4 Mayıs 2024 Cumartesi

Yangında Kilisesi Harap Olan Lider, Kundakçıları Affetti

Kanada’nın Surrey kentindeki Pastör Steve Faltas’ın Kilisesi’nde meydana gelen saldırı hakkında alarm şirketi ve itfaiyenin aramaları üzerine uyandı.

Saint George Kıpti Ortodoks Kilisesi

Yerel bir sakin tarafından çekilen videoda Saint George Kıpti Ortodoks Kilisesi’nin yangınlar tarafından tamamen sarıldığı görülüyor. Faltas, ‘‘Kilisemize gittiğimde çok zor bir sahneydi. Sokak tamamen kapalıydı ve yangına müdahale eden yaklaşık dört ya da beş itfaiye aracı vardı. Yaşananlar çok üzücüydü’’ dedi.

Rebel News kurucusu Ezra Levant, CBN News’e verdiği demeçte, ‘‘Calgary’de bir günde 10 kiliseye saldırdılar. Toplamda 43 kiliseye saldırı düzenlendi. Bir günde 10 kilise. Gerçekten şok edici’’ dedi.  Kanada Kraliyet Atlı Polisi sözcüsü Tammy Keibel, ‘‘Zarara ve kargaşaya neden olanları gerçekleştirdikleri eylemlerden sorumlu tutabilmek için şüphelileri arıyoruz’’ dedi.

Calgary Polisi, soruşturma kapsamında aranan birkaç şüphelinin fotoğraflarını yayınladı. Calgary Polis Teşkilatı’ndan Kurt Jacobs, ‘‘Bir inanç topluluğu saldırıların hedefinde olduğunda, aynı inancı paylaşan diğer insanlar da kendilerini güvensiz hisseder’’ dedi. 

Kiliselere yönelik kundaklama olayları, yatılı okullarda Yerli çocuklara ait yüzlerce isimsiz mezarın keşfedilmesinden sonra gerçekleşti. Keşfin ardından ülke genelinde kiliselere saldırılar düzenlendi. Genellikle Katolik kiliseleri saldırıya uğrasa da, Katolik olmayan bazı cemaatler de zarar gördü.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, kiliselerin yakılmasını ‘kabul edilemez’ bir tepki olarak nitelendirirken Levant, Kanadalı siyasi liderlerin kilise saldırılarına yönelik tepkilerinin yetersiz olduğunu söyledi. Levant, ‘‘Her yerde saldırı altında olan kiliselerimiz var, ancak kimse onları savunmak istemiyor. Başka bir dine ait ibadet yeri saldırıya uğrasaydı gereken tepki gösterilirdi, ancak Hristiyanlar, Kanada’da ayrımcılığa maruz kalan son kabul edilebilir grup’’ dedi. Levant, politikacıların genellikle salgın sırasında açık kalan kiliseleri günah keçisi olarak kabul ettiğini söyleyerek, ‘‘Alberta eyaletinde, kiliselerini kapatmayı reddeden üç pastör tutuklandı. Kiliseler salgın yayıcı olarak işaretlendi ve günah keçisi ilan edildi’’ dedi.

Öte yandan Saint George Kilisesi üyeleri, kısa süre önce yanmış kiliselerini yeniden inşa etmek sözü verdi. Faltas ise, kilisesini yok eden saldırganlara yönelik mesajında, ‘‘Saldırganlara söyleyeceğimiz tek şey, Hristiyan inanlılar olarak kendilerini bağışladığımızdır. Kilisemizin ayakta kalmasını çok isterdik, ancak bizler inancımıza bağlıyız. Bugün yas günü olsa da, Tanrı yeniden sağlayacak ve yarın sevinç günü olacaktır’’ dedi. (cbn)

Episkopos Arsenios Dahdal Önderliğinde “Kutsal Perşembe” Ayini

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, “Elem Haftası” ayinlerini de sürdürüyor. Bu kapsamda İskenderun Aziz Corç...

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde “Kutsal Yağ” Ayini

Geçtiğimiz hafta sonu kutlanan Dallar Bayramı’nın ardından Kutsal Hafta’ya başlayan Ortodokslar, Çarşamba günü Kutsal Yağ Ayini’ni gerçekleştirdi....

İskenderun’da “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı

İskenderun’da Ortodoks Kilisesinin “Kutsal Elem Haftası ve Paskalya Ayini” Programı belli oldu. Cumartesi gecesi kutlanacak olan Paskalya Bayramı için...

Gümüşhane’deki İmera Manastırı Tarihi Dokusuna Kavuştu

Gümüşhane’nin tarihi ve kültürel hazinelerinden birisi olan İmera Manastırı yıllar içinde yapılan tahribatlardan kurtarıldı. Manastırın duvarlarına kazınan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi