4 Mayıs 2024 Cumartesi

Papa ve Hristiyan Din Adamlarından, Lübnan’daki Krizin Sona Ermesi İçin Dua

Papa Françesko, kalın bağırsağındaki rahatsızlık sebebiyle ameliyat olmadan önce, kaosa sürüklenen ve Hristiyan varlığının tehlikeye girdiği Lübnan’ın Hristiyan din adamlarıyla dua günü için Vatikan’da bir araya geldi.

Papa, sabah saatlerinde bir düzine din adamını karşıladı ve birlikte Aziz Petrus Bazilikası’na geçtiler. Sunağın etrafında sessizce dua ettiler ve havari Petrus’un mezarında barışın işareti olarak mum yaktılar. Ortodoks ve Katolik din adamlarından oluşan grup, sabahın geri kalanını ve öğleden sonrayı Lübnan’ın siyasi, mali ve sosyal krizden nasıl kurtulabileceği konusunda görüşmeler yaparak geçirdi.

Günün sonunda Papa Françesko, Aziz Petrus Bazilikası’nda Arapça, Süryanice, Ermenice ve Keldani dillerinde duaların edildiği ekümenik bir ayini yönetti.

5 milyonluk bir Akdeniz ülkesi olan Lübnan, Ortadoğu’daki en yüksek Hristiyan oranına sahip ve Hristiyan bir devlet başkanına sahip tek Arap ülkesi. Hristiyanlar ülke nüfusunun yaklaşık olarak üçte birini oluşturuyor.

Ülke, yeni bir hükümetin kurulması konusunda aylarca süren siyasi çıkmaz nedeniyle eşi görülmemiş bir ekonomik ve mali kriz yaşıyor. Yaşananlar, otuz yıl önceki iç savaşın sona ermesinden bu yana istikrara yönelik en büyük tehdidi oluşturuyor. Ülke aynı zamanda Beyrut limanındaki patlamanın ve salgının yıkıcı etkilerinden kurtulmaya çalışıyor.

Vatikan Dışişleri Bakanı Başepiskopos Paul Richard Gallagher, ülkenin yaşadığı krizle ilgili endişelerini dile getirdi. Başepiskopos Gallagher, elektrik kesintileri, yakıt kıtlığı, yükselen fiyatlar ve şiddet olayları nedeniyle Hristiyan cemaatinin zor zamanlar geçirdiğini söyleyerek, krizin Orta Doğu’daki Hristiyan varlığını riske atma tehdidi taşıdığını belirtti.

Ülkeye ekonomik olarak yardım edilmesi ve barışın korunması gerektiğini belirten Başepiskopos, ‘‘Çoğulcu, hoşgörülü ve çeşitlendirilmiş bir Orta Doğu sağlamak için Lübnan’daki eşsiz kimliğin korunmasına yardımcı olunmalıdır’’ dedi.

Papa, hükümet kurulduğunda Lübnan’ı ziyaret etmeyi umduğunu söyledi. Başepiskopos Gallagher ise, Papa Françesko’nun gelecek yılın başlarında ülkeyi ziyaret edebileceğini belirtti. (cruxnow)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi