19 Mart 2024 Salı

Pastör Loran Mann, 74 Yaşında Hayatını Kaybetti

God in Christ Kilisesi (COGIC) pastörü ve TV haber muhabiri Loran Mann, 74 yaşında hayatını kaybetti.

Haber muhabiri ve ülkenin en büyük beşinci Hristiyan mezhebinde üst düzey liderliğe yükselen God in Christ Kilisesi pastörü Loran Mann, 74 yaşında Pittsburgh’de hayatını kaybetti. Şehrin her yerinde yas tutuldu. 

Loran Mann, TV haber muhabiri ve COGIC pastörü olarak başarılı şekilde hizmet verdi. 1980’lerde eşini öldürdükten sonra kaçan silahlı bir saldırgan polisler tarafından köşeye sıkıştırıldı. Saldırgan, ünlü haberci ve Tanrı adamına teslim olmaya karar verdi. Olayın ardından Mann, ‘‘Yaşananların en iyi yanı, artık sadık bir Hristiyan olması’’ dedi.

Mann’la ırksal adalet konularında çalışan Episkopal Episkopos Dorsey McConnell, ‘‘Mann, bir Müjde aslanıydı ve İsa Mesih’i ilan ederken açık sözlü ve sevgi doluydu. Liderliği tüm ırk ve mezhep çizgilerinden hissediliyordu’’ dedi.

Pittsburgh Black Medya Federasyonu, Mann’ın birçok insana medyaya adım atmaları için öncülük ettiğini söyledi. Mann, önceleri DJ idi. Ardından TV haber muhabiri ve radyo istasyonu genel müdürü olarak çalıştı. Bu sırada büyüyen Pentekostal cemaatine rehberlik ediyordu. Black Medya Federasyonu kurucularından Dee Thompson, ‘‘Mann, Pittsburgh’da radyo ve televizyon alanında ilk siyahî gazetecilerden biriydi. Yalnızca Pittsburgh’un siyahî cemaatinde değil, gazetecilikte ve toplumun genelinde de öncüydü’’ dedi. 

Loran, 8 Ağustos 1946’da Florida, Daytona Beach’te doğdu. William ve Johnnie Lee Mann’ın yedi çocuğundan biriydi. 13 yaşındayken aile, tarihçilerin ‘Büyük Göç’ olarak adlandırdığı hareket nedeniyle kuzeye taşındı.

Mann, ilk gazetecilik işine 15 yaşında, Pittsburgh Basın’da başladı. Pittsburgh Üniversitesi’nde sosyoloji okudu, gazetecilikle uğraştı ve babası gibi Tanrı’nın hizmetine çağrılabileceğini hissetti. Mann, arabasıyla kaza yapana dek bu fikre direndi. Kazanın ardından ‘Üçüncü bir şans olmayacak’ sesini işitti. Mann daha sonra, ‘‘Bunun Tanrı’nın sesi olduğunu biliyorum’’ diyecekti. 

Pittsburgh Teoloji Okulu’na gitti ve 1966 yılında 20 yaşındayken COGIC’de hizmete başladı. Mann, yayıncılık kariyerinin sona erdiğini düşünse de, 1968’de yerel bir radyo istasyonunun sahibi, polka müzik programının sunucusu ve Pittsburgh Steelers’ın ünlü dövüş şarkısının bestecisi olan Jimmy Pol tarafından radyoda çalışmaya davet edildi. 

WZUM radyosunda ve Batı Pensilvanya ‘da birçok kişinin dinlediği ilk siyahî DJ oldu. Birkaç yıl sonra KDKA’ya gitti ve bölgedeki ilk siyahî radyo programı sunucusu oldu. 1975’te Mann, WPXI-TV’ye katılarak televizyona geçti. Saha muhabiri olarak çalıştı ve günlerini TV minibüsünde geçirdi. Aynı zamanda yoksul bir siyahî mahallede kurduğu küçük bir kilisenin pastörlüğünü yaptı. 

God in Christ Kilisesi ilk açıldığında, sadece 19 kişi geldi. Ancak kilise kısa sürede gelişen bir topluluk haline geldi. Mann, hafta içleri 5.15 ile 14.00 saatleri arasında TV haberleri üzerinde çalıştı ve diğer zamanını cemaate ayırdı. 

Mann, Kanal 11’deki görevindeyken zaman zaman dini hizmetlerde bulunması için çağrıldı. İki televizyon çalışanının nikâhını stüdyoda gerçekleştirdi. Hizmetlerine devam eden Mann, herkesin takdirini kazanamadı. 1990 yılında, bir adam et baltası ve tabancayla radyo istasyonuna geldi. Saldırgan, taksi şoförüne Mann’ı öldüreceğini söyledi. Sürücü polisi aradı ve adam herhangi bir olay yaşanmadan tutuklandı. 

Mann, dünyayı bir televizyon muhabiri olarak görme deneyiminin kilisedeki çalışmalarına yardımcı olduğunu söyledi. Mann, ‘‘Bir muhabir olursanız, dünyayı gerçekten dönerken görürsünüz. Cinayet, şiddet, yolsuzluk ve hastalıklara Kutsal Kitap’ta değiniliyor. Bense bunları ilk elden görüyorum. Muhabir olarak genellikle kötü haberlerle uğraşıyorum. Ama cemaatimin önüne geldiğimde her zaman iyi haberler alıyorum’’ ifadelerinde bulundu. 

Mann, 1996 yılında televizyondan emekli oldu. Zamanını boşa geçirmekten hoşlanmayan Mann, kiliseye ait bir radyo istasyonu kurmaya karar verdi. Batı Pensilvanya’da siyahî birine ait olan tek radyo istasyonuydu. 24 saat gospel şarkılarını çalmaya başladı. 

Salgın 2020’de ortaya çıktığında, birçok COGIC kilisesi kötü bir şekilde etkilendi. Kilisesi, Mann’ın televizyon deneyimi nedeniyle çoğundan daha iyi sonuç verdi. Kilise, çevrimiçi hizmetlere erken geçiş yaptı. Ertesi yıl Mann, COGIC’in 12 ihtiyardan oluşan yönetim kuruluna seçildi ve Mart ayında göreve başladı. 

2 Mayıs’ta hayatını kaybeden Mann, yeni bir vaaz vermeye hazırlanıyordu. 2 çocuk babası Mann’ın ölüm nedeni kamuya açıklanmadı. (CT)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi