4 Mayıs 2024 Cumartesi

Rus Ortodoks Kilisesi Bu Yıl Buzlu Sulara Girmeyi Önermiyor

Rus Ortodoks Kilisesi yetkilileri, Epifani kutlamaları kapsamında buzlu sulara girerek İsa Mesih’in vaftizini kutlayan Hristiyanlara, bu yıl tüm dünyayı sarmış olan koronavirüs salgını yüzünden kalabalığın oluşmaması adına katılım sağlamanın şart olmadığını duyurdu.

Rus Ortodoks Hristiyanları, İsa Mesih’in vaftiz günü bayramını 18-19 Ocak tarihlerinde kutluyor. Hristiyan tarihinin en eski bayramlarından biri olan 12. Gün bayramı Rus Ortodoks Hristiyanları tarafından buz tutmuş göllerde açılan havuzlara girilerek kutlanıyor.

Epifani kutlamaları kapsamında Rusya genelinde Milyonlarca Hristiyan kutsanmış suları almak ve buzlu havuzlara girmek için sıra oluyor.

Rus Hristiyanlar için iki önemli dini gelenek vardır biri paskalya kuliçlerinin kutsanması, ikincisi ise buzda açılan havuzlara girilerek günahlardan arınma geleneğidir. Bu iki geleneğe de her yıl milyonlarca kişi katılım sağlıyor.

Geçtiğimiz yıl Rus veri analiz merkezinin yayınladığı rapora göre Epifani kutlamalarına 2,1 milyon Ortodoks katılım gösterdi.

Fakat koronavirüsün tüm dünyayı sarması ile beraber dini geleneklere de kısıtlamalar getirilmeye başlandı. Dolayısıyla bu yıl havuzların yanındaki soyunma alanlarından sosyal mesafeye uymak oldukça zor olacağından ülke çağında açılacak olan havuz sayısı yarı yarıya indirildi. Bazı bölgelerde ise kalabalığın toplanmasını engellemek adına ayine katılımlar bile yasaklanarak çevrimiçi platformlara geçilmesi zorunlu kılındı.

Syktyvkar Başpiskoposu ve Komi-Zyryansky Pityrim (Volochkov) Başkanı, koronavirüsü geçirmiş ya da şu anda geçiriyor olan tüm Hristiyanların karantina kurallarını ihlal etmemesi ve kutlamalara katılmaması gerektiğini bir kez daha hatırlattı.  

Günahlardan arınmanın suya girilerek değil tövbe edilerek gerçekleştiğini hatırlatan Rus Episkoposlar, tüm Rus halkının 12. Gün bayramını kutladı. (O.D/ria.ru)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi