5 Mayıs 2024 Pazar

Papa Françesko: ‘‘İsa İle Asla Geç Değildir.’’

Papa Françesko, Palmiye Pazarı (Dallar Pazarı) vaazında Rab’bin merhametiyle yeniden başlamak için asla geç olmadığını vurguladı. Papa, ‘‘İsa ile asla çok geç değildir. O’nunla işler asla bitmez’’ dedi. 

Papa Françesko, koronavirüs salgınının başlamasından bu yana ilk kez Aziz Petrus Bazilikası’nda, ‘İsa’nın Tutkusu’ Ayinini yönetti.

Baba, Onları Bağışla

Papa Françesko, İsa’nın ‘‘Baba, onları bağışla’’ sözüyle kendisini çarmıha gerenlerin ‘‘Kendini kurtar bakalım’’ sözü arasındaki tezatlığa değindi. 

Papa, ‘‘Rab İsa kendisini savunmadı veya haklı çıkmaya çalışmadı. Bunun yerine Baba’ya dua etti ve kendisiyle birlikte çarmıha gerilen suçlulardan birine merhamet etti. Acı içindeyken ‘Baba, onları bağışla’ dedi. Böyle zamanlarda bizler bağırırız ve öfkeleniriz. İsa ise sadece kendisini çarmıha gerenlerin bağışlanmasını diledi. Kimseyi azarlamadı ve Tanrı adına cezalandırma tehdidinde bulunmadı. Bunun yerine onlar için dua etti. Tanrı bizlere de aynı şekilde davranıyor. Hatalarımızın sonucunda acı çektiğimizde Tanrı da acı çeker. Ancak O’nun tek bir arzusu vardır. O da bizi affetmektir. Çarmıhtaki İsa’ya bakalım ve O’nun merhametinin farkına varalım’’ dedi.

Papa Françesko, Hristiyanları çarmıha gerilmiş Rab’be bakmaya davet ederek, ‘‘Teşekkürler İsa, beni sevdiğini biliyorum. Kendimi sevmeyi ve affetmeyi zor bulduğum zamanlarda bile beni her zaman bağışla’’ dedi.

Papa Françesko, ‘‘Bizleri yaralayan, hayal kırıklığına uğratan, kızdıran veya bizlere kötü örnek olan birini düşünelim. Şimdi bize yanlış yapanlara dönüp bakma zamanı. İsa, orada kalmayı değil, kötülük zincirini kırmayı öğretiyor. Tanrı bizleri çocukları olarak görüyor. O, insanları iyi veya kötü diye ayırmaz. Bunu yapan biziz ve Tanrı’ya acı çektiriyoruz. Hepimiz O’nun kucaklamak ve bağışlamak istediği sevgili çocuklarıyız’’ dedi.

Affetmekten Yorulmayın

Papa Françesko, ‘‘İsa, sadece çarmıhtayken kötülük yapanların bağışlanmasını dilemedi. Tanrı affetmekten asla yorulmaz. Çünkü O, bizler gibi fikrini değiştirmez. Tanrı’nın bağışlayıcılığını ilan etmekten asla yorulmayalım’’ dedi.

İsa, Yeniden Çarmıha Gerildi

Papa, ‘‘İsa Mesih, kendisini çarmıha gerenleri ‘Ne yaptıklarını bilmiyorlar’ diyerek haklı çıkardı. İsa, her zaman savunuculuğumuzu yapmaktadır. O, bize karşı durmaz, ancak günahlarımıza karşı durur. Şiddete başvurduğumuzda, Baba Tanrı ve hatta kardeşlerimiz hakkında hiçbir şey bilmediğimizi gösteriyoruz. Dünyaya geliş amacımızı gözden kaçırıyoruz ve anlamsız eylemlerde bulunuyoruz. Bunu İsa Mesih’in bir kez daha çarmıha gerildiği savaş çılgınlığında görüyoruz’’ dedi.

‘‘Benimle Birlikte Cennette Olacaksın’’

Papa, ‘‘İsa Mesih, eşlerinin ve oğullarının yasını tutan ailelerde bir kez daha çarmıha gerildi. Çocuklarıyla beraber çatışmalardan kaçan mültecilerde yeniden çarmıha geriliyor’’ dedi. Papa Françesko, ‘‘Sadece bir kişi İsa çarmıhtayken geçmişini terk etme ve yeni bir başlangıç ​​yapma davetini kabul etti. Bu, İsa’nın yanında çarmıha gerilen ve ‘Ey İsa, kendi egemenliğine girdiğinde beni an’ diyen bir suçluydu. Yaşamının sonunda Tanrı’yı kabul etti ve İsa ona, ‘Sana doğrusunu söyleyeyim, sen bugün benimle birlikte cennette olacaksın’ dedi. Bu, Tanrı’nın olağanüstü merhametinin bir göstergesidir’’ dedi.

Tanrı’yla Asla Çok Geç Değildir

Kutsal Hafta boyunca Papa Françesko, ‘‘Tanrı’nın her günahı bağışlayabileceğine, her mesafeyi aşabileceğine ve tüm yası sevince dönüştürebileceğine güvenelim. İsa ile işler asla bitmez. O’nunla, asla çok geç değildir. Tanrı ile her zaman yaşama geri dönebiliriz. Cesaretlenin!’’ dedi.

Papa Françesko, Hristiyanları Mesih’in bizler için Baba’nın önünde sürekli olarak aracılık ettiğinden emin olarak, Diriliş Bayramı’na (Paskalya) doğru yolculuk etmeye davet etti. Papa, ‘‘İsa Mesih, şiddetin ve zulüm hâkim olduğu dünyaya bakarken, ‘‘Baba, onları bağışla, çünkü ne yaptıklarını bilmiyorlar’’ demekten asla yorulmaz’’ dedi. (Vaticannews)

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi