29 Nisan 2024 Pazartesi

20 Yıl İçinde Yangınlarda Hasar Gören Dünyaca Ünlü Kiliseler

9 Haziran 2000

Londra’da, Batı Dulwich bölgesinde XIX. yüzyılda inşa edilen Barking Anglikan Kilisesi yangın sonucu ağır hasar aldı. Yangın sırasında çatının içe çökmesi, Viktorya Mimarisinin en klasik örneklerinden olan kilisenin iç kısmını ve dekorlarını tamamen yok etti. Yangın sonucunda yaralanan olmadı. Yapılan incelemelerin ardından Yangının nedeni, fan ısıtıcısının açık bırakılması olduğu ortaya çıktı. Büyük hasar alan Barking Anglikan Kilisesinin restorasyonu 2006 yılında tamamlanabildi.

22 Kasım 2001

İngiltere’nin Peterborough şehrinde orta çağına ait olan Havari Petrus, Pavlus ve Anreas’a adanmış 12. Yüzyıl tarihli Peterborough Katedrali yangın çıkan yapılar arasında. Alevler kısa bir süre içerisinde kontrol altına alınsa da Katedralin ana salonu ve tavandaki gotik çizimler büyük hasar aldı. Yapılan incelemelerin ardından yangının sebebi bir kundaklama girişimi olduğu ortaya çıktı. Katedralin restorasyon çalışmaları Temmuz 2006’da son buldu.

18 Aralık 2001

New York, Manhattan’da yer alan dünyanın en büyük Anglikan Katedrallerinden biri olan Aziz Yuhanna Katedrali’nde (Cathedral of St. John the Divine) devasa bir yangın ortaya çıktı. 1892’de temeli atılan katedralin inşaatı 1999 yılında tamamlanmıştı. Yangının başlangıç noktası katedral içerisinde bulunan dükkanlardan biriydi. Katedralin ana binasını yangından kurtarmak mümkün olsa da çatının büyük bir kısmı yıkıldı.

29 Mayıs 2006

Çıkan yangınlar yüzünden büyük hasar alan tarihi kiliselerden bir diğeri ise Finlandiya’nın Uusimaa bölgesinde yer alan Porvoo şehrindeki 15. yüzyıldan kalma Lutheran Katedrali. Yangının sonucunda Katedral çatısı çökse de itfaiyecilerin çabaları sayesinde yangının zemine yayılması engellendi böylece katedralin yer döşemelerini ve dekorasyonlarını zarar görmeden kurtarmak mümkün oldu. Yangının çıkış nedeni yerli 18 yaşındaki bir gencin kundaklama girişimi olduğu ortaya çıktı. 2007 yılında hâkim karşısına çıkarılan genç 6 buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı. Katedral, restorasyon çalışmalarının tamamlanması üzerine 2008 yılına yeniden hizmete açıldı.

25 Ağustos 2006

Bir diğer yangın Saint Petersburg’da restorasyon çalışmaları sırasında 1835 yapımı Troitsky Katedralinin (Sobor Svyatoy Zhivonachal’noy Troitsy) ana kubbelerini çevreleyen inşaat iskelelerinden birinin alev alması ile başladı. Yangın sonucunda ana kubbenin haricinde iki küçük kubbe de yıkılarak ana salona büyük hasar verdi. Katedralin restorasyon çalışmaları 2017 yılının sonunda tamamlandı.

25 Aralık 2009

İrlanda’nın Longford konutluğunda 1856 yapımı St. Mel Katedrali çıkan yangın sonucu tamamen tahrip oldu. Yangının çıkış nedeni kilise içerisindeki eski tip ısıtma ocaklarından birinin olduğu ortaya çıktı. Geriye sadece duvar iskeletleri kalan katedralin restorasyon çalışmaları 5 yıl sürdü.

28 Temmuz 2014

Çin’in Zhejiang eyaletinin kuzeydoğusunda yer alan Ningbo liman şehrinde çıkan yangın, Çin’in en eski tarihi kiliselerinden biri olan Meryem Ana üzüntülerine adanmış olan Roma Katolik Episkoposluk Katedrali‘ni tamamen yok etti. 1876 tarihinde inşa edilen Katedralin restorasyon çalışmaları 2018 yılında son buldu.

15 Mart 2015

Moskova’da restorasyon çalışmaları sırasında Novodevichy Manastırı‘nın Çan Kulesi alev aldı. XVII. yüzyılın sonunda inşa edilen manastırın geçirdiği yangın yüzünden giriş kısmı hasar alsa da doğru müdahaleler sayesinde büyük kayıpların yaşanması engellenebildi. Yapılan incelemeler sonucu yangının çıkış nedeni kısa devreden kaynaklı olduğu ortaya çıktı.

15 Haziran 2015

Hristiyan yapıları arasındaki bir diğer yangın Fransa’nın Nantes şehrinde 1889 yılında inşa edilen Saint Donatien Bazilikası‘nda meydana geldi. Katedelin çatısı, su yalıtımının döşeme çalışmaları sırasında alev aldı. Yangın sonucunda bazilikanın giriş kısmı büyük hasar gördü.  

1 Mayıs 2016

Yangında hasar gören bir diğer katedral ise New York’daki  St. Sava’nın Sırp Ortodoks Katedrali. 1855 yılında inşa edilen Sava Sırp Katedralinin yangın sonucunda çatısı tamamen göçmekle kalmadı iç dekor ve duvar süslemelerinin tamamı kül oldu. Yangının çıkış nedeni ise Paskalya hizmetinin sonunda mumları söndürmeyen katedral bekçisinin hatasından kaynaklı olduğu ortaya çıktı. Katedral henüz restore edilemedi.

15 Nisan 2019

Notre Dame Katedrali‘nde yıkım dolu bir yangın çıktı. Devasa yangın, 93 metre yüksekliğindeki kulelerden birinin ve çatının tamamen çökmesine neden oldu. 9 saat boyunca yangına müdahale eden yaklaşık 400 itfaiyecinin çalışmaları sayesinde, kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarılabildi. Fransa cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Notre Dame Katedrali’nin 5 yıl içerisinde restore edileceğini açıkladı. Restorasyon çalışmalarının 2021 yılında başlanması bekleniyor.

31 Mayıs 2020

Washington’da bir grup protestocu Lafayette Meydanı’nda yer alan Beyaz Saray yakınındaki tarihi St. John Episkoposluk Kilisesi‘ni ateşe verdi. Genellikle başkanlık kilisesi olarak adlandırılan St. John Piskoposluk Kilisesi 1815’te inşa edilmesinden bu yana tüm ABD Devlet başkanlarının en az bir kez ziyaret ettiği yerlerden biri olmuştur. Kilisenin bodrumunda başlayan yangın itfaiyecilerin müdahaleleri ile kısa sürede kontrol altına alındı. Protestocular ayrıca kilise önündeki Amerikan bayrağını yakarak kilisenin duvarlarına sprey boyalar ile “şeytan caddenin diğer tarafında” yazdılar. Protestoların nedeni 25 Mayıs’ta Minneapolis’te polis tarafından gözaltına alınırken siyahi Amerikan vatandaşı George Floyd’un öldürülmesiydi.

6 Aralık 2020

New York’un East Village bölgesinde yer alan 1891 tarihli Amerika’nın en eski kiliselerinden biri olan Middle Collegiate, yanındaki 5 katlı yapıda yangın çıkması sonucu tamamen tahrip oldu. Tarihi kilisenin bir diğer önemi ise içerisinde New York Özgürlük Çanının bulunmasıydı. 17. yüzyılın başlarındaki Hollandalı yerleşimcilerin dönemine ait olan kilise New York’un üniversite kiliselerinin bir parçasıydı. Yangın sonucunda kiliseye bağlı kadın sığınma evi de hasar gördü. (O.D/tass.ru, rg.ru, cnl.news)

Rahip, Hac Yolculuğuna Hazırlanıyor

Peder Roger Landry, ABD'nin doğusunda yaklaşık 2.400 kilometrelik Ulusal Efkaristiya Hac rotasını tamamlamaya kendini adadı. Hac ziyaretleri,...

Hristiyanlar Yangının Harap Ettiği Kilisede İbadet Etti

Kutsal Cuma için ibadet etmek isteyen Hristiyanlar, 2022'de Fulani militanları tarafından ateşe verilen kilise binasında bir araya...

Hatay İskenderun’da Palmiye Pazarı

İskenderun’da Bayram Coşkusu Kilise Bahçesine Taştı İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde, geçtiğimiz Pazar günü İsa Mesih’in Yeruşalim’e...

Evrensel Coşku Yaratan “The Chosen” SAT-7’ye Geliyor

SAT-7, uluslararası boyutta başarılı olan The Chosen dizisini yakında platformlarında yayınlanacağını duyurmaktan mutluluk duyuyor. The Chosen, Orta...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi