4 Mayıs 2024 Cumartesi

Teksas’taki Katolik Kilisesi Zorlu Hava Koşullarında Komşularına Yardım Ediyor

Teksas’ın çoğunu dondurucu soğuklar ve yaygın elektrik kesintileri getiren bir kış fırtınasının ortasında, Katolik Kilisesi kendi elektrik ve su sıkıntılarıyla uğraşırken bile komşularına yardım etmek için adım atıyor.

Teksas’ın çoğunda, -San Antonio ve Corpus Christi gibi şehirlerdeki rekor düşükler de dahil olmak üzere- mevsim dışı soğuk hava koşulları, bu hafta kar ve buzla birlikte eyaletin çoğunu felce uğrattı ve yaygın su sorunlarına ve elektrik kesintilerine neden oldu.

Teksas’ta yaklaşık 3,5 milyon kişi Çarşamba sabahı itibariyle elektriksizdi ve birçok kesintinin en az Perşembe gününe kadar devam etmesi bekleniyor.

San Antonio ve Fort Worth da dahil olmak üzere çeşitli Teksas episkoposluklarındaki Katolik Kiliseleri, ısınma sığınakları olarak hizmet vermek için kapılarını açtı.

Güney-orta Teksas’ın bir bölümünü kapsayan San Antonio başepiskoposluğunda, bazıları kendi elektrik ve su sorunlarından muzdarip olmaya devam etmesine rağmen, en az altı kilise acil durum barınağı sağlamak için açılmış durumda.

Sözcü Jordan McMurrough, CNA’ya yaptığı açıklamada, bu kiliselerin şu anda Çarşamba gününden itibaren gündüzleri barınak sağlamak için açık olduğunu söyledi: 3303 Urban Crest’teki St.Pius X Kilisesi, 1114 Willow Cd’deki St. Patrick’s Kilisesi ve San Antonio’daki 600 Oblate’deki Blessed Sacrament Kilisesi; ve Helotes, Teksas’taki 13715 Riggs Yolu’ndaki Guadalupe Meryem Ana Kilisesi.

McMurrough, San Antonio’daki 1214 Stonewall St. adresindeki Our Lady of Angels Katolik Kilisesi’nin de açık olduğunu ancak su sorunları yaşadığını ve banyoya erişimi olmadığını söyledi. San Antonio’daki 2114 W Houston Cd.’deki Sacred Heart Katolik Kilisesi ise ihtiyaç durumda, geceleri açık durumda.

San Antonio Başpiskoposu Gustavo Garcia-Siller, episkoposluktaki Katolikleri, fırtınanın yarattığı zor koşullar nedeniyle Kül Çarşambası’nda oruç ve perhiz yükümlülüğünden muaf tuttu.

Fort Worth’ta Episkopos Michael Olson, şehrin kuzey tarafındaki All Saints Katolik Kilisesi’nin bir ısınma merkezi olarak hizmet verdiğini duyurdu.

Catholic Charities Dallas da dahil olmak üzere eyaletteki birçok Katolik Hayır Kurumu, yol koşulları veya diğer faktörler nedeniyle kritik hizmetler dışında kapatmak zorunda kaldı.

CCGH İletişim Direktörü Betsy Ballard CNA’ya yaptığı açıklamada, Galveston-Houston Başpiskoposluğu Katolik Hayır Kurumları’nın kış havası vurmadan önce evsizler için battaniye, eldiven, çorap ve yiyecek içeren kitler satın aldığını söyledi.

CNA’ya, “Ne yazık ki, bu hafta yiyecek depolarımızı açamıyoruz çünkü ana gıda tedarikçimiz olan Houston Gıda Bankası bile buzlu yol koşulları nedeniyle kapatmak zorunda kaldı” dedi.

”Perşembe gününden itibaren gıda dağıtımına devam etmeyi umuyoruz ve yeniden açabildiğimizde daha çok ihtiyaç sahibi insanın gelmesini bekliyoruz. Pandemi sırasında güvenliği sağlamak için arabalı gıda dağıtımı yoluyla hizmet vermeye devam etmemiz gerekecek, ancak gönüllülerin ihtiyacı olan insanlara yardım etmek için normalden daha soğuk olan bu hava koşullarını cesaretle sarıp sarmalayacaklarını biliyoruz” dedi.

Meksika, Matamoros sınırının hemen karşısında yer alan Brownsville Piskoposluğu’nda, yerel Katolik Hayır Kurumu, sığınmacılara ve Meksika’da sınırın ötesinde kamp yapmış olanlara yıllardır yardım ediyor, ancak soğuk hava yeni zorluklar yaratmış durumda.

Katolik Yardım Kuruluşları, Rio Grande Vadisi’nin yönetici müdürü MJ Rahibe Norma Pimentel, son birkaç yıldır ABD-Meksika sınırında insani yardıma ihtiyaç duyan göçmenlerin görünür ve oldukça aktif bir savunucusu oldu. Hafta sonu sıcaklıkların düştüğü sınıra birkaç yüz sığınmacının geldiğini söyledi.

Rahibe Pimentel 16 Şubat’ta bir tweet’te, “Matamoros’taki kampta dondurucu sıcaklıklar çadırları buzluklara çeviriyor ve ailelere dayanılmaz bir acı veriyor” dedi.

Tweet’e eklenen videoya atıfta bulunarak, “Bu çocuk ağlıyor çünkü ayakları şiddetli soğuktan dolayı ağrıyor” dedi ve ekledi: ”Dua edin, ailelerin bu tür felaketlere daha uzun süre katlanmaları gerekmesin.”

Rahibe Pimentel, yardım etmek isteyen herkesi, CCRGV’nin sıcak su şişeleri ve ısıtıcılar gibi eşyalar içeren Amazon İstek Listesine bakmaya teşvik etti.

Austin piskoposluğunun bir sözcüsü, CNA’ya, Teksas, Lampasas’ta St. Mary’s adında bir cemaati olduğunu ve sıcak yemek servisi yaptığını söyledi.

Austin Episkoposluğundan Scott Whitaker, CNA’ya yaptığı açıklamada, şehir mahallelerinin çoğunun elektriğinin olmadığını ve en az beşinde boruların patlayarak ciddi hasara neden olduklarını söyledi.

Corpus Christi Katolik Hayır Kurumlarının yönetici müdürü Warren Phipps, CNA’ya, kentteki evsizler için yerel bir toplum kolejindeki FEMA barınağında devasa bir geceleme barınağı oluşturmak için şehirle birlikte çalıştıklarını söyledi.

Bölgedeki diğer Katolik gruplar da yardım ediyor. Küçük Alice, Texas topluluğundaki The Knights of Columbus özellikle yardımcı olmak için adım attı, dedi.

“Altyapı bu soğuk hava koşullarıyla başa çıkmak için inşa edilmedi” dedi ve şehrin su kaynağındaki bir sızıntının da sorunlara neden olduğuna dikkat çekti: ”Salgın, müdahaleyi daha da zorlaştırıyor. Bu noktada, sıcaklıklar ölümcül ve yapabileceğiniz hiçbir şey yok diyemezsiniz. Yapılabilecek birçok yol var.” (CNA)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi