30 Nisan 2024 Salı

Karayipler’de İsa Mesih’i Anlatan Yazılar Bulundu

Karayipler’de İsa Mesih’i anlatan duvar yazılarının olduğu mağaralar bulundu.

İngiltereli arkeologlar, Porto Riko’da ulaşımı oldukça zor, Karayip Adaları’ndan biri olan Mona Adası’nda bir mağarada yerlilerin ve Avrupa’dan gelmiş olduklarını düşündükleri insanların çizmiş olduğu tahmin edilen Hristiyanlıkla ilgili kaya resimlerine rastladı.

British Museum ile iş birliği içerisinde çalışan Leicester Üniversitesi’nden bir arkeolog grubu bu keşfi gerçekleştirdi ve mağara duvarlarında daha çok geometrik şekiller ve hayvan resimlerinin yer aldığını söyleseler de, asıl ilgi çeken noktanın Avrupa’dan buraya gelmiş insanların duvar yazıları olduğu belirtildi.

Arkeologlara göre, mağaradaki yazıların Amerika kıtasında oluşan kültürlerarası inanç dinamizmi simgeliyor. Söz konusu bölgelere gelen ilk sömürgecilerin yerli halkın kültüründen fazlasıyla etkilendikleri söyleniyor.

Yerlilerin duvar yazılarının yanında Hristiyanlığı anlatan semboller de görülüyor. Semboller arasında Latince ve İspanyolca yazılmış Kutsal kitaptan alıntı ayetler, tarihler, dini isimler yer alıyor.

Mağarada bulunan iki yazı oldukça ilgi çekici, birincisi: “dios te perdone” yani ‘Tanrı sizi bağışlar’, ikincisi ise: “verbum caro factum est” yani ‘Söz beden oldu’. Bu iki yazı özellikle Kutsal Kitap’ta İsa Mesih’in geleceğini ve geldikten sonra anlatılan bölümlerde yer alıyor. Başka bir bölümde ise, İsa Mesih’in çarmıha gerildiği yer olan Golgota’yı ve yanında çarmıha gerilen iki suçluyu da simgeleyen üç çarmıh yer alıyor ve buna ek olarak İsa Mesih’in çarmıhının altında ise latince ‘iesus’ yani ‘İsa Mesih’ yazıyor.

Mona Adası’nda bulunan bu yazıların 16. yüzyılda yazıldıkları düşünülüyor. Avrupalıların ise 1494 yılında, Kristof Kolomb’un ikinci yolculuğu sırasında bu yerlerde bulunduğu yaşadıkları ve muhtemelen bu adaya gelen ilk Avrupalılar oldukları söyleniyor. 2013 yılından bu yana Mona Adası’nda toplam 70 mağara bu şekilde incelendi.(Olga Daşcinscaia)

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi