29 Nisan 2024 Pazartesi

Papa Françesko: Hristiyanlar Yoksul ve Mutlu

Papa Françesko, Aziz Petrus Meydanı’ndaki Angelus kutsamasında Luka 6:20-23 bölümü üzerine paylaşımda bulundu. 

Mutluluk bölümü üzerine konuşan Papa, İsa Mesih’in büyük bir kalabalık tarafından kuşatılmasına rağmen, havarilerine hitap ettiğini söyledi. Papa Françesko, ‘‘İsa’nın böyle davranmasının nedeni, mutluluğun havarilerin kimliğini tanımlamasıdır. O’nu tanımayanlar için tuhaf veya anlaşılmaz gelebilir. Ancak İsa Mesih’in öğrencisi olarak kendimizi tanımlıyorsak, mutlu olmalıyız’’ dedi. 

Yoksul, Kutsanmış ve Alçakgönüllü

‘‘Ne mutlu size, ey yoksullar! Çünkü Tanrı’nın Egemenliği sizindir.’’ sözüne odaklanan Papa Françesko, ‘‘İsa halkına iki şey söylüyor: Kutsanmış olduklarını ve yoksul olduklarını belirtiyor, ayrıca yoksul oldukları için kutsandıklarını ilan ediyor. Yoksul olmak, Hristiyanların sevinci para ya da diğer maddi değerlerde değil, Tanrı’dan her gün aldığımız armağanlarda (hayatımız, yaratılış ve kardeşlerimiz gibi) bulması anlamına geliyor. Böyle bir yoksulluk, sahip olduklarımızı Tanrı’nın lütfuna göre paylaşmaya teşvik ediyor. Dolayısıyla, İsa’nın öğrencisi, önyargılardan ve katılıktan uzak, alçakgönüllü ve diğer insanlara açık biri olmalıdır’’ dedi. 

Papa, konuşmasında ağlarını atıp İsa Mesih’in ardından giden Petrus’a da değindi. Papa Françesko, ‘‘Petrus, her şeyi bir kenara bırakarak Rab’be itaat etti ve O’nun öğrencisi oldu. Kendi fikirlerine ve güvencelerine bağlı olanlar, İsa’yı takip etmekte zorlanıyor. Bazı insanlar İsa Mesih’i dinleyebilir, ancak mutluluk paradoksunu reddedenler üzüntüyle karşılaşmaktadır’’ dedi.

Mutluluklar Paradoksu

‘Mutlular ve Mutsuzlar’ bölümündeki yoksulların, kutsanmış ve mutlu olduğunu belirten Papa, ‘‘Havariler, kendilerini nasıl sorgulayacağını ve alçakgönüllü bir yürekle Tanrı’yı nasıl arayacaklarını biliyor. Bu, onların gerçeği araştırmasına, Rab’bin zenginliğini ve karmaşıklığını kavramasına izin veriyor. İsa’nın öğrencileri kendine meydan okumaya ve Tanrı’nın anlayışında yeni bir yolculuğa başlamaya arzuludur. Rab bizleri bencilliğin esaretinden kurtararak zincirlerimizi kırar, katılığımızı çözer ve gerçek mutluluk önünü açar’’ dedi.

İsa Mesih’in Öğrencisinin Sevinci

Son olarak Papa Françesko, Hristiyanları kendilerine ‘öğrenci olma hazırlığından’ hoşnut olup olmadıklarını veya katı anlayışları benimsemeyi tercih edip etmediklerini sormaya davet etti.

Papa, ‘‘Mutluluk paradoksuyla içsel olarak çözülmeye izin veriyor muyum, yoksa kendi fikirlerimin sınırları içinde mi kalıyorum?’’ sorusunu yöneltti ve, ‘‘Sevinç, İsa’nın öğrencilerinin gerçek işaretidir. Meryem Ana, Rab’bin sevinçli öğrencileri olarak yaşamamıza yardım etsin’’ dedi. (vaticannews)

Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nde Paskalya Kutlandı

Diyarbakır'da Paskalya Bayramı Surp Giragos Ermeni Kilisesi'nde düzenlenen ayinle kutlandı. Merkez Sur ilçesindeki tarihi kilisede, Paskalya Bayramı dolayısıyla...

Nepal’de Hristiyanlar ve Kiliseler Hedef Halinde

Yükselen Milliyetçilik, Hristiyanları Hedef Haline Getiriyor Yakın bir zamana kadar Nepal'de Hristiyanlar ayrımcılık ve şiddet olaylarına karşı nispeten...

Ermeni Apostolik Kiliselerinde Kutsal Haç’ın Görülüşü Yortusu

Ermeni Apostolik Kiliselerinde, 28 Nisan 2024 Pazar günü, Kutsal Diriliş Yortusu dönemi haftalarından, "Haç"ın 4 bayramından biri...

Burkina Faso’da Kaçırılan Kateşist Öldürüldü

Katolik yardım grubu Aid to the Church in Need (ACN), Burkina Faso'da kaçırılan kateşistin öldürülmesini kınadı.  ACN, kateşist...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi