8 Mayıs 2024 Çarşamba

“Salgının Ardından Yeni Umutlar İçin El Ele” Konseri

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı desteği ile, 23 Mayıs Pazartesi akşamı, Türkiye Ermeni Patrikliği tarafından “Salgının Ardından Yeni Umutlar İçin El Ele” konseri düzenlendi. 

Covid-19 salgını sürecinde Dünya genelinde hastalıktan dolayı yaşamını yitiren 6 milyon insan için dua etmek ve ülkemiz için yeni umutlar elde etmek için, St. Antuan Kilisesi’nde gerçekleşen konserde, solist Dr. Karin Çubukciyan Bozkurt’a, org’da Anna Gevorgyan Uğurluyan eşlik etti. 


Konsere, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II’nin yanı sıra, Patriklik makamından Başepiskopos Aram Ateşyan, Üstrahip Yeğişe Uçkunyan, Rahip Şınork Donikyan, Rahip Hovagim Seropyan, Peder Şirvan Mürzyan, Ekümenik Patrik Bartholomeos’u temsilen Metroplolit Apostolos, Episkopos Beniamin ve Diakos Paisios, Süryani Kadim Patrik Vekili Metropolit Mor Yusuf Çetin, Diyarbakır ve Mardin Metropoliti Mor Saliba Özmen, Türkiye Ermeni Katolik Cemaati Ruhani Önderi Başepiskopos Levon Zekiyan adına Başrahip Vartan Kazancıyan, St. Antuan Kilisesi Franceskan rahipleri adına Rahip Anton Bulai önderliğinde rahipler ve Türkiye Musevi cemaati Hahambaşısı Rav İzhak Haleva katıldılar. 


Konser programı, Peder Şirvan Mürzyan’ın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. İbrahim Altun’un etkinliğe gönderdiği metni okuması ile başladı. Başkan Altun metninde, salgının sona ermesi dolayısı ile bu konserin düzenlendiğine işaret ederek, “Bu güzel etkinlikte Ermeni, Rum, Süryani, Musevi ve Keldani cemaatlerimizin değerli temsilcilerinin, gerçekten böyle güzel bir atmosfere sahip St. Antuan Kilisesi’nde bir araya gelmesini, bir arada yaşama kültürünün en güzel örneği olarak görüyor, son derece anlamlı buluyorum. Salgının başladığı 2019’dan bu yana çok zorlu bir dönemi tüm dünya olarak yaşadık. Bu süreçte 6 milyonun üzerinde insan hayatını kaybederken, bizler bu derin acıyı zaman zaman ailemizde, zaman zaman yakınımızda yaşadık. Salgında büyük fedakarlık gösteren sağlık çalışanlarına teşekkür eder, yaşamını yitirenlerin ailelerine baş sağlığı dilerim.” ifadelerine yer verdi.


Ardından Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II. konuşmasında şu sözlere yer verdi; “Salgın çok şeyleri değiştirdi ve bozdu, 6 milyona yakın can aldı, sadece bizim küçük Ermeni cemaatimizden 350’den fazla kişiyi kaybettik biz. Onlardan bazılarının acısı halen içimizde çünkü onlar zamansız ölümlerdi. Ölmüşlerimize biz bir şey gönderemeyiz, başka bir alemdeler ama bazı şeyler gönderebiliriz, ruhsal olan şeyleri. Bu Kilise’nin ulvi atmosferinde söylenecek ilahiler, yüreklerimizin duası onlara ulaşsın ve yakınlarına bu dualar teselli olarak gitsinler.” 

Daha sonra konsere geçildi. Birinci bölüm repertuarı; Verdi, Schubert, Mozart, Harutyunyan, Stradella, Frisina, Pourcel ve Gomes’in eserlerinden oluştu. Kısa bir aranın ardından ikinci bölüme geçildi. Bu bölümde Ermeni Kilise eserlerinden Yegmalyan’dan “Surp”, Rahip Gomidas’dan “Der Voğormya” ve yine Yegmalyan’dan “Derunagan Ağodk” (Rab’bin Duası) seslendirildi.

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi