8 Mayıs 2024 Çarşamba

Ukraynalı İkonograf ve Ressam, Tarihi Resmediyor

CNA’nın haberine göre, ikonograf ve mülteci Serhii Kolodka’nın eserleri, New Westminster’daki Holy Eucharist Katolik Katedrali’nde sergileniyor. Pastoral halk sanatı, tarihi reprodüksiyonların ve dini tabloların yanında yer alıyor. 

Rusya ile savaşın başlamasından sonra Kolodka’nın Ukrayna’yı terk etmesine üç çocuğu nedeniyle izin verildi. Katedral, ülkeye yerleşmesinde büyük rol oynadı. Kolodka son bir yıldır katedralde yatılı sanatçı olarak çalışıyor. New Westminster Katedrali savaşın başlamasından bu yana 1.000’den fazla mülteciye destek olarak, barınmalarına, iş bulmalarına ve İngilizce dersleri almalarına yardımcı oldu. Peder Mykhailo Ozorovych, kilisenin Kolodka’yı tam zamanlı sanatçı olarak işe alarak maddi açıdan risk aldığını söyledi. 

Kolodka, New Westminster’daki Kutsal Ruh Kilisesi için İsa’nın Ürdün Nehri’ndeki vaftizini tasvir eden ikonografik proje üzerine çalışıyor. Peder Ozorovych, projenin tarihi bir önemi olduğunu, çünkü yerel Katolik cemaatinin katedralin inşasından önce Kutsal Ruh Kilisesi’nde ibadet hizmeti düzenlediğini söyledi. 

İkonalar, Yeni Antlaşma’da yer alan Kutsal Ruh’un işlerini vurguluyor. Mevcut ikonografik motiflerin aslına sadık kalınarak Bizans stiline yer verildi. Geleneksel tarzda çalışmak Kolodka için alışılmadık bir durum. Ancak her iki tarzın da değerli olduğuna inanan Kolodka, ‘‘Gerçekçilik daha çok Tanrı’yla kişisel sohbete benziyor. Bizans ikonografisi ise daha çok Babamız’a benziyor. Elbette kişisel dua da olmalı ama Babamız ezeli ve ebedidir. Bu yöntemle Tanrı ile kişisel bir bağ kurabilirsiniz’’ dedi.

Kolodka ayrıca Kutsal Tesbih Katedrali’nde yer alan İsa’nın İlahi Merhamet ikonasının aslına sadık kalarak reprodüksiyonunu yaratacak. Peder Ozorovych, ‘‘Benzersiz eserler sunmak istediğimiz yerlerden biri de Kutsal Tesbih Katedrali’dir. Sunağın sağında muhteşem bir sanat eseri olan Guadalupe Meryem Ana ikonası yer alıyor’’ dedi.

Kolodka, dini eserlerin yanı sıra Ukrayna’da devam eden savaşı yansıtan siyasi tablolar üzerinde de çalışıyor. Ukrayna’da görev yapan askerleri ve gazetecileri Vladimir Putin’e kurgusal bir mektup yazarken tasvir ettiği tablo üzerine çalışıyor. Tablo, İlya Repin’in 19. yüzyıl sonlarında yaptığı ‘Zaporojya Kazaklarının Cevabı’ adlı eserine saygı niteliğinde. Zaporojya Kazaklarının Cevabı, 1676’da Kazakların Osmanlı İmparatorluğu’nun sultanı IV. Mehmed’e gönderdiği cevap mektubunu işlemektedir. Tablo, Ukraynalılar için ulusal kimliğin bir sembolüdür.

Kolodka’nın tablosu sadece siyasi bir açıklama değil, aynı zamanda Ukrayna halkının duygularının ve cesaretinin bir simgesi olarak tarihe katkıda bulunmayı amaçlıyor. (CNA)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi