1 Mayıs 2024 Çarşamba

Salgın Döneminde Milyonlarca Kişi İsa’ya Yöneldi

Koronavirüs endişesi nedeniyle milyonlarca insan Google üzerinden Hristiyanlıkla ilgili sorularına cevap bulmak için Hristiyanlarla iletişime geçti.

Filipinler’de Grace isimli bir kadın, Hristiyan organizasyonu Global Media Outreach (GMO) tarafından koronavirüs endişesi hakkında kurulan web sitesi ile bağlantıya geçti. Gönüllü danışmanla sohbet eden Grace, ‘‘Lütfen, her konu hakkında endişelenmemem için yardım edin’’ diyerek durumunu anlattı. Danışman, yalnızca İsa Mesih’in kalıcı olarak barışı sağlayabileceğini söyledi ve Grace, İsa Mesih’i Kurtarıcısı olarak kabul etti.

En büyük online müjde hizmetlerinden olan Global Media Outreach (GMO), Billy Graham Evangelistic Association (BGEA) ve bir kampüs hizmeti olan Cru, her yıl internette müjde temalı en az 200 milyon sunum paylaşıyor. Üçü de, koronavirüs salgınının başladığı Mart ayından bu yana İsa Mesih hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin sayısının arttığını söylüyor. GDO, Mart ayındaki 12.4 milyon müjde kaynaklı yazının, 2019’daki ortalamaya göre yüzde 16 artış gösterdiğini paylaştı. Bu son artış, Kopenhag Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya da karşılık gelmektedir: Mart ayı son beş yılla kıyaslandığında, 75 ülke genelinde dua hakkında internet aramalarının en yüksek seviyeye ulaştığı görüldü.

Global Media Outreach kuruluşundan Michelle Diedrich, ‘‘Milyonlarca insan korku karşısında, maneviyata yönelmiş durumda. Bizler, onlar için hazır bulunmaya çalışıyoruz’’ dedi.

Pastörler, müjdeciler ve online olarak hizmet eden Hristiyan kuruluşlar, koronavirüs zamanında insanların Tanrı’ya yöneldiği konusunda hemfikir. Mart ayında BGEA altı dilde (İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Korece, Mandarince ve Arapça) koronavirüs temalı sayfalar açtı. Ayrıca endişe temalı sosyal medya kampanyaları başlatıldı. İlk dört hafta 173bin kişi web sitelerini ziyaret etti, 10bin’den fazla kişi ise, İsa Mesih’i Kurtarıcısı olarak kabul ettiklerini beyan etti. 

Donmere isimli 17 yaşındaki genç, ‘‘Gerçekten dindar biri değilim, ama bu zor zamanda Tanrı’dan başka kime başvurabileceğimi bilmiyorum’’ dedi. 

Web sitesinin gönüllüsüyle konuşan Donmere, 45 dakikalık sohbetin ardından İsa Mesih’in takipçisi olmayı kabul etti ve yeni öğrencilik hayatıyla ilgili kaynaklara yöneldi. 

2018 yılı Barna araştırmasına göre, Hristiyanların çoğu teknolojinin müjdeleme üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu düşünmekte. Billy Graham Müjdecilik Merkezi Direktörü Ed Stetzer, ‘‘Tarihsel olarak müjdenin ayaklarımızla ve yüzümüzle yapıldığını düşündük. Gidiyoruz ve Müjde’yi paylaşıyoruz. Ancak 21. yüzyılda insanlar müjdeciliğin internet aracılığıyla da yapılabileceğini düşünüyor’’ dedi.

Amerikan Girişimcilik Enstitüsü tarafından yapılan araştırmaya göre, koronavirüs nedeniyle genç yetişkinlerin ileri yaştakilere kıyasla daha endişeli olduğu görüldü. Ankete göre, 18-29 yaş arası gençlerin yüzde 53’ü salgın döneminde temel ev ihtiyaçlarını karşılayabilme konusunda endişe duyarken, 30-39 yaş arası yetişkinlerin yüzde 59’u, 65 yaş üzeri Amerikalıların ise sadece yüzde 29’u aynı endişeyi hissetmektedir. Tüm yaş gruplarında hiçbir dine bağlı olmayanların yüzde 14’ü ise, kendilerini Tanrı’ya daha yakın hissettiğini belirtti.

İnternet trafiğindeki artışın kalıcı veya geçici olup olmadığına bakılmaksızın, online müjdeciliğe erişimin küresel düzeyde olduğu açıktır. Cru Müjdecilik Hizmetleri Başkan Yardımcısı Mark Gauthier, Mart ayında bir hafta boyunca Cru dijital kaynaklarına dünyanın her ülkesinden erişimin sağlandığını duyurdu.

Koronavirüsün etkili olduğu noktalar, özellikle online müjdeciliğin odak noktası oldu. BGEA, İspanya’ya yönelik sosyal medya kampanyası başlattı. 120bin korona virüs vakası tespit edilirken, 11 bin kişi hayatını kaybetti. Kampanyanın ilk haftasında en az 10 saniye boyunca 93 bin kişi Facebook yayınlarını görüntüledi. BGEA gönüllülerinden oluşan grup, İngilizce ve İspanyolca dillerinde bir hafta içinde sosyal ağlardan 1.000’den fazla mesajlaşma gerçekleştirdi.

Güney Baptist Evanjelisti Sammy Tippit, 45 bin koronavirüs vakasının görüldüğü İran’da müjdeleme fırsatı yakaladı. 72 yaşındayken sanal ortamda müjdeciliğin gücünü fark eden Tippit, Skype aracılığıyla Hindistan’daki köylere vaazlarını ulaştırdı. Skype etkinliğinde bir araya gelen 10bin Hintlinin yaklaşık yarısı hayatlarını Mesih’e adadı. Sadece bir avuç müjdecinin online olarak hizmet ettiğini söyleyen Tippit, diğer müjdecileri online olarak hizmetlerini gerçekleştirebilmeleri için eğitmeyi planlıyor.

Online müjdeciliğin en zor yanı ise, takiptir. Geçen yıl günde 60bin kişi GMO’nun web sitelerinde Mesih’i takip etme kararı aldıklarını belirtmesine rağmen, GMO tüm yıl boyunca sadece 5.224 kişiyi yeni iman hayatlarında izleyebildiğini açıkladı. BGEA ise, İsa Mesih’i kabul ettiklerini açıklayan 10bin kişiden yaklaşık 2030 kişinin takibini istedi. BGEA için, temel öğretişleri online olarak sunmak ve yeni imanlıları yerel bir kiliseye katılmaya teşvik etmek takip süresinin önemli bir parçasıdır.

Takip zorluğuna rağmen, online olarak müjdecilik faaliyetlerinin yararları ağırlık basmaktadır. İnternet ortamında manevi konuları daha derinlemesine tartışabilen insanlar, inançlarını paylaşabilme konusunda daha az stres yaşamaktadır. BGEA online gönüllüsü, ‘‘10 yıl boyunca karşı caddedeki komşumla ilk kez müjdeyi paylaştım. İnternet ortamında müjde vermeye başladım ve insanlarla nasıl konuşacağımı öğrendim’’ dedi.

Online müjdecilik hizmetinin yakın tarihli hedefi ise, Mayıs ayında gerçekleşecek olan Küresel Yardım Günü. Uluslararası organizatörler, 30 Mayıs’ta dünya genelinde 1 milyar kişiye İyi Haberi paylaşmak için 100 milyon imanlıyı harekete geçirme hedefi koydu. Organizasyonda kişisel tanıklıklar online olarak yayınlanacak ve sosyal medya aracılığıyla paylaşılacak. 

Gauthier, ‘‘Her Hristiyan online olarak bir kişiye Müjde’yi paylaşır ve onun fikrini sorarsa, birçok kişinin Mesih’i tanıma fırsatı elde edeceğini görürsünüz’’ dedi. (CT)

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi