fbpx
17 Mayıs 2024 Cuma

Türkiye’ye Medya Özgürlüğü Uyarısı

Avrupa Konseyi’nin İnsan Haklarından Sorumlu Komiseri Dunja Mijatoviç, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün büyük tehlike altında olduğunu belirterek, “Türkiye’de gazeteciler, insan hakları savunucuları ve sivil toplum, kendilerine karşı sistematik baskı ve yasal işlemlerin damgasını vurduğu, son derece düşmanca bir ortamda faaliyet göstermeye çalışıyor” dedi.

Gelecek ay görev süresi sona erecek olan İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatoviç, “Türkiye’de ifade ve medya özgürlüğü ile insan hakları savunucuları ve sivil toplumun durumuna” ilişkin bir genel değerlendirme yayınladı.

Mijatoviç, değerlendirme metninde, “Türkiye’de ifade özgürlüğündeki bozulma, insan hakları standartlarının çok sayıda bariz ihlaliyle karakterize edilen, yeni ve son derece endişe verici seviyelere ulaştı. Zaman geçtikçe yetkililerin bu ihlallere çözüm bulma konusundaki başarısızlığı, Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğüne verilen zararın derin izler bırakmasına, gazetecilerin ve bağımsız medyanın otosansüre uğramasına neden oluyor. Özellikle genç nesiller de dahil, genel olarak halk için de aynı şey söylenebilir. Sonuçta bu durum, kamuoyunda yavanlaşan, tek taraflı bir tartışma ortamı yaratmakta” ifadelerini kullandı.

Ülkede gazetecileri, sivil toplumu, insan hakları savunucularını ve avukatları hedef alan adli işlemlerin; eleştirel sesleri susturmak ve süregelen insan hakları ihlallerini haber yapmalarını engellemek için kasıtlı olarak uygulandığını iddia eden Avrupa Konseyi Komiseri, “artan baskının endişe verici olmaya devam ettiğini” söyledi.

Gazetecilerin Güvenliği Platformu’nun 2024 Raporu

Avrupa genelinde 15 büyük gazetecilik örgütünün desteklediği Avrupa Konseyi Gazetecilerin Güvenliği Platformu da, “Avrupa’da Basın Özgürlüğü: Gidişatı Değiştirme Zamanı” başlıklı 2024 raporunu yayınladı.

Raporda, gazetecilere karşı casus yazılım kullanımı, kötü niyetli davalar ve sürgündeki gazetecilerin takip edilmeye devam edilmesiyle ilgili endişeler dile getirildi.

Platformu destekleyen 15 gazetecilik örgütünün, Avrupa’da medya özgürlüğüne yönelik ciddi tehdit veya saldırılara ilişkin bildirdiği şikayetlerin bir önceki yıla göre benzer bir durum içerdiği tespit ediliyor.

Türkiye’de 4 Vaka

Buna göre, 2022’de duyurulan 289 vakaya kıyasla, 2023’te 285 vaka yayınlandı. Her ne kadar 2023’te öldürülen gazetecilerin sayısı ve onlara yönelik sokak şiddeti azalsa da, işlerini yapmak zorunda olan gazetecilere yönelik tehdit, baskı ve kısıtlamaların çeşitliliğinin giderek arttığı vurgulandı. En fazla vaka Ukrayna’nın savaş bölgesinde (11), Fransa (4), Türkiye (4), İtalya (3) ve Sırbistan’da (3) kaydedildi. Gazeteciler ayrıca çalışmaları nedeniyle düzenli olarak tacize ve korkutmaya maruz kalıyor: Platformda bu kategoride 68 uyarı yayınlandı.

Raporda vurgulanan bir diğer eğilim de, medya özgürlüğünün, politikacılar ve iş dünyası aktörleri tarafından, “itibarın korunmasına ilişkin ulusal yasalara dayalı olan, gazetecileri ve medyayı taciz etmeyi amaçlayan kötü niyetli yasal eylemlerle engellendiği” tespiti. Bu yolla gazetecilerin cezai hükümlere maruz bırakıldığı, yüksek tazminatlar ve ağır para cezalarına çarptırıldığı dile getiriliyor.

(Kaynak: Voa Türkçe)

Cezayir’de Pastörün Cezası Onandı

Cezayir'in Tizi Ouzo kentinde pastör Youssef Ourahmane'ye yasadışı ibadet hizmeti düzenlediği gerekçesiyle verilen bir yıllık hapis cezası...

Nijerya’da Dokuz Öğrenci Kaçırıldı

10 Mayıs'ta Nijerya'nın Kogi eyaletindeki Confluence Üniversitesi'ne düzenlenen saldırıda 9 öğrenci kaçırıldı.  Nijerya, Hristiyanlar için en tehlikeli ülkelerden...

Vatikan, İklim Değişikliği Tartışmalarına Ev Sahipliği Yapıyor

Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S), Nisan ayında deniz yüzeyi sıcaklıklarının rekor seviyeye ulaştığını...

BM Uyardı: “Gazze’de Tüm İnsani Yardımlar Durabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisinin (OCHA) Gazze'de görev yapan sözcüsü Olga Cherevko, Gazze'ye istikrarlı yakıt...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi