13 Mayıs 2024 Pazartesi

Papa Françesko: ‘‘Noel, Bizleri Diyaloga, Birliğe ve Barışa Davet Ediyor’’

Papa Françesko, Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan kalabalığa geleneksel Noel mesajını ve ardından Urbi et Orbi (Kent’e ve Dünya’ya mesaj) kutsamasını sundu.

Papa, açılış konuşmasında, ‘‘Dünyayı yaratan, tarihe ve insanlığın yolculuğuna anlam veren Tanrı’nın Sözü, beden aldı ve aramızda yaşamaya başladı. Yüreklerde şaşkınlık yaratan bu olay, Söz’ün bizimle diyalog kurmak için nasıl beden aldığını gösterir. Tanrı’nın kendisi, Baba, Oğul ve Kutsal Ruh diyalogdur ve ebedi sevginin ve yaşamın birliğidir. Tanrı, İsa Mesih aracılığıyla bizlere karşılaşmanın ve diyalog kurmanın yolunu gösterdi. Öyle ki, O’nu tanıyalım, güvenle ve umutla O’nu izleyelim’’ dedi.

Özellikle sosyal ilişkilerdeki yaraların üstesinden gelmek için birlik ve beraberliğin gerekli olduğu salgın döneminde, dünyamızın diyaloga ihtiyaç duyduğunu belirten Papa, ‘‘Aileleri ve toplulukları bir arada tutmaya, çatışmaları önlemeye ve çözmeye çalışan insanların diyalogu olmasaydı, dünyamızın nasıl bir yer olacağını hayal edin’’ dedi.

Acının Çığlığını Duyun

Günümüzdeki çatışmaların, krizlerin ve bölünmelerin yaygın olmasını kınayan ​Papa Françesko, onları Kurtarıcı’nın doğumunun, ‘gerçek barışın kaynağı’ mesajıyla karşılaştırdı.

Noel mesajının dünyamızdaki trajedilere yanıt vermeye çağırdığını vurgulayan Papa, yıllardır iç çatışmayla mücadele veren Suriye ve Irak halkını hatırlattı. Ayrıca iç çatışmanın sonucu olarak acı çeken Yemenli çocukların feryadının dünya genelinde duyulmasını istedi.

Papa, ayrıca salgının neden olduğu ekonomik krizle mücadele eden İsa Mesih’in doğum yeri olan Beytlehem kasabasını ve Lübnan’ın benzeri görülmemiş ekonomik ve sosyal krizini hatırlattı.

Diyaloga Açık Olun

‘‘Tüm olumsuzlara rağmen, güneşi ve diğer yıldızları hareket ettiren sevgi, beden aldı’’ diyen Papa Françesko, herkesi Rab’den diyaloga açık olmayı dilemeye ve yüreklerimizde O’na duayla yönelerek ‘uzlaşı ve kardeşlik’ arzusuna sahip olmaya teşvik etti.

Ortadoğu, Myanmar ve Ukrayna için Barış

Papa Françesko, yaklaşık kırk yıl boyunca çatışmalar nedeniyle acı çeken Afganistan dâhil olmak üzere çeşitli nedenlerle ülkelerinden ayrılmak zorunda kalanlara yardım sağlamaya çalışanlara değindi. Hoşgörüsüzlüğün ve şiddetin yaygın olduğu ve Hristiyanların zulme uğradığı Myanmar’ı hatırlayan Papa, Ukrayna halkına ve devam eden çatışmalara da değinerek, diyalogu ilerletmek adına ​çalışan herkes için dua etti.

Afrika ve Amerika’da Uzlaşı ve Dayanışma

Etiyopya için dua eden Papa, acı çeken halkın ihtiyaçlarına değinerek barışa giden yolu bulabilmeleri için dua etti. Papa, konuşmasında uluslararası terörizmin şiddetinden etkilenen Sahel bölgesini, sosyal ve ekonomik istikrarsızlıkla mücadele eden Kuzey Afrika’yı ve Sudan’daki çatışmalardan etkilenen halkı andı. Ayrıca Amerika kıtasındaki halkların yüreklerinde diyalogun, karşılıklı saygının, dayanışmanın ve uzlaşının hüküm sürmesi için dua etti.

Kadınlar, Çocuklar ve Yaşlılar İçin Güvenlik

Salgın döneminde özellikle şiddet mağduru kadınlar, zorbalık nedeniyle acı çeken çocuklar ve yerlerinden uzaklaştırılan yaşlılar için dua eden Papa Françesko, Rab’den tüm ailelere ve çocuklarına esenlik ve birlik vermesini diledi.

Küresel Sağlık ve Dayanışma

Papa, ‘‘Hepimiz mevcut sağlık sorunuyla mücadele edebilmek için dua edelim. Rab, hasta olanlara şifa versin ve ihtiyaç duyanlara aşı sağlasın’’ dedi.

Hastalara ve savunmasız olanlara hizmet edenleri anımsayan Papa, savaş, çatışmalar ve siyasi nedenlerle hapsedilenlerin bir an önce evlerine dönmeleri için dua etti. Papa Françesko, milyonlarca göçmeni ve mülteciyi anımsayarak, herkesin içinde bulundukları kötü durumu anlayacak bir yüreğe sahip olmalarını diledi. Konuşmasında ortak evimize özen gösterme ihtiyacına da değinen Papa, siyasi liderlerin gelecek nesiller adına gerekli adımlar atabilmesi için dua etti.

Herkese Mutlu Noeller

Papa, günümüzde karşı karşıya olduğumuz birçok zorluğu kabul ederek ve dua ederek, umudun üstün geldiğini vurguladı. Papa Françesko, ‘‘Babamız Tanrı’yı ve birbirimizi dinlemeyi ve kardeşler olarak diyalog kurmayı öğrenelim. Ayrıca Rab’den barış yolunda kendisiyle birlikte yürümeyi bizlere öğretmesini dileyin’’ dedi.

Papa Françesko, Noel mesajını Urbi et Orbi kutsamasıyla sonlandırdı. (vaticannews)

Hampartsum Yortusu Kutsal Sunu Ayini ile Kutlandı

Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi'nin kuruluşunun 192. yıl dönümü Rab İsa Mesih'in Dirilişinden 40 Gün Sonra Göğe Yükselişi...

Afganistan’da Ölüm Tehlikesine Rağmen Hizmet Ediyorlar

Günümüzde Afganistan'da yaşamayı ve hizmet etmeyi tercih edenler, birçok tehlikeyle yüzleşiyor. Ancak birçok Hristiyan'ın Müjde'yi (Tanrı Sözü)...

Kutsal Topraklarda Tanrı Sözü’nü Destekleyen Kanıtlar Bulunuyor

Kutsal Topraklarda yapılan araştırmalar, Kutsal Kitap'ta yer alan kayıtları doğruluyor.  İsrail Eski Eserler İdaresi, Tel Aviv Üniversitesi ve...

Papa Françesko, Doğum Oranındaki Büyük Düşüş Hakkında Konuşacak

Vatikan tarafından yapılan duyuruda, Papa Françesko'nun İtalya'daki demografik kriz hakkında konuşacağı açıklandı.  İtalya'daki doğum oranı tarihin en düşük...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi