1 Mayıs 2024 Çarşamba

SAT-7 Ruh Sağlığı Sorunları Olan İzleyicilerin Yanında

Dünya Ruh Sağlığı Günü’nde (10 Ekim) ve Orta Doğu’da depresyon vakaları artarken SAT-7’nin izleyici destek ekipleri tavsiye, dua ve profesyonel yardım sunmak için hazır.

SAT-7 ARABIC’in İzleyici İlişkileri Müdürü Marianne Awaraji, COVID-19 salgınından bu yana depresyonun yükselişte olduğunu belirtti. “Bunun sonucunda aile içi şiddetin, hayattan soyutlanma ve istismarın artmasına neden oldu. Birçok insan yayın platformlarına ve sosyal medyaya bağımlı hale geldi. Bağımlılık sorunu yaşayan genç izleyicilerimizin çoğunun depresyona girdiğini görüyoruz. Bu da soyutlanma, sosyal medya bağımlılığı ve depresyon arasındaki bağlantıyı gösteriyor.”

Bu yılki Dünya Ruh Sağlığı Günü “ruh sağlığının evrensel bir insan hakkı” olduğunun altını çiziyor, ancak ruhsal bozukluklar Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaygın olarak yanlış anlaşılan ve genellikle yaftalanan bir sorun olmaya devam ediyor (MENA). Büyük bölgesel farklılıklar olsa da, zayıf ruh sağlığı MENA’da özellikle gençler için yaygın olmaya devam ediyor. 2021’de yapılan geniş çaplı bir araştırma, Ortadoğu’daki 18-24 yaş arası gençlerin yaklaşık yüzde 40’ının yıl boyunca1 ruh sağlığıyla mücadele ettiğini ortaya koyarken, UNICEF’in rakamları bölgedeki her 6 gençten 1’inin2 (22,5 milyon) ruhsal bir bozuklukla yaşadığını gösteriyor.

Ancak ruh sağlığı sorunları elbette genç nesille sınırlı değildir. Anksiyete, depresyon, intihar düşünceleri, travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ve diğer ruh sağlığı sorunları her yaştan insanı etkilemekte ve özellikle çatışma bölgelerinde ve ekonomik kriz dönemlerinde yaygınlaşmaktadır.

SAT-7 ARABIC, yılın ilk dokuz ayında izleyici destek ekibiyle irtibata geçen kişiler arasında en çok dile getirilen ruh sağlığı sorununun 218 vaka ile depresyon olduğunu tespit etti. İntihar düşünceleri (55 vaka) ve stres (20 vaka) ise sonraki en çok dile getirilen sorunlar olmuştur.

İzleyici Hikayeleri

Mısır’dan 21 yaşındaki Darina, “İntihar düşüncelerim var,” diyor. “Hayatıma son vermemi engelleyen şey, yanlarında olmama ihtiyaç duyan insanlar olması ama intihar fikri aklımdan hiç çıkmıyor.

SAT-7’nin izleyici destek ekibi Darina’ya karşılaştığı zorlukları paylaştığı için teşekkür ettikten sonra nazikçe daha fazla ayrıntı istedi. Darina içinde bulunduğu koşullar ve düşünceleri hakkında daha fazla bilgi verdi ve bunun kendisi için nadir bir durum olduğunu itiraf etti. İçinde bulunduğu durumu izleyici destek ekibiyle paylaşabilmek Darina’nın biraz olsun rahatlamasını sağladı. “Hissettiklerimin küçük bir kısmını bile ifade edebildiğim için kendimi rahat hissettim” dedi. SAT-7 ARABIC, onu Tanrı’nın koşullarını değiştirme gücü üzerinde durmaya teşvik etti.

Cezayirli genç bir kadın olan Aabida, çocukken eğitimine devam edemediği için dünyasının yıkıldığını hissetti. “Antidepresan bağımlısıyım ve bir buçuk yılı aşkın süredir bağımlıyım,” diye söze başladı. “[Eğitimimi kaybettikten] Sonra hiçbir şey istemedim ve hiçbir şeyin hayalini kurmadım çünkü gerçekleşmeyeceğinden endişeleniyordum. Kendime olan ilgimi kaybettim. Üç kez intihara teşebbüs ettim.”

SAT-7 izleyici destek ekibinin bir üyesi Aabida’ya Tanrı’nın ona olan sevgisinin başarılarına bağlı olmadığını ve O’nun gözünde son derece değerli olduğunu anlattı. Bu tavsiyeye kulak vererek şöyle yanıt verdi: “Kendimi sadece eğitim ve güzellik açısından değerlendiriyordum. Haklısın; Tanrı kalpte olanı görür, dışarıdan görüneni değil. Keşke sizinle daha önce birlikte olsaydık. Artık Tanrı’nın gözündeki değerimi biliyorum.” Kısa bir süre sonra Aabida ekibimizle tekrar iletişime geçti. “Dışarı çıkmaya başladım ve korkum azalmaya başladı” diye belirtti.

Darina ve Aabida gibi izleyiciler ruh sağlığı sorunlarını paylaşmak üzere kanallarımızla iletişime geçtiklerinde, eğitimli destek ekiplerimiz sorunun gerçek niteliğini değerlendirmekte ve uygun tavsiyelerde bulunmaktadır.  Marianne, “Empati gösteriyoruz ve elimizden geldiğince çok soru sormaya çalışıyoruz,” diye açıklıyor.  “İnsanlar bir sorunla geliyorlar, ancak temel neden başka bir şey [olabilir]. Bir dizi bağımlılıkları olabilir, ancak örneğin depresyonla mücadele ettikleri ortaya çıkıyor.” Ekip daha sonra Bilişsel Davranış Terapisi (BDT), Kutsal Kitap danışmanlığı ve dua önerebilir. Bazen ekstra yardıma ihtiyaç duyuluyor.

Uzman Desteği

SAT-7 ARABIC yakın zamanda daha karmaşık vakaları değerlendirmek ve uygun olduğu durumlarda kişiyi bir psikiyatriste yönlendirmek üzere profesyonel bir psikoterapist atadı. Ekip ayrıca bölgedeki ortak kuruluşlarla da çalışmakta ve bu kuruluşlara izleyicileri danışmanlık için yönlendirebilmektedir.

SAT-7 TÜRK kanalı da ruh sağlığı sorunları olan kişilere danışmanlık yaparken dikkatli olunması gerektiğinin farkında. SAT-7 TÜRK İzleyici Destek Sorumlusu Yunus, “İzleyicilerimizi sunucularla, yerel kiliselerle ve bu konularda bilgisi ya da uzmanlığı olan kuruluşlarla buluşturmaya çalışıyoruz” dedi. Profesyonel yardım önemli olmakla birlikte, izleyici destek ekipleri de ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarını iyileştirebilen Büyük Hekim’in çalışmalarına tanıklık ediyor. Yunus şöyle anlatıyor: “İzleyicilerimizden biri, inançlı olmadan önce tamamen kaybolmuş olduğunu ve zihinsel sorunlarla mücadele ettiğini, ancak inançlı olduktan sonra tamamen değiştiğini söyledi.”

İran’dan SAT-7 PARS izleyicisi olan Aryana da benzer şekilde hayatını değiştiren bir deneyim yaşamış. “Eskiden depresyodaydım,” diye anlatan Aryana şöyle ediyor: “Ben yataktayken Mesih beni iyileştirdi ve ayağa kaldırdı. Yürüyor, koşuyor ve ağlıyordum; çocuğum bunu gördü ve sonuç olarak iman etti. Rab’be inanıyorum ve hiç şüphem yok. Hiç bu kadar iyi olmamıştım – Tanrı’ya şükürler olsun.”

Duamıza katılın:

– Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da (MENA) depresyonla mücadele eden insanlar için Tanrı’nın onları iyileştirmesi ve onlara yeni bir amaç duygusu vermesi
– MENA’da ruh sağlığı sorunları yaşayan daha fazla insanın SAT-7’nin program ve kaynaklarını bulması ve bunlardan faydalanması için
– SAT-7’nin izleyici destek ekipleri için, yardım isteyen izleyicilere yanıt verirken bilgelik ve ayırt etme yetisiyle dolu olmaları dileğiyle.

Gençler, Kutsal Kitap’ın Yaşamlarını Değiştirdiğini Söyledi

Amerika Kutsal Kitap Topluluğu (American Bible Society) 2024 yılı raporunda, Kutsal Kitap'ın gençler üzerinde etkisinin arttığını açıkladı.  4-23...

Hristiyan Yardım Kuruluşu, Pakistan’daki Hristiyanları Desteklemeye Devam Ediyor

Ağustos 2023'te Hristiyanlara karşı başlatılan ayaklanma sonucu birçok kişi evini ve eşyalarını kaybetti. Kurbanlardan biri de Pakistan'ın...

Pakistan’da Pastöre Suçlama

Pakistan’ın Gujranwala kentinde yaşayan pastör Accad, paylaşılan bir videoda damadı Almas tarafından dine hakaret etmekle suçlandı. Almas,...

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi