8 Mayıs 2024 Çarşamba

Karadağ’daki Tarihi Ortodoks Kiliseleri Devlet Mülkiyetine Geçiyor

Rus Ortodoks Kilisesi, dünya toplumunu Karadağ’daki Ortodoksların haklarının korunabilmesi için birlik olmaya çağırdı.

Moskova Patrikhanesi, Karadağ’da kabul edilen son dini yasaların alaycı bir tavır taşıdığını vurgulayarak, Sırp Ortodoks Kilisesi’ni savundu.

Rus Ortodoks Kilisesi Kutsal Meclisi’nin yayınladığı demetçe: “Karadağ’da dini hakların çiğnenmesini önlemek için dünya toplumuna sesleniyoruz” açıklaması yer aldı.

Karadağ Parlamentosu Sırp Ortodoks Kilisesi’nin çıkarlarını ihlal eden “din – inanç özgürlüğü ve dini toplulukların yasal durumu hakkında” yeni bir yasa tasarısını kabul etti.  

Karadağ Parlamentosu tarafından kabul edilen yeni dini yasa tasarısına göre 1 Aralık 1918 tarihinden önce devlete ait olup günümüzde yerel Ortodokslar tarafından kullanılan tüm arazi ve kilise binalarının dini hizmet izni bulunmaması durumunda devlet mülkiyetine geçeceği kararlaştırıldı. Tarihi yapıların çoğu talep edilen izinlere sahip değiller. Bu da tam 650 yapının yıkılması ya da devletin eline geçmesi demek. Yasa tasarısının oylaması iktidar çoğunluğunun oluşması ise milletvekilleri ve muhalefet güçleri arasında büyük tartışmaların yaşanmasına neden oldu. Tasarıya karşı çıkan Karadağ sakinleri de sokaklara akın edip protestolara başladı. Protestolardan dolayı yollar ve köprüler kullanıma kapatıldı.

Tüm bunların üzerine sessiz kalamayan Moskova Sinodonu Karadağ’daki tüm yerel Ortodoks kiliselerini desteklemek için dünya toplumuna seslendi: “Karadağ Ortodokslarının başına gelen bu felakete sessiz kalınmamalıdır. Bugün orada olanlar her kilisenin başına gelebilir” açıklamasında bulundu.

Kutsal Meclis’i, daha önce Avrupa Komisyonu’nun, yeni Karadağ din özgürlüğü yasasına yönelik ciddi demokratik yorumlar yaptığına dikkat çekti.

Moskova Kutsal Meclis kabul edilen yeni yasanın, din özgürlüğünü sağlamak yerine halkı asırlık tarihsel belleğine yabancılaştırmayı amaçladığını savunarak: “Karadağ yönetimine Ortodoks dini toplulukları, Şovenizm yanlısı olarak görmek yerine onlara baktıklarında yakınlarını ve atalarını görmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Ülkenin nüfus çoğunluğunu oluşturan Kanonik kilisesini düşman ilan etmek oldukça anlamsız” açıklamasında bulundu. 

Kutsal Meclis, yeni yasayı “Kanonik kiliseyi zayıflatarak bölünmeyi destekleme eylemi ve onu devlete karşı aşağılayıcı ve tehlikeli bir duruma sokma girişimi” olarak tanımladı. Tüm bunların yanı sıra Karadağ devletinin laik olmasına rağmen böylesine bir karar alması vatandaşları da huzursuz etti. 

Moskova Kutsal Meclisi, “Tarih boyunca dini hizmet veren kiliselerin şimdi devlet mülkiyetine geçirilip, bundan sonraki kaderinin belirsizliği alaycı bir darbe niteliğindedir” açıklamasında bulundu. (interfax-religion.ru/O.D)

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi’nde Kutsal Sunu Ayini

Lusavoriç Korosu'nun 95. yılı Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Beyoğlu Surp Yerrortutyun Kilisesi'ndeki Surp Badarak'a (Kutsal Sunu...

Aziz Corç’un İsim Bayramı İskenderun’da Ayinle Kutlandı

Hristiyanlığın simge isimlerinden Aziz Corç’un İsim Bayramı dolayısıyla, İskenderun Aziz Corç (Mar Circos) Rum Ortodoks Kilisesi'nde özel...

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Matem Haftası ve Paskalya Kutlamaları

Kutsal Ortodoks Kiliseleri'nde 2024 yılı Paskalya orucunun son haftası olan Matem Haftası 28 Nisan pazar akşamı başladı,...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi