2 Mayıs 2024 Perşembe

Papa Françesko’dan Gençlere Çağrı

Prag’da düzenlenen Avrupa Birliği Gençlik Konferansı’na bir mektup gönderen Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko çevrenin korunması için gençlere çağrı yaptı. Papa, et yemenin ‘kendi kendini yok etme eğiliminin’ bir parçası olduğunu savunarak, çevreye daha fazla özen göstermek için gençlerden daha az et yemelerini istedi.

Küresel iklim konusunda duyarlı açıklamalarıyla da bilinen Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko, et yemenin ‘kendi kendini yok etme eğiliminin’ bir parçası olduğunu savunarak, çevreye daha fazla özen göstermek için gençlerden daha az et yemelerini istedi ve mektubunda, “Yalnızca fosil yakıtların değil, birçok gereksiz şeyin tüketimini azaltmamız elzem ve ayrıca dünyanın bazı yerlerinde daha az et yemek daha uygun, bu çevrenin korunmasına da yardımcı olur” ifadelerini kullandı.

İklim değişikliği hakkında duyarlı olan Papa Françesko, 2015 yılında yazdığı ikinci genelgede çevresel bozulmaya ve küresel ısınmaya dikkat çekmiş, dünyadaki halkları “hızlı ve birlik içinde küresel harekete” çağırmıştı.

‘Laudato si’ adıyla bilinen genelgede “bütüncül ekoloji” olarak ifade ettiği kavramın temellerini atan Papa Françesko bu genelge ile aynı yıl Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETA) tarafından verilen Yılın İnsanı ödülüne layık görüldü.

Papa Françesko her ne kadar kişisel olarak 26’ıncı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı ya da genel bilinen adıyla COP 26’ya katılamasa da iklim değişikliğiyle mücadele konusuna bağlılığını açıkça gösterdi. Papa, dini liderlerle birlikte iklim değilişkiliğine karşı hareket çağrısında bulundu.

Kasım ayında Vatikan’daki St Peter Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişiye hitaben yaptığı bir konuşmada ise “etrafımızdaki her şey çöküyor” diyerek çevrenin korunması gerektiğine yeniden dikkat çekti.

Papa “özgür ve özgün olun, toplumunuzun bilincini sorgulayın” ifadelerini kullandı.

Papa vegan mı?

Amerikan gazetesi USA Today’de yayımlanan bir yazıya göre 85 yaşındaki Papa Françesko vejetaryen değil, ama sade bir perhizi tercih ediyor. 2013 yılında yayımlanan haberde Papa’nın en sevdiği yemeklerden birinin sarmısak ve ve ançuezden yapılarak bir çeşit fondü gibi çiğ ya da fırında pişmiş sebze ile tüketilen İtalyan yemeği “Bagna Cauda” olduğu belirtiliyor. 

Papa, o tarihten bu yana yemek tercihleriyle ilgili konuşmasa da merak konusu olmaya devam ediyor.

2019 yılında 12 yaşındaki hayvan hakları savunucusu Genesis Butler, Papa Françesko’ya meydan okuyarak Hristiyanların Paskalya’dan 40 gün önce tuttuğu Lent Orucu ya da Büyük Perhiz’de vegan bir yaşam stilini benimsemesini rica etti. Vegan diyette hayvansal hiçbir gıda tüketilmiyor.

Butler Mlyon Dolar Vegan adlı bir sivil toplum kuruluşunun desteğiyle Papa’nın vegan diyete geçmesi karşılığında tercih edeceği bir yardım derneğine 1 milyon dolar bağışta bulunma sözü verdi.

Teklifi kabul etmeyen Papa adına Butler’a gönderilen teşekkür mektubunda “Dünyayı, ortak evimizi korumak için endişelerini takdir ediyor, bu onu yazmaya teşvik etti” denildi. (Euro News)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi