3 Mayıs 2024 Cuma

Taliban’dan Kız Öğrencilere Okul Yasağı

Afganistan’da yönetimi elinde bulunduran Taliban, daha önce okulların kız öğrenciler için de açık olacağı açıklamasından geri adım attı ve kendi yasalarına göre düzenleme yapılana kadar kız öğrencilerin okula gidemeyeceğini duyurdu.

Afganistan’ın başkenti Kabil’deki üç ayrı lisede bu sabah kız öğrenciler evlerine geri gönderildi. Kız öğrencilerin gözyaşları içerisinde okullardan ayrıldıkları görüldü.

Güvenlik endişesiyle ismini açıklamayan bir kız öğrenci Reuters haber ajansı muhabirine “Hepimiz çok üzgünüz, müdür bize söylediğinde hepimiz büyük bir umutsuzluk içerisine düştük. Kadın okul müdürümüz bize haber verirken ağlıyordu” dedi.

Taliban Afganistan’da daha önce yönetimde olduğu 1996 ve 2001 yılları arasında da kız öğrencilerin okula gitmesini ve kadınların çalışmasını yasaklamıştı.

Geçen yıl Ağustos ayında ülkede yönetimi ele geçiren Taliban’ın uluslararası alanda tanınması adına bu kez getirilen öncelikli şartlardan biri kız öğrencilerin okula gidebilmesiydi. Taliban’ın açıklamasının duyulmasının ardından ABD ve Birleşmiş Milletler kararı kınadıklarını bildirdi.

Son gelişmeye karşın Afganistan Eğitim Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada ülke genelinde okulların açık olacağını kız öğrencilerin de eğitime devam edebileceğini duyurmuştu. Eğitim Bakanı Salı akşamı yayınladığı bir görüntülü mesajda da tüm öğrencilere yeni eğitim döneminde başarılar dilemişti.

Ancak devlet haber ajansı Bahktar News bu sabah Afgan kültürü ve Taliban’ın kurallarına göre yeni bir sistem oluşturulana kadar kız öğrencilerin okula gidemeyeceklerini duyurdu.

Açıklamada “Tüm lise öğrencisi ve 6. sınıfın üzerindeki kız öğrenciler için ikinci bir emre kadar okulların kapandığını bildiririz” denildi. Eğitim Bakanlığı ise konuya ilişkin sorulara şu aşamada herhangi bir yanıt vermedi.

Birleşmiş Milletler Afganistan misyonunundan konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada alınan kararın esefle karşılandığı bildirildi.

ABD’nin Afganistan’daki Maslahatgüzarı* Ian McCary de Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bu son derece üzücü ve Taliban’ın verdiği garantiler ve yaptığı açıklamalarla çelişiyor” ifadelerini kullandı. (AmerikanınSesi)

*Bir büyükelçinin temsilci olarak bulunduğu ülkeden çıkmasını ya da ülkeye gelmeden önce ona vekalet eden diplomat maslahatgüzar şekilde ifade edilmektedir.

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi