8 Mayıs 2024 Çarşamba

Papa Françesko, Akdeniz’de Barış ve Kardeşlik Temennisinde Bulundu

Papa Françesko, İtalya’nın Bari kentinde Akdeniz Kiliselerinden gelen piskoposlarla bir araya gelerek, onları ‘Akdeniz’in misyonu ve geleceği’ üzerine cesaretlendirdi.

İtalyan Piskoposluk Konferansı’nın davetiyle, Akdeniz bölgesi kiliselerinin liderleri geçtiğimiz hafta İtalya’nın Bari kentinde bir araya geldi. Papa Françesko Pazar sabahı onlara katılarak teşvik edici sözlerle katılımcıları cesaretlendirdi.

Akdeniz’in sosyal, politik, dini ve ekonomik alanlardaki önemine vurgu yapan Papa, Akdeniz’deki ülkelerin konumunun onu doğal bir kültürel kavşak haline getirdiğini söyledi.

Pazar ayininde Matta 5:38-48 bölümlerine odaklanan Papa, İsa’nın Eski Antlaşma’daki ‘Göze göz, Dişe diş’ algısının ötesine geçtiğini vurguladı. İsa’nın sözlerinin şiddete başvurmazsak kötülüğün yok olacağı anlamına gelmediğini ama Tanrı’nın herkesi karşılıksız olarak sevdiğini söyledi.

Papa Françesko, İsa gibi sevmenin zor olduğunu kabul etti. Ancak imkansız olsaydı, İsa’nın bizlere böyle bir buyrukta bulunmayacağına değindi. “Kendi çabamızla başarmak zor; ancak Tanrı’nın lütfu ile mümkündür. Bugün sevgiyi seçelim. İsa Mesih’in davetini kabul edelim. O zaman gerçek Hıristiyanlar olacağız ve dünyamız daha insancıl olacak” dedi.

Barış ve adalet kavramlarına da değinen Papa, her toplumun nihai hedefinin barış olduğunu söyledi. Papa “Barışın bir alternatifi yoktur, çünkü her sömürü veya üstünlük girişimi iki tarafı da yok ediyor.” Adaletin, barışın inşası için ‘vazgeçilmez koşul’ olduğuna da değinen Papa, “Adalet, bireylerin ihtiyaçları göz ardı edildiği ve ekonomik çıkarların bireylerin ve toplulukların hakları üzerinde hakim olduğu yerlerde ayak altından çiğnendi” diyerek konuşmasına devam etti.

Diyalogun önemini de vurgulayan Papa, “Sadece diyalog bir araya gelmemizi, önyargıları ve kalıpları aşmamızı, hikayeleri birbirimize anlatmamızı ve kendimizi daha iyi tanımamızı sağlar. Dinleme eylemi, sadece bir hayır işi değil, aynı zamanda Tanrı’nın Ruhu’nu dinlemenin bir yoludur’’ dedi.

Son olarak Papa Françesko, episkoposları, Akdeniz’i ilk geçen Aziz Pavlus’un şefaatine emanet etti. Yeşaya 61:4’te yer alan, ‘‘O zaman eski yıkıntıları yeniden inşa edecek. Çoktan viraneye dönmüş yerleri yeniden kuracak, kuşaklar boyu yıkık kalmış kentleri onaracaklar’’ sözleri üzerine dua eden Papa, ‘‘Bu, Rabbin size Akdeniz bölgesi adına emanet ettiği misyondur. Parçalanan ilişkileri yeniden onarmak, şiddet nedeniyle yok olan kiliseleri yeniden inşa etmek, umutsuzlara umut aşılamak… Rab adımlarınıza eşlik etsin, uzlaşma ve barış çalışmalarınızı kutsasın” diyerek duasını sonlandırdı. (Vatican News)

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Kars’taki Kilise Kurtarılmayı Bekliyor

Kaçak kazıların hedefinde Kars'ta 150 yıllık 'Gürcü Kilisesi' define avcıları tarafından talan edildi. Her tarafı kazılan kilisenin koruma...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi