8 Mayıs 2024 Çarşamba

‘‘Tüm Azizler Bayramı’’ İskenderun’da Özel Ayinle Kutlandı

‘‘Tüm Azizler Bayramı’’ İskenderun Müjdeleme Latin Katolik Kilisesi’nde düzenlenen özel bir ayin ile kutlandı. Ayini Anadolu Havarisel Vekili ve Episkoposu Paolo Bizzeti yönetirken, Anadolu Havarisel Vekilliği ve Episkoposluğu Genel Vekili Antuan Ilgıt ve Kilise Pederi Dariusz Dogondke de ayine eşlik etti.

İncil’den bölümlerin okunduğu ve ilahilerin söylendiği ayinde, günün anlam ve önemi ile ilgili bir vaaz veren Monsenyör Paolo Bizzeti; “Bugün Kilisemiz, Kutsal Ayinin başında da dinlediğimiz gibi, Tüm azizlerin Erdemlerini ve Yüceliğini tek bir Bayramda kutlamanın sevincini yaşıyor. Tüm azizler, hatta resmi olarak aziz ilan edilmemiş olanlar, sadece Tanrı’nın ve diğer birkaç kişinin bildiği ve takdir ettiği kişiler de.

Bize iyilik yapma arzusunu ve gücünü veren Tanrı olduğuna göre, Tanrı’nın önünde hiç kimse erdemleriyle övünemeyeceği halde, neden o halde ‘tüm azizlerin erdemlerini ve yüceliğini’ kutluyoruz? Bunu yapıyoruz çünkü bunu yapmak doğru olan.

Dünya, güçlü olanlara ciddi onurlar bahşeder ve devlet onların cenazelerini kutlar. Çünkü her ne kadar onlardan bazıları savaşlar çıkarmış, gerçeği gizlemiş ya da kişisel güçlerini kendi çıkarları için kötüye kullanmış olsalar bile güçlüdürler. Dünya gücün önünde eğilir ve ona tapar, ona sahip olanlara büyük onurlar verir.

Kilise ise bunun yerine iyiliği, merhameti, hizmeti, alçakgönüllülüğü ve saklı kalanları onurlandırır. Tüm bu değerlerin asıl kaynağı olan Tanrı’ya ibadet eder ve bunları yaşamış olan herkesi onurlandırır, yani hürmet eder ama asla onlara tapınmaz.

Uzun bir süre, hatta tüm yaşamları boyunca, sakatlık ve hastalıklar içinde inanç ve sabırla yaşayanlar; kendilerine acı çektirenleri affedenler ve sevenler; karşılığında hiçbir şey almadan, hatta bazen bir teşekkür bile almadan kendilerini hizmet için harcamayı seçenler; başkalarına ve Tanrı’nın isteğine yer açmak için kendilerini bir kenara bırakanlar.

İşte biz bugün onları onurlandırıyoruz. Bu kız ve erkek kardeşlerimizin önünde eğiliyoruz, çünkü bir insanın gerçek büyüklüğünün güç ve zenginlik değil, yaşadıkları olduğunu kabul ediyoruz” şeklinde konuştu.

Tüm Azizler Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen kutsal ayin, kutsanmış ekmek ve şarabın dağıtılmasıyla sona erdi.

(SAT-7 Türk/İlyas Edip TERBİYELİ-İskenderun)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi