27 Nisan 2024 Cumartesi

Sent Antuan Bazilikası’nda “Günahsız Meryem Ana Bayramı” Kutlandı!

İstanbul Sent Antuan Bazilikası’nda, 8 Aralık tarihinde “Günahsız Meryem Ana Bayramı” kutlandı.

Ruhbanlar ve altar görevlileri, “Litürjik Takvime” göre 8 Aralık tarihinde kutlanan bayram vesilesiyle buhurdanlık ile cemaatin arasından geçerek, Kutsal Efkaristiya sofrasının hazırlandığı ve sunulduğu sunağa(altara) ilerlediler. Peder Iosif(Yusuf) Robu daha sonra sunağın etrafını buhurdanlık ile kutsayarak dolaştı.

Ayinin ilerleyen kısmında inanlı halkından görevlendirilmiş kişilerin okudukları Tanrı sözleri ile günün içeriğindeki giz hatırlatıldı. (Tekvin 3:9-20, Mezmurlar, Efesliler 1:3-6) Yapılan okumaların ardından Peder Anton Bulai, Tanrı sözünün bildirildiği yere ilerleyerek Kutsal Kitap’tan «Luka 1:26-38» kısımlarını okudu. Tanrı sözünün açıklanması ve uygulanmasına isteklendiren vaazı ise Peder Valeriano verdi.

Peder Valeriano: “Melek Gabriel’in, Bakire Meryem’e görünmesi bir tesadüf değildir. Bugün bayrama gelen sizler de tesadüf eseri burada bulunmuyorsunuz. Bakire Meryem, Rab ile olan samimi ilişkisine rağmen böylesine bir açıklama bekleyemezdi. Bugün bizler de gökten gelen bir meleğin bizlere konuşmasını beklemiyoruz ancak, bundan daha da fazlası olacak… Çünkü, İsa Mesih kendisini bu sunakta mevcut kılacak. İsa Mesih, Bizlere kim olduğumuzu, nereden gelip nereye gittiğimizi hatırlatmak için gelecek. Biz Ruhbanlar dahil Tanrı’nın bizleri çocukları olarak çağırdığını bazı zamanlarda unutuyoruz… Melek, Bakire Meryem’i çok önemli ve güçlü bir söz ile selamladı, ‘Tanrının lütfu ile dolu olan’ ve Rab bu akşam bizlere de lütfunu vermek istiyor. Lekesizler şeklinde adlandırılan bir lütfa sahip olmasak bile affedilme lütfuna sahibiz. Ve Melek Bakire Meryem’e tamamiyle sevinmesi ve bayram etmesi şeklinde telkinde bulunuyor. Meleğin yapmış olduğu telkin bizler için de geçerlidir. Bizler de sevinmeli ve bayram etmeliyiz. Kutsal Bakire Meryem için Tanrı’nın annesi olacağı haberi beklenmedik ve inanılmazdı. Bakire Meryem için büyük ve inanılmaz olan bu haber biz günahkarlar içinde büyük ve inanılmaz bir haber olmuştur. Bu haber Tanrı’nın bizleri affettiği ve sevdiğine dairdir. Bunu hak edip etmediğimizi kendimize sormayalım çünkü hak etmiyoruz. Bizler cehennemi hak ederken Tanrı bizim günahlarımız için öldü. Bu yüzden kardeşler akşam boyunca Bakire Meryem’e teşekkür etmek için büyük bir fırsatımız var. Bakire Meryem’in ‘fiat’ yani evet demesi, burada bulunan herkese affedilme imkanını tanıdı. Bu akşam inanmamız gereken nokta Tanrı’nın katında hiç bir şey imkansız değildir…Ve Bakire Meryem sana teşekkür ederiz, buradaki herkes uğruna İsa Mesih’i kabul ettiğin için. Sende insan olmuş bu sevgiye tapıyoruz. Senin fiat yani evet demen ile her günahtan muaf kılındık. Farkına varmamız gereken nokta, her birimiz günah işledik ve bu affa ihtiyacımız var. Bakire Meryem’e müjdelenen bu çocuk her birimizin günahları için geldi. Mesih, Bakire Meryem’den doğarak bizim günahlarımız için haçta bedel ödedi. Bizler de bu akşam Bakire Meryem’in söylemiş olduğun gibi, ‘bizler Rab’bin kuluyuz ve O’nun isteği olsun’ diyoruz. Bizler de Meryem Ana gibi Rabbimize şükrediyoruz. Hep bir ağızdan deriz ki, işte Rab’bin kulları işte Rabbin hizmetkarları… Rabbim senin isteğin olsun…”

Peder Valeriano’un vermiş olduğu vaazın ardından inanlı halkından görevli kişi yakarmayı seslendirdi. Daha sonra, ekmek ve şarabın Mesih’in bedeni ve kanı olmaları için yapılan yakarış ile birlikte ayinin doruk noktasına ya da kalbine giriş yapıldı. Mesih’in efkaristiya’da ekmek ve şarapta hazır bulunmasının ardından inananlar bu sırrı aldılar.

Peder Iosif Robu ise bayramın sonunda şu sözlerle seslendi: «Bu güzel Efkaristiya toplantısının sonuna geldik. Güzel olmasının sebebi, bizlerin çok şık olması ya da çok güzel işler yapmamızla alakalı değil. Bu güzellik bizzat Mesih İsa’nın efkaristiya’da kendisini mevcut kılmasından kaynaklanır. Bugün her birimiz Mesih İsa’nın taktisini hem kalbimize hem de hayatımıza alalım. Günahsız Meryem Ana Bayramı ve 25 Aralık için Bazilika’nın süslenmesi çok güzel ancak önemli olan kalplerimiz ve hayatlarımızın bunlara hazır olmasıdır… Öyle ki tüm kalbimiz ile 25 Aralıkta doğan İsa Mesih’i kabul edebilelim.»

Peder Iosif Robu son olarak hizmetleri için ruhbanlara, ilahileri seslendiren ‘İstanbul Üniversitesi Konservatuarına ve gelenlere teşekkürlerini iletti. Kutsal Ayin Meryem Ana(Ave Maria) ilahisi ile sona erdi. (Sat-7 Türk/ k)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi