26 Nisan 2024 Cuma

2018’den Önemli Haberler

1-Episkopos Sahak Maşalyan, Canlı Yayında Hristiyanlığın Temelini Anlattı

Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Sahak Maşalyan 24 Ocak 2018 Çarşamba akşamı, KRT TV’de Ramazan Koyuncu’nun “Yüzleşme” adlı programına konuk oldu.

Türkiye’de bulunan kiliselerin ortak bir çalışması olan “Temel İlkeleriyle Hristiyanlık” kitabı hakkında bilgi veren Episkopos Maşalyan, Ramazan Koyuncu’nun Hristiyanlıkla ilgili karıştırılan ve yanlış bilinen kavramlarına açıklık getirdi.

2-“Temel İlkeleriyle Hristiyanlık” İngilizceye Çevrildi

“Temel İlkeleriyle Hristiyanlık”, “Christianity, Fundamental, Teachings” Kitabının Tanıtım Töreni Yapıldı

Türkiye’deki kilise liderlerinin öncülüğünde kurulan ve 2003 yılında çalışmaya başlayan Türkiye Kiliseleri ortak Komisyonu 2004 yılında tüm Hristiyan mezheplerinin ortak inancını anlatan “Temel İlkeleriyle Hristiyanlık” kitabını 2014 yılında tamamlayarak 2015’te basılmıştı.

3 Şubat 2018 Cumartesi günü, Ermeni Patrikhanesi’nde Türkiye Kiliseleri ortak Komisyonu’nun oluşturduğu bir alt birimle ” Temel İlkeleriyle Hristiyanlık” kitabı Natalie Konutgan’ın çevirisiyle “Christianity, Fundamental, Teachings” olarak İngilizce çevirisinin tanıtımı yapıldı. Türkiye’de varlığını sürdüren kiliseler bu kitap aracılığıyla inanca ilişkin ayrıldıkları noktaların az olduğunu ve temel iman konularında aynı değerleri ve öğretileri paylaştıklarını kalıcı bir dille ifade ediyor.

Ortodoks, Katolik ve Protestan üyelerden oluşan Komisyon düzenli toplantılarına ve ortak çalışmalarına devam etmekle beraber çağlar boyu fikir ayrılığı yaşayan kiliselerin böyle çalışmaya imza atmaları Hristiyan değil, bütün dinlerin mezhepleri arasında benzeri henüz gerçekleşmemiş ilk ortak çalışma olma özelliği taşıyor.

3-Cumhurbaşkanı Erdoğan Vatikan’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Papa Françesko Vatikan’da görüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Papa Françesko ile baş başa  görüşmek üzere geldiği Apostol Sarayı önünde tören düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, San Damaso Kapısı’nda  Papalık İkametgah Valisi  Başepiskopos Georg Ganswein tarafından karşılandı. Karşılama töreninin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Papa Françesko ile baş başa görüşmenin yapılacağı salona geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti, 59 yıl aradan sonra Türkiye’den Vatikan’a Cumhurbaşkanı düzeyinde gerçekleşecek ikinci ziyaret olma özelliğini taşıyor. Vatikan’a Türkiye’den Cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret 1959 yılında Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten Celal Bayar tarafından yapılmıştı.

4-Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekümenik Patrik I. Bartholomeos’u Ağırladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ortodoksların Ruhani Lideri İstanbul Patriği Bartholomeos’u kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleştirilen kabul, 35 dakika sürdü. Görüşmenin ardından açıklama yapılmazken, görüşmenin gündeminde mülteciler ve inançlar arası diyalog olduğu öğrenildi.

5- Pastör Andrew Brunson Serbest

Mahkeme, ABD’li Pastör Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasına karar verdi. Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası veren mahkeme, hakkındaki ev hapsini ve yurt dışına çıkış yasağını kaldırdı. Aldığı ceza da hapishanede yattığı günlere sayıldı.

Ekim 2016’da Pastör Andrew Brunson bir terör örgütüyle bağlantısı olduğu iddiasıyla İzmir’de tutuklanmıştı. Ona karşı tanıklık edenlerin birinci elden hiçbir bilgi ve delile sahip olmamasına rağmen Pastör Brunson 2 yıl boyunca cezaevinde kaldı. 5 buçuk saatlik bir ifade süreci içerisinde Brunson masumiyetini kanıtlamaya ve Mesih’e olan inancını şu sözlerle ifade etmeye çalıştı: “Bana karşı hiçbir delil bulunmamaktadır. İsa’nın elçileri de ona olan inançları yüzünden acı çekmişlerdi, şimdi benim sıram”

25 Temmuz 2018’de Brunson cezaevinden salıverilerek İzmir’de ev hapsinde tutulmaya başlandı ve ardından Ekim ayında tahliye edilerek Amerika’ya geri döndü. Özgürlüğüne kavuştukran sonra konuşan Brunson tutuklu kaldığı süreçte en çok 2. Timoteos’u okumanın onu yüreklendirdiğini ifade etti.

6-Protestan Kiliseler Derneği, Yeni Başkanını Seçti

Türkiye’deki yerel Protestan Kiliseler arasındaki işbirliğini sağlayan Protestan Kiliseler Derneği (TEK) İstanbul Bible House Kiliseleri Derneği’nde yapılan seçimle yeni dönem başkanını ve yönetim kurulunu seçti.

Farklı illerden gelen kilise önderlerinin bir araya gelmesiyle yapılan seçimde Yaşam Aile Kilisesi Pastörü Ali Kalkandelen Protestan Kiliseler Derneği’nin yeni dönem başkanı oldu.

Yeni dönem Protestan Kiliseler Derneği Başkanı Ali Kalkandelen, Türkiye’deki tüm Protestan Kiliselerde paydaşlığı arttırmayı, Türkiye’de henüz yeni ve gelişmekte olan Protestan Kiliseleri’nde kullanılan tanımları hem Türkiye’de hem de uluslararası anlamda ortak bir paydada buluşturmayı amaçladıklarını söyledi.

7-Kars’ta, Üzerinde İsa Mesih’in Portresi Bulunan 444 Tane Bizans Sikkesi Bulundu!

Kars’ın Kağızman ilçesinde, elektrik direği inşası için yapılan çalışmada, üzerinde İsa Mesih’in portresi yer alan tahminen Ortaçağ dönemine ait 444 tane bakır Bizans sikkesi keşfedildi. Sikkelerin ön kısmında İsa Mesih’in portresi yer alırken, arka kısmında ise 4 satır halinde ‘Hristiyanların Hristiyan’ı, Kralların Kralı’ yazıyor.

8-Tüm Rusya ve Moskova Patriği Patrik Kirill, İstanbul’da

Rus Ortodoks Kilisesi Tüm Rusya ve Moskova Patriği Patrik Kirill, Ekümenik Patrik I.Bartholomeos ile İstanbul’da bir araya geldi.

Rus Ortodoks Kilisesi Basın servisi, Patrik Kirill’in bu sabah İstanbul Atatürk Havaalanı’na İstanbul Patriği Bartholomeos’la görüşeceğini yazdı.Rum Ortodoks Kilisesi İstanbul Patriği Patrik I.Bartholomeos, Patrik Kirill’le karşılıklı çıkarlarla ilgili hayati meseleleri tartışmak üzere Patrik Hazretleri’ni memnuniyetle selamlıyoruz” dedi ve “Diyalogun gücüne inanıyoruz. Biz, dini liderler olarak sorunları çözmek için diyaloğu kullanmalıyız” ifadelerini kullandı.Ekümenik Patrik I.Bartholomeos, bugün Rum Ortodoks Kilisesi İstanbul Patrikhanesi’nin genel bir episkoposluk toplantısına ev sahipliği yapacağını söyledi. Toplantının yarın başlayacağını ve Pazartesi akşamına kadar da devam edeceği bilgisini verdi.

9- Milletvekili Tuma Çelik İle Özel Röportaj

Diyanet İşleri’nin devlete bağlı dördüncü kanalın açılacağını duyurmasıyla Milletvekili Tuma Çelik, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait 4 farklı yayın organında farklı din ve mezheplerle ilgili yayın yapılması gerektiğine dair 6 soruluk bir önergeyi meclis gündemine taşıdı.

Önergede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a Anayasa’nın 2. Maddesi’nde yer alan insan haklarına saygılı ve laik bir devlet olarak tanımlanmasını işaret etti. Soru önergesinin meclise sunulmasının ardından SAT-7 TÜRK HABER olarak Tuma Çelik ile özel bir röportaj yaptık.

10-Kuzey ve Güney Kıbrıslılar Tek Yürekte Bir Araya Geldi

Kıbrıslı Türklerin, Kıbrıslı Rumların ve turistlerin giriş yapabildiği Kıbrıs’ın Tampon Bölgesi olarak adlandırılan alanda 4 Kasım Pazar günü Barış Duası etkinliği gerçekleştirildi. İlk kez gerçekleştirilen toplantının amacı, Kuzey Kıbrıs Türk vatandaşları ile Güney Kıbrıs Rum vatandaşları arasında bir barış sağlamak için birlikte tapınmak, dua etmek ve paydaşlıkta bulunmaktı. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi