19 Mart 2024 Salı

Hrant Dink Hafıza Mekanı Nisan Ayında Açılacak

Agos Gazetesi’nin ve Hrant Dink Vakfı’nın eski bir Ermeni İlkokulu’nun binasına taşınmasıyla boş kalan Şişli Sebat Apartmanı’ndaki Hrant Dink’in çalışma odasının da bulunduğu ofisi, hafıza müzesi olarak düzenleniyor. Müzenin Nisan ayında açılması planlanıyor.

19 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesiyle  toplumsal hafızada özel bir yer edinen İstanbul Şişli’deki Sebat Apartmanı’ndaki Agos gazetesinin eski çalışma ofisi hafıza mekanı olarak yeniden tasarlanıyor.

AMAÇ DİYALOG ORTAMI YARATMAK

Hafıza mekanıyla ilgili olarak bir bülten yayınlayan Hrant Dink Vakfı, mekanın tasarıyla ilgili şu bilgilere yer verdi: “Mekân, hafıza ve umudu birleştiren; bir arada yaşamın hakim olduğu bir geleceği tahayyül ederek bu yönde atılacak adımları yüreklendiren; diyaloğun önemi hakkında farkındalık yaratan; yaşayan ve sürekli olarak güncellenen bir yer olarak tasarlanıyor. Eski Agos ofisinin amatör, özverili ve imece usulü çalışma ruhuna, hakikatine ve belleğine sadık bir mekân yaratmak ve hafıza mekânının, vicdanı, diyaloğu, tefekkürü, empatiyi teşvik eden, karşılıklı anlayışı besleyen, geçmişi hatırlarken geleceğe de ışık tutan biryer olması amaçlanıyor.”

Mekanın adının Hrant Dink’in 23 Nisan 1996’da Agos’ta yayınlanan 23 Nisan ile 24 Nisan tarihleri arasına sıkışan Türkiye Ermenileri’nin durumunu özetlediği yazının başlığından hareketle “23,5” olacağı açıklanırken, mekan Nisan 2019’a yetiştirilmeye çalışılıyor.

Vakıftan yapılan açıklamada hafıza mekanlarıyla ilgili olarak, “Hafıza mekânları toplumsal bellekte önemli bir yere sahip olan zor, şiddet dolu geçmişleri, insanlık suçlarını ve yaşanan travmaları hatırlatır. Hafıza mekânları yüzleştirir, bilgiye erişimi sağlar, tefekküre olanak tanır, hissettirir, soru sordurur, değişim yaratmak için bireyleri teşvik eder, diyalog ortamı yaratır ve günümüzün sorunlarına cevap üretir. Geçmişte önemli bir olaya ev sahipliği yapan bir mekân; geçmişin acı olaylarının mekânı haline gelen binalar, araziler, çeşitli anıtlar, caddeler, kültürel miras varlıkları hafıza mekânı olarak nitelendirilir” denildi.

HAZIRLIKLAR 2015’TE BAŞLADI

Hrant Dink Hafıza Mekânı’nı hayata geçirmek için kapsamlı bir hazırlık süreci yürütüldü. 2015 sonbaharından beri yürütülen hazırlık sürecinde Avrupa, Amerika, Güney Afrika ve Güney Amerika’da toplam 15 ülkede zor geçmişlerle yüzleşmeyi hedefleyen seksenin üzerinde müze ve hafıza mekânı ziyaret edildi. Hatırlatan, yüzleştiren, bilgiye erişimi sağlayan, tefekküre olanak tanıyan, hissettiren, soru sorduran, değişim  yaratmak için bireyleri teşvik eden, diyalog ortamı yaratan ve günümüz sorunlarına cevap arayan pek çok hafıza mekânı görüldü. Holokost dönemindeki imha ve toplama kampları, Apartheid rejiminin ayrımcı uygulamalarına ışık tutan müze ve hafıza mekânları, Güney Amerika’da darbe döneminde gizli tutuklama ve işkence merkezi olarak kullanılan yerler, siyasi mahkûmların tutuklu kaldıkları hapishaneler, zor geçmişlerle yüzleşen müzeler, hafıza parkları ve anıtlar ziyaret edilen mekânlar arasında. Bu mekânlarda çalışan uzmanlarla birebir görüşmeler yaparak onların deneyimlerinden yararlanıldı. Hazırlık aşamasında katılımcı bir süreç yürütülerek Hrant Dink’i tanıyan tanımayan pek çok kişinin fikirleri ve mekândan beklentileri dinlendi. Yurtdışından uzmanlar Türkiye’ye davet edilerek, iyi ve ilham verici örneklere ışık tutmak, hafıza mekânlarının geçmişle yüzleşme ve toplumsal barışa sunduğu katkı hakkında farkındalık yaratmak amacıyla paneller ve atölyeler düzenlendi. Hazırlık sürecinde edinilen bu deneyim, Türkiye’de benzer hafıza mekânları konularında çalışanlara kaynak olması için raporlaştırıldı.

Vakfın açıklamasına göre, 23,5 Hrant Dink Hafıza Mekânı, Hrant Dink’in sahiplendiği ve farkındalık yaratmaya çalıştığı insan hakları, demokrasi, eşitlik, adalet, hak özgürlükleri gibi evrensel değerleri geniş kitlelerle buluşturacak, geçmişin hafızasıyla geleceğin umudunu birleştirecek. Sanatçı Sarkis’in de ‘acılardan pırlanta yaratmayı’ temel alan bir yerleştirmesi de hafıza mekânının daimi bir parçası olacak. (Kaynak: Agos/ Seyfi GENÇ)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi