7 Mayıs 2024 Salı

Yeşilköy Surp Isdepanos Ermeni Kilisesi’nin Geleneksel Yıllık Sevgi Sofrası

Yeşilköy Surp Isdepanos Kilisesi’nin geleneksel yıllık Sevgi Sofrası (Madağ), 19 Aralık Pazar günü, Kutsal Sunu Ayini (Surp Badarak) ile kutlandı.

Kilisenin din görevlisi Kıdemli Peder Goryun Fenerciyan eli ile sunulan Kutsal Sunu Ayini’ne, Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II riyaset etti.

Peder Şirvan Mürzyan, Surp Isdepanos Kilisesi vakfı başkanı Habib Özfuruncu ve yöneticileri yanı sıra kalabalık inanlıların da hazır bulunduğu ayinde ilahileri, Kilise’nin Sahak Bartev korosu üyeleri seslendirdi.

Patrik Hazretleri Ermenice ve Türkçe vaaz verdi. Türkçe vaazından bazı bölümler şöyle;

”Sevgili kardeşlerim bugünkü İncil okuma parçalarında Efendimiz İsa Mesih bize diyor ki; sen her hangi bir iş yaptığında, bir görev gerçekleştirdiğinde de ki , bizler değersiz kullarız, üstümüze düşen vazifeyi yaptık. Çok övgü bekleme yaptığın iş için.

İsa diyor ki ; sen nasıl doğal karşılıyorsan başkalarının sana yaptıklarını, çok hatırlamıyorsan. Sen de başkalarına bir şey yaptığında, topluma bir hizmet verdiğinde böyle düşün, böyle davran, hayal kırıklığına uğramazsın.

Toplumda gerçekten az övgü ve o övgü az olduğunda biz bir şekilde bunu zorla almak istiyoruz ve istiyoruz ki insanlar bizi övsünler, takdir etsinler. O zaman burada iki yanlış bir biri ile iç içe girmiş. Birisi, takdir etmeyen bir toplum, farkına varmayan, kendi üyelerini yeterince tanımayan, onların yaptıklarını yeterince takdir etmeyen bir toplum. Öteki taraftan içimizde hep öne çıkmak kendimizi göstermek arzusu ve duygusu. Bunlar dengelenmeli.

Bizim toplum hayatımızdaki en büyük eksiklerden birisi bu, bize hizmet edenleri biz bilmiyoruz ve zannediyoruz ki hiç hizmet edilmiyor bize. Zannediyoruz ki hiç bir şey çalışmıyor, her şey kötüye gidiyor, yok öyle değil. Bizim 33 kilisemiz, 17 okulumuz, fakirler, kadınlar kollarımız, korolarımız, dans gruplarımız var, oralarda hep hizmet edenler var. Bizim bunları tanımamız, takdir etmemiz lazım. Ondan sonra da, bu gibi yerlerde çalışanlar övgü beklemeyi bir tarafa koymalı çünkü toplum işleri en nankör iştir. Ama bu işe girişenler buna razı olmalılar ve İsa da bize diyor ki; buna hazır olun, bir şey yapın ve deyin ki bu benim görevimdi zaten yapacaktım. Onun için alkış, övgü arkadan gelirse iyi ama gelmese de yapın çünkü her şeyi gören, kaydeden bir göz var. Ve İsa dedi ki; ‘eğer bu küçüklerden birine benim adımla bir bardak soğuk su içirirseniz, doğrusu size derim karşılığını asla kaybetmeyeceksiniz.’

Bu ruhla hizmet eden kişi Tanrı’ya benzer. Çünkü Tanrı bize her şeyi verir sonra bizden alkış beklemez. Biz onun çocuklarıyız ve bize verir. Övgü beklemez. Hatta nankör oluruz biz, O vermeye devam eder. Ama O beklemiyor diye biz O’nu övmeyecek, ibadet etmeyecek, dua etmeyecek değiliz. Biz yapacağız tabi bu şeyleri ama Tanrı biz bu şeyleri yapıyoruz diye yapmıyor. Onun için bir kişi kendinde olan fazlalığı başkasıyla paylaşırsa bu çok çok büyük bir şey değil. Yapması gereken bir şey. Bu, bu kadar doğaldır insan için. Çünkü insan Tanrı’nın benzeyişinde ve suretinde yaratılmıştır. İyilikleriniz çoğaltın. Verebileceğiniz şeyleri şimdiden verin. İnsanlar bilmezlerse Tanrı bilir. ‘Vermek almaktan daha çok mutlu eder’ dedi Efendimiz İsa Mesih.”

Vaazların ardından “Hağortutyun” (kominyon – kutsal ekmek) dağıtımına geçildi. Ardından tüm Rab’de uyuyanlar için Ayin-i Ruhani (Hokehenkisd) duaları okundu. Sonrasında Patrik Kadasetli Sahak II, Surp Isdepanos Kilisesi’nin Sevgi Sofrası’nı kutsadı.

Hep birlikte söylenen Rab’bin duası ile tören son buldu.

Törenin ardından Kilisenin din görevlisi Kıdemli Peder Goryun Fenerciyan, diyakoslar, okuyucular, koro üyeleri, Kilise vakfı başkanı ve yöneticileri, Patrik Hazretleri ile toplu fotoğraf çektirdiler.

Myanmar Ordusu, Kilise Hizmetlerine Kısıtlama Getirdi

Tatmadaw olarak bilinen Myanmar ordusu, Chin eyaletinde kilise hizmetlerine kısıtlama getirdi. 22 Nisan'da milislerin hükümet yetkililerini taşıyan...

Serbest Bırakılan Pastör Yeniden Tutuklandı

Myanmar'da Yeni Yıl kutlamaları vesilesiyle 3.300 mahkum serbest bırakıldı. Serbest bırakılan Baptist pastör ise aynı gün içinde...

Etiyopyalı Hristiyanlar Barış İstiyor

Etiyopya Adigrat Episkoposluğu'ndan Episkopos Tesfasellassie Medhin, bölgede Tanrı'nın halkının dayanılmaz acılara maruz kaldığını söyleyerek, 2 Kasım 2022...

Hindistan’da Hükümete Harekete Geçme Çağrısında Bulunuldu

Hindistan'ın Manipur eyaletinde şiddet olayları yeniden şiddetlendi. Genel seçim sürecinde can kaybının artacağından endişe duyuluyor.  Hristiyan Dayanışma Birliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi