2 Mayıs 2024 Perşembe

Papa Françesko’dan Irak’a Tarihi Ziyaret

Papa Françesco, üç günlük bir ziyaret için Irak’a gitti. Daha önce hiçbir Papa, Irak’ı ziyaret etmemişti. Ziyaretin sloganı, İncil’den alıntıyla, “Hepiniz kardeşsiniz” olarak belirlendi.

Irak ziyareti, Papa Françesko’nun, 2013’te bu göreve gelmesinden bu yana 33’üncü, koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle ise 15 aydır yaptığı ilk yurt dışı gezisi.

Bağdat’ta Cumhurbaşkanı Berham Salih tarafından kabul edilen Papa, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptığı konuşmada siyasi ve dini liderler ve sivil toplum temsilcilerine seslendi. 

Papa Françesko, “Silahlar sussun. Burada ve her yerde silahların yayılması sınırlansın. Yerel halkla ilgilenmeyen şahsi menfaatler, dış menfaatler dursun. Şiddete, aşırıcılığa, hiziplere, hoşgörüsüzlüğe son verilsin. Bu ülkeyi birlik içinde inşa etmek isteyen tüm vatandaşlara alan açılsın” dedi.

”Papa Françesko’yu seviyoruz”

Vatikan tarafından Irak gezisiyle ilgili hazırlanan belge ve açıklamalarda da sıklıkla, Irak’ın “tek tanrılı üç dinin babası İbrahim’in toprakları” olduğuna vurgu yapılıyor. Papa’nın bu gezide bu dinlerin ortak bir aileye ait olduğu ve tüm inananların kardeş olduğu mesajı vermesi bekleniyor.

Irak gezisi, Hristiyanlar ve diğer inançlar arasında dinler arası diyaloğu artırma çabasının devamı olarak görülüyor. Gezi ayrıca, Irak’ta 2003’ten bu yana sayıları çok azalan Hristiyan nüfus özelinde Ortadoğu’daki Hristiyanlara moral desteği olarak da değerlendiriliyor.

Net sayılar kesin olarak bilinmese de Katolik Kilisesi vakıflarının verilerine göre, Irak’taki Hristiyan nüfusun 2003’ten bu yana 1-1,4 milyondan 300-400 bine indiği hesaplanıyor.

VATİKAN BÜYÜKELÇİSİ GÖKTAŞ: OLUMLU KATKI SAĞLAYABİLİR

Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Lütfullah Göktaş, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Françesko’nun Irak ziyaretinin bölgenin istikrarına olumlu katkı sağlayabileceğini, böyle bir durumun Türkiye’yi memnun edeceğini söyledi.

Ruhani liderin zor bir dönemde böyle bir seyahati gerçekleştirdiğine işaret eden Göktaş, “Papa Françesko’nun, tüm zorluklara rağmen Irak’ın davetine icabet etmesi, bu ziyarete ne denli önem verildiğini gösteriyor. Bu ziyaret, Papa’nın son derece kararlı ve ısrarlı olması sayesinde gerçekleşiyor” ifadesini kullandı.

Papa’nın Irak programının son derece yoğun olduğuna da dikkati çeken Göktaş, “Irak, bu ziyaret sayesinde son yıllarda belki de ilk kez olumlu bir hadiseyle gündem oluyor. Bu ziyaret, Irak’a her açıdan bir moral aşılayacak. Papa’nın Katoliklerin ruhani lideri olması hasebiyle ziyaretin dini boyutu, tabii ki daha ağır basıyor” açıklamasında bulundu.

PAPA’NIN ZİYARETİNİN HRİSTİYANLAR İÇİN ANLAMI

Bu ziyaretin, Irak ve bölgedeki Hristiyanlar için taşıdığı anlama da değinen Göktaş, şunları söyledi:

“Papa Françesko, bu ziyaretiyle Irak’taki Hristiyanlarla dayanışma içinde olduğunu da göstermek istiyor. Irak’ta başta Keldaniler, Süryaniler olmak üzere kökenleri çok eskiye dayanan kadim Hristiyan toplulukları var. 2003’te Hristiyanlar, Irak nüfusunun yüzde 6’sını oluşturuyordu. Sayıları 1,5 milyon civarındaydı.

İstikrarsızlık ve terör, Hristiyanları da yerlerinden etti. Hristiyanların toplam sayısı artık 200-300 bin olarak ifade ediliyor. Irak yönetiminin gasbedilen malları iade, zararı bir şekilde tazmin etme yönünde çabaları var. Vatikan, bu çabaları önemsiyor. Papa, bu ziyaretiyle Hristiyanların yanında olduğunu da göstermek istiyor.”

6 MART, “ULUSAL HOŞGÖRÜ” GÜNÜ İLAN EDİLDİ

Papa Françesko’nun Irak’taki temasları nedeniyle Irak’ta 6 Mart, ”Ulusal Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Günü” ilan edildi.

Irak Başbakanı Mustafa Al-Kahdımi, Papa Françesko’nun Irak’taki temasları nedeniyle 6 Mart’ı Ulusal Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Günü ilan etti.

Kazımi, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Barış ve hoşgörü eksenleri Papa Françesko ile Şiilerin en büyük dini mercisi Ali es-Sistani’nin tarihi görüşmesi ve antik Ur kentindeki dinler arası görüşme münasebetiyle her yıl 6 Mart’ı Ulusal Hoşgörü ve Birlikte Yaşama Günü ilan ediyoruz” ifadelerini kullandı.

PAPA BAĞDAT’TAKİ MAR YUSUF KİLİSESİ’NDE AYİN DÜZENLEDİ

Irak resmi ajansı INA’da yer alan habere göre Papa Françesko, Bağdat’taki Mar Yusuf Kilisesi’ne geldi.

Papa’nın burada düzenlediği ayinde Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ve Iraklılar Koalisyonu lideri Ammar el-Hekim de hazır bulundu.

Ayinde yaptığı konuşmada Papa, “Dünya güç ya da iktidarla değişmez. Gücümüzün üzerinde işler yapmamız mümkün değil” dedi ve ekledi: “Tanrı katında zengin, kardeşine merhamet edendir, kalabalıkların alkışladığı değil.”

PAPA FRANÇESKO IRAK ZİYARETİNE ERBİL’DEN DEVAM EDİYOR

Papa Françesko’yu taşıyan uçak, Erbil Uluslararası Havalimanı’na indi. Papa, havalimanında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani ve Başbakan Mesrur Barzani’nin yanı sıra bölgedeki dini ve hükümet yetkilileri tarafından resmi törenle karşılandı.

Papa, Barzani ile havalimanında özel yetkilileri karşılama salonda bir araya gelecek. Havalimanında Barzani ile baş başa görüşmesi sonrası Papa, helikopterle Musul’a geçecek.

PAPA FRANÇESKO, MUSUL’DA KİLİSELERİN ENKAZI ARASINDA DUA ETTİ

Papa Françesko, 2014-2017 yılları arası IŞİD’in ele geçirdiği bölgede yer alan Musul kentine gitti ve saldırılarda yıkılan kiliselerin yer aldığı 4 Kilise Meydanı’nda, “tüm savaş ve silahlı çatışmaların mağdurları için” dua etti.

Papa burada yaptığı konuşmada, “hayatları, kardeşlerinin eliyle kısa kesilenler için” dua ederken, “Her şeye rağmen kardeşlik kardeş katlinden, umut ölümden, barış savaştan daha güçlü” dedi.

Papa, Musul’un ardından, Kuzey Irak’ta Hristiyan nüfusun en yüksek olduğu Karakuş kentine gitti ve IŞİD tarafından tahrip edildikten sonra onarılan katedrali ziyaret etti. Karakuş’ta, Irak’ın en büyük kilisesi olan El Tahire El Kübra katedralinde Hristiyan cemaatiyle buluşan Papa, IŞİD saldırılarında yakınlarını kaybedenlerin tanıklıklarını da dinledi ve burada yaptığı konuşmada Hristiyanlardan kendilerine yapılanları bağışlamalarını istedi.

STADYUMDA AYİN

Papa daha sonra Erbil’deki Franso Hariri Stadyumu’nda yaklaşık 10 bin kişinin katılımıyla bir ayin yönetti. Erbil’deki stadyumda, 2015’te Bodrum sahiline cansız bedeni vuran Suriyeli bebek Alan Kurdi’nin babası Abdullah Kurdi ile de görüştü.

Öte yandan ayin için, Covid-19 kısıtlamaları kapsamında stadyuma kapasitesinin altında katılımcı kabul edildi.

84 yaşındaki Papa Françesko ve beraberinde Irak’a giden heyettekiler ise Vatikan tarafından aşılanmıştı.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi