3 Mayıs 2024 Cuma

Rus Ortodokslar, Salgın Önlemleriyle Buzlu Sulara Girecek

Rus Ortodokslar, İsa Mesih’in doğumundan 12 gün sonra kutlanan ‘Onikinci gün bayramı’ olarak da adlandırılan Epifani Bayramı’nı, her sene olduğu gibi bu sene de koronavirüse rağmen buzda açılan havuzlardaki kutsanmış sulara girerek kutluyor.

Bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında katılımcı sayılarına kısıtlama getirilmesi planlanıyor.

Rus Ortodokslar ise bu bayramı Ürdün Nehri’nde İsa’nın vaftiz olması anısına kutluyor. 

İsa Mesih’in vaftiz bayramının arifesi olan 18 Ocak’ta Rusya genelindeki tüm Ortodoks Kiliselerinde normal günlerden çok daha uzun süren özel bir ayin yapılır. Ayinde özellikle İsa’nın vaftiz oluşu ile alakalı Yeni Ahitteki tüm ayetler tek tek okunur. Ayrıca 18 Ocak Hristiyanlarının oruç tuttuğu bir gündür.

Sabah ayininin ardından Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill buzların içinde açılan havuzlardaki suyu kutsamaya başlar. Özel dualar edilerek gerçekleştirilen bu kutsama ayini sırasında Patrik Kirill kutsal haçı 3 kez suya daldırır. 

Katılımcılar, donmuş göllerdeki haç şeklinde açılan küçük havuzlara 3 defa dalarak günahlarından tövbe ediyor.

İsa Mesih’in Ürdün Nehri’nde Vaftizci Yuhanna tarafından vaftiz edilmesi anısına düzenlenen törenlerde olası acil durumların yaşanmaması adına ülke çapında birçok doktor ve özel güvenlik güçleri ayinlerde görev alıyor. 

Epifani Bayramı’nın kutlanacağı her bölgede özel güvenlik güçleri ve ilk yardım servisleri yer alıyor. Kutlamalar boyunca Moskova genelinde binlerde kurtarma ekibi, polis ve sağlık ekibi görev alıyor. Kurtarma ekipleri vaftiz alanlarını sürekli gözetim altında tutuyor ve görevliler, suya girecek kişilere kutlamanın bir trajediye dönüşmemesi için kuralları hatırlatıyor. Sağlık görevlileri vaftiz olmak isteyen kişileri önce sağlık kontrollerinden geçiriyor ve suya girmeden önce alkol kullanmamaları konusunda uyarıyor. Yüksek tansiyon, diyabet, kalp damar, böbrek hastaları ve hamileler bu kutlamaya katılamıyor. Güvenlik önlemleri alınmadığı ve sağlık ekiplerinin bulunmadığı bölgelerde suya girmek yasaklanıyor.

Kutlamaların gerçekleşeceği alanlar kıyıdan uzak ve buz kalınlığının 25cm‘yı aşmış olan bölgelerde yapılabilmektedir. Her ihtimale karşı, buzun üstüne en fazla 5-10 kişilik guruplar halinde çıkılabiliyor ve havuz kenarlarında durulması yasaklanıyor.(Ria.ru/OD)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi