3 Mayıs 2024 Cuma

Patrik Sahak II: ”Duanın Asıl Amacı, Tanrı’nın Huzurunda Durmaktır”

Ermeni Kiliselerinde, Büyük Oruç dönemi, 14 Mart Pazar günü, “Tadavori Giragi” (Adaletsiz Yargıç) haftası ile beşinci haftasına girdi. “Arevakal” (Gündoğumu) ve “Hısgum” (İstirahat) dualarına devam edildi.

Galata Surp Krikor Lusavoriç Kilisesinde, 11 Mart Perşembe günü, Peder Husig Hergelyan eli ile gerçekleşen Surp Badarak, 14 Mart Pazar günü Patrikliğin Facebook hesabından yayınlandı. Ardından Türkiye Ermenileri Kadasetli Patriği Sahak II, canlı yayın ile Ermenice ve Türkçe vaazlar verdi. (Luka 18:1-8) ayetlerini okuyarak başladığı vaazlarında, dua etmek üzerine, okuduğu ayetleri yorumladı.

Türkçe vaazından bazı başlıklar şöyle;

Bizim iman hayatımızın en önemli etkinliği, duamızdır. Çünkü duamız, Tanrı ile ilişkiye geçmemizi sağlar. Duamız, Tanrı’ya yönelişimizdir, sohbetimizdir, ibadetimizdir.

Duanın asıl amacı, istediğimizi almak değildir. Duanın asıl amacı, Tanrı’nın huzurunda durmaktır. Kendimizi O’na sunmaktır.

Hiç şüphen olmasın, Tanrı’ya baktığında O da sana bakıyor olacak. O’nu düşündüğünde, O da seni düşünüyor olacak.

Duada süreklilik imanımızın artmasıyla mümkündür. Çünkü imanımız arttığında biz, manevi dünyanın da gerçekliğini kabul ederiz. Hatta manevi dünyanın daha gerçek olduğu anlayışına erişiriz. Bu imanla olur.

Dua hayatımızın azalması, iman hayatımızın almasıyla eş oranlıdır.

En akıllı imanlılar, dua disiplini edinmiş imanlılardır.

Etkili dua, Tanrı’dan doğrudan bir şey istemek değildir. Etkili dua, Tanrı’yı istemektir ve isteğini yüreğinde saklamaktır. Tanrı görsün, çünkü sen istemeden zaten biliyor.

Bizim Azizimiz Surp Nareg diyor ki <Tanrı, güzel sözlerle avlanamaz.> Avlayamazsınız Tanrı’yı güzel sözlerle, Tanrı, yüreği ister…

Tanrı bizim sürekliliğimiz olmalı. Nefesimiz gibi, içtiğimiz su, yediğimiz yemek gibi sürekli olması lazım. Onun için aslında, Kutsal Kitap’a baktığımızda, Kutsal Kitab’ın sembolizminde Tanrı’yı ekmeğe, suya, nefese benzetiriz biz. Bütün bunlar sembollerdir. İnsan ruhunun, Tanrı ruhundan aldığı güçlerin ve enerjilerin sembolüdür bunlar. Ama böylesine etkili ve güçlüdür bizim için, yaşayan Tanrı ile olan ilişkimiz. Onu geliştirmeliyiz, onda artmalıyız…

Tanrı’nın iradesinin ne olduğunu anlamak için, Tanrı’nın sözünü önce okumalıyız. Orada Tanrı’nın bize yazılı iradesi anlatılır ve ona göre biz bir bilinç geliştiririz, giderek Kutsal Kitap’tan, nasıl dua etmemiz gerektiğini öğreniriz. Benim isteğim değil, Senin isteğin olsun, diye sonlandırırız bütün arzularımızı ve dileklerimizi.

Ne mutlu ruhunu böyle dua etmeye alıştıran kişilere. O da her gün gündelik hayatında, İncil’in dediği gibi, sürekli dua etme alışkanlığını kazanmakla olur. Tanrı hepimize bu güzel alışkanlıkları kazandırsın, özellikle bu Büyük Oruç döneminde. Hepinizi gönülden selamlıyorum sevgili kardeşlerim. Rab imanımızı artırsın.

Patriklik Merkez Surp Asdvadzadzin (Meryem Ana) Kilisesinde, 12 Mart Cuma günü, Patrik Sahak II riyasetinde, “Arevakal” duaları gerçekleşti.

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi