8 Mayıs 2024 Çarşamba

81 İlin Tamamında Kamuya Açık Alanlarda Sigara İçmek Yasaklandı

İçişleri Bakanlığı, koronavirüsle mücadele kapsamında 81 ilin tamamında kamuya açık alanlarda sigara içilmesinin yasaklandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı, 81 ile gönderdiği Koronavirüs genelgesinde tüm illerde cadde ve sokaklarda sigara içilmesinin yasaklandığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı’nden 81 ilin valiliğine gönderilen “Koronavirüs Tedbirleri” konulu ek genelgede, şu ifadelere yer verildi: 

“Yarından (12 Kasım Perşembe) itibaren tüm illerde vatandaşların özellikle yoğun olarak bulunduğu valilik ve kaymakamlıklarca duyurulan cadde ve sokaklar (özellikle trafiğe kapalı olanlar), ihtiyaç duyulan meydanlar ve toplu taşıma araç durakları gibi alanlarda, sigara içmek yasaklanacak.

65 yaş ve üzeri vatandaşların sokağa çıkmalarına yönelik uygulama, il bazlı yapılacak analizlere göre İl Hıfzıssıhha Kurullarınca belirlenecek.

Valilerce; salgınının seyri anlık olarak takip edilerek hasta ve temaslı kişi, ağır hasta, entübe, vefat sayılarındaki artış trendlerine göre 65 yaş ve üzeri vatandaşların gün içerisinde saat 10:00­-16:00 arasında sokağa çıkabilmelerine, bu saatler dışında sokağa çıkmamalarına dair kısıtlamaya gidilecek.

Gelişmelere bağlı olarak alınan kararlar belirli aralıklarla gözden geçirilecek, kriterlerde iyileşme sağlanması durumunda kısıtlama aynı usulle kaldırılacak.”

Genelgede, tüm Dünya’yı etkisi altına alan Koronavirüs salgınının yayılımında son dönemlerde tüm ülkelerde artış yaşandığı ifade edildi. Özellikle Avrupa kıtasında bulunan ülkelerde salgının seyrinde çok ciddi yükseliş olduğu ve salgınla mücadele kapsamında birçok yeni tedbir kararları alınarak uygulamaya geçildiği belirtildi.

81 İlde Kamuya Açık Alanlarda Sigara İçmek Yasaklandı, Peki Uzmanlar Ne Diyor?

İçişleri Bakanlığı, 81 ilin tamamında Koronavirüs’le mücadele kapsamında sigara içmeyi yasakladı. Uzmanlar, sigara kullanılan ortamlarda virüsün daha kolay yayıldığını belirtirken, sigara kullanan kişilerin maskelerini uygun bir biçimde takmadıklarından ötürü, ya virüsü kaptıklarını ya da bulaştırabildiklerini söylüyor.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip Koronavirüs vakaları, her gün artmaya devam ederken, önce 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmalarına kısıtlama getirildi, ardından kamuya açık alanlarda sigara içmek yasaklandı.

Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü: Dumanı Üflerken Virüs Daha Uzak Mesafeye Yayılıyor

Prof. Dr. Tevfik Özlü

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, sigara içilmesi virüsün yayılmasını kolaylaştırdığını söyledi. Özellikle dış mekânlarda insanların karşılıklı sigara içip sohbet ederken virüsü birbirlerine enfekte ettiğine işaret eden Özlü, “Dumanı üflerken virüsü daha uzak mesafeye yayabiliyor. Pandemi döneminde sigara içilmesi korunmayı aksatıyor, içenler başta olmak üzere insanları tehlikeye atıyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Recep Tekin: Koronavirüslü Birinin Dumanı Dışarı Üflemesi Pasif İçicilere de Virüs Bulaştırıyor

Prof. Dr. Recep Tekin 

Dicle Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Koronavirüs Yoğun Bakım Koordinatörü Prof. Dr. Recep Tekin de, sigara içilen ortamlarda koronavirüsün bulaşmasının daha hızlı olduğuna vurgu yaparak, “Koronavirüs damlacık ve hava yoluyla bulaştığı için bu tip bir ortamda aslı kalmasını etkileyen faktörlerden bir tanesi de duman olabiliyor. Özellikle kalabalık ve kapalı ortamlarda sigara, nargile dumanının arttığı alanlar, koronavirüs açısından risk oluşturabiliyor. Sigara içilen kapalı ortamlarda pasif içiciler var ise onlar açısından risk oluşturabiliyor. Sonuç itibari ile solunum yoluna temas etmiş dumanın koronavirüslü birinin dumanı dışarı üflemesi ile birlikte ortamda diğer kişiler açısından her ne kadar sigara içmeseler de pasif içici durumda olmaları nedeniyle Koronavirüs kapabilir” diye konuştu. (T24)

İskenderun’da Bayramlaşma Etkinliği

İsa Mesih’in ölümden dirilişinin kutlandığı Paskalya Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi salonunda protokol bayramlaşma...

Hristiyan Yardım Kurumundan, Çocukların Eğitimine Destek

Somali'de Halima ile çocukları Sahra, Ahmed ve Yasir inançları nedeniyle zulüm gören Hristiyanlardan bazıları. 2012 yılında İsa'yı...

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi