13 Mayıs 2024 Pazartesi

Episkoposlar Uyardı: Amazon Ormanları Tehdit Altında

Brezilya’da episkoposlar ve diğer ulusal dini kurumlar, Amazon Yağmur Ormanlarına ve yerli halklarına yönelik saldırıların arttığı konusunda uyarıda bulundu. 

Yerel Halkla Dayanışma Çağrısı

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle yapılan açıklamada, Brezilya Ulusal Episkoposlar Konferansı (CNBB), Amazon ormanlarına yönelik tehditlere dikkat çekerek, yerel halkla dayanışma çağrısında bulundu. Episkoposlara göre, Amazon yağmur ormanları yerel yetkililer tarafından kundakçılara ve madencilere devredildi ve bu durum orman yangınlarında büyük çaplı bir artışa neden oldu.

Açıklamada, ‘‘Uyuşturucu kaçakçılığıyla bağlantılı ve ‘Garimpeiros’ olarak bilinen yasa dışı madenciler, toprakları ele geçiriyor, yerli halkları öldürüyor, ormanları yok ediyor, nehirleri kirletiyor ve hayvanları zehirliyor’’ ifadesi yer aldı.

Episkoposlar, Amazon ormanlarına ve yerli halka yönelik tehditlerin yeni mevzuattan kaynaklandığını vurguladı. Açıklamada, ‘‘Yerli halklar ve Güney Amerika’nın tüm halkları, toprak gaspçıları, madenciler, büyük madencilik şirketleri ve Ulusal Kongre tarafından güçlü bir şekilde desteklenen tarım-gıda endüstrisi şirketleri tarafından hedef altında’’ denildi.

Ülkenin etnik, kültürel ve doğal mirasını koruyan mevzuatın yürürlükten kaldırılmasını amaçlayan yasa tasarıları bulunmaktadır. Bunlar; yerli topraklardaki madencilik faaliyetlerini serbestleştiren 191/2020 tarihli Kanun Tasarısı; Çevre ruhsatlandırmasını esnek hale getiren 2159/2021 sayılı Kanun Tasarısı ve ‘Arsa gaspı projesi’ olarak bilinen 510/2021 sayılı Kanun Tasarısı.

Orman Hayattır

Açıklama, rahibe Dorothy Stang’ın ‘‘Ormanın yok oluşu, hayatımızın sonudur’’ sözünü hatırlatarak sona erdi. Amerika doğumlu ve Amazon Yağmur Ormanları’ndaki yoksulların savunucusu olan rahibe, 12 Şubat 2005’te Brezilya’nın Parà Eyaletinde vurularak öldürülmüştü.

Güney Amerika yağmur ormanlarını ve yerel halkın kültürlerini korumak adına cesur adımlar atma ihtiyacı, Kasım ayında Glagow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sırasında Amazon Episkoposlar Konferansı (CEAMA) tarafından yapılan ortak açıklamada vurgulandı.

Açıklamada, Güney Amerikalı Katolik episkoposlar, bölgenin duyarsız hükümetler tarafından uygulanan çevre politikaları, acımasız madencilik faaliyetleri, sürekli büyüyen yangınlar ve nehirlerin kirlenmesiyle tehdit edildiğine ve sonuçlarına ilk maruz kalan kesimin yoksullar olduğuna dikkat çekti. (vaticannews)

Yardım Kuruluşu, Hristiyan Kızın Hayalini Gerçekleştirdi

Hindistan'ın küçük bir köyünde yaşayan Radha, inancı nedeniyle toplumdan dışlanıyordu. Ekonomik sıkıntılardan dolayı eğitim hayatına devam edemedi....

Sam Allberry’nin Semineri İstanbul’da Gerçekleşti

İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, 11 Mayıs Cumartesi günü "Cinsellik" konusunu ele alan önemli bir seminere ev...

Yeşilköy Surp Isdepanos Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. Yeşilköy Surp Isdepanos Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu Ayini) riyaset etti...

Mısır’da Hristiyanlara Yönelik Saldırıların Önlenebileceği Duyuruldu

Mısır'da Hristiyanların yaşadığı iki köye saldırı düzenlendi. Saldırılar hakkında açıklama yapan insan hakları örgütü, yetkililerin saldırıyı önlemek...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi