5 Mayıs 2024 Pazar

Patrik Sahak II: “Hayatın ve Işığın Kaynağı Tanrı’dır.”

Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi’ni 13 Şubat Pazar günü, Yeruşalim Ermeni Patrikliği makamına bağlı Rahip Arşak Ğazaryan ve Rahip Ardak Düşenyan ziyaret etti.

Gerçekleştirilen ayine, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti. Kutsal Sunu Ayini’ni (Surp Badarak) Yeruşalim’den gelen misafir Rahiplerden Arşak Ğazaryan sundu.

Kilisenin baş Diyakosu Haçik Sarılı, diyakoslar, kıdemli okuyucular ve okuyucular, Rab’bin sofrasına hizmet ettiler.

Misafir Rahip Ardak Düşenyan, Kilisenin din görevlisi Peder Zohrab Civanyan, Samatya Surp Kevork Kilisesi Vakfı başkanı Yesai Demir, yönetim kurulu üyeleri, yöneticiler ve kalabalık inanlıların hazır bulunduğu ayinde ilahileri Sahakyan Korosu üyeleri Şefleri Sevan Agoşyan yönetiminde seslendirdi.

Kutsal Sunu Ayini’nin ardından Patrik Sahak II, 14 Şubat Pazartesi günü Diyarnıntaraç (Rab İsa Mesih’in 40 günlük bebekken Mabede sunulması) Yortusu olduğundan bu konu üzerine Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Biz elbette ki bu bayramı özel olarak kutlardık eski zamanlarda. Özellikle köylerde meydanlarda ateşler yakılırdı ve onun etrafında eğlenirlerdi. Çünkü ateş, ışık, mum imanımız için hep önemli oldu. Eski zamanlardan beri insanlar ateşe hayran kalmışlar, ışığa hayran kalmışlar özellikle geceleyin. Bu ışık bayramı.

Evet ışık olacak ama ışık kolay olmayacak. Mum ışık verir ama erir. Tuz tat verir ama erir. Buğday ekmek olur ama erir. Hayat olmak isteyen herkes erir. Ve Mesih bize ışık olsun diye, gökteki tahtını bıraktı ve yeryüzüne geldi, bizim karanlık dünyamızda ışık olarak parladı. Evet ışığı insanlar sevmeliler ama sevmiyorlar. Yuhanna İncili diyor; Işık dünyaya geldi, ama insanlar karanlığı ışıktan daha çok sevdiler çünkü işleri kötüydü. Kötülük yapan herkes ışıktan kaçar. İyilik yapan insanlar ışığa gelmek isterler ki işleri görülsün. Onun için bu bayram bize diyor ki; Işığın çocukları olun. Çünkü Mesih’eki ışık bizi dener. Işığı kabul edenlerden olun. Ne mutlu senin gözlerine. Ne mutlu senin kulaklarına. Çünkü bugün Kilise’ye geldin, çünkü burada Mesih’in ışığını görebilirsin. Mesih’in sözlerinde aydınlanabilirsin. Tanrı’nın sözlerine ihtiyacımız var bizim, bu karanlık dünyada yolumuzu sapıtmamamız için. Hristiyan olmamız yetmez, Mesih’in ışığıyla sürekli aydınlanmalıyız çünkü bizi karartacak çok şey var bu dünyada.

Körlük nasıl en kötü yoksulluksa, Ruhsal Işıktan yoksun olmak, ruhani karanlıkta yaşamak, ruhani körlük deven büyük yoksulluktur. Onun için dua edeceğiz önce kendimiz için, Rab bizi karanlıkta bırakmasın. Hep O’nun ışığında yürüyelim. Sonra çevremizdeki büyük karanlık için dua edelim. Onlar da ışığı bulsunlar, doğruyu görsünler. Bu dünyanın gelip geçici olduğunu anlasınlar. Hayatın ve Işığın kaynağının Tanrı olduğunu bilsinler. Ve o Tanrı biricik oğlunu gönderdi İsa Mesih olarak. Bize kendisini açtı. Kendi vasıtasıyla bize bir yol hazırladı. Ebedi hayatın yolunu hazırladı. Öyleyse biz İsa Mesih’i izleyeceğiz. Çünkü meşaleyi O tutuyor. Bu karanlık dünyada önümüzü O aydınlatıyor.

Size sözünü ettiğim Rab’bin ışığı, elden ele dolaşacak bir ışıktır. Biz hepimiz o ışığı bizden öncekilerden aldık. Işık da bir gelenektir, onun için bizim ışığımız da Mesih’in ışığı da yaşlılar üstündedir.

Oysa imanın aktarılmasında, Mesih’in ışığının aktarılmasında en önemli unsur yaşlılardır, imanlı yaşlılar çünkü onlar çocuklarını büyütmüşlerdir imanla, şimdi torunlarına aktaracaklar. Öyle ki hiç de önemsiz değilsiniz Rab’bin gözünde.

Evet sevgili kardeşlerim şimdi “hokehankisd” yapacağız. Bütün hokehankisd duaları bize diyor ki; yol bitiyor. Sevdiklerimiz bunun kanıtı. Yol bitiyor, yol tükenecek, bitmeyen bir yol yok, her şey bitecek ama bittikten sonra da yolculuk devam ediyor çünkü her bitiş bir başlangıçtır, her başlangıç bir bitime doğru gidiştir. Dolayısı ile ölürüz, yeni bir dünyada uyanırız biz onun için sevdiklerimiz şimdi ışıkta uyuyorlar. Sevdiklerimiz şimdi ruhta uyuyorlar. Onlar yaşarken Mesih’in ışığını gördüler, biz onlar için dua ediyoruz, onlar da bizim için dua ediyorlar. Mesih’deki ışık o kadar kuvvetli ki sadece bu dünyayı aydınlatmıyor, ölüm sonrasını da aydınlatıyor. Bizim için ölüm sonrası da karanlık, orası da aydınlanıyor. Burası Rab’bin evi ışıklar içinde, bu Rab’bin evini sevdik biz. Öldüğümüzde gözlerimizi tekrar Rab’bin evinde açacağız. Tekrar ışıklar içinde olacağız. Onun için Işığı sevin kardeşlerim. Işık sizi korusun, Işık sizi bereketlesin. Sizi Rab’bin ışığına teslim ediyorum. Amen.”

Vaazların ardından tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehankisd) duaları okundu. Sonrasında Patrik Hazretlerinin kutsaması ile tören son buldu.

Tören sonrası Misafir ruhaniler, kilisenin din görevlisi, diyakosları, okuyucuları, Patrik Hazretleri ile toplu olarak hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Sam Allberry İstanbul’da

Tanrı'nın Tasarısında Cinsellik Semineri İstanbul'da bulunan Pera Diriliş Kilisesi, önümüzdeki hafta sonu Dünya'nın gündeminden hiçbir zaman düşmeyen "Cinsellik"...

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi