir eyalet valisi ve bir azınlıklar bakanı da dine hakaret suçlamaları nedeniyle vurularak öldürülmüştü. İnsan hakları grupları, kişilerin dine hakaret suçlamalarını sıklıkla husumetli oldukları insanlara karşı kötüye kullandığını vurguluyor. (Euro News, AA)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi