8 Mayıs 2024 Çarşamba

Normalleşme Takvimi Açıklandı

Normalleşme Takvimi Açıklandı: Normalleşmenin 2. Aşaması 27 Mayıs 2020 Çarşamba günü başlayacak.

11 Mayıs 2020 normalleşme sürecinin ilk adımı olarak kabul edilirken, birinci aşama sürecine girildikten sonra diğer aşamalara yönelik bilgiler verilmeye devam ederken ilk olarak, kuaförler, berberler ve AVM’ler belli şartlar doğrultusunda sosyal mesafe ve maske takılması zorunlu kılınarak kontrollü şekilde açıldı. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasında “Bayramdan sonra daha özgürüz” şeklinde açıklama yapmış ve müjdeli haberi vatandaşlara duyurmuştu.

  • Birinci aşama 11 Mayıs 2020’de başladı.
  • İkinci aşama 27 Mayıs-31 Ağustos 2020,
  • Üçüncü aşama 1 Eylül-31 Aralık 2020,
  • Dördüncü aşama ise aşının bulunmasının beklendiği 1 Ocak ve sonrası olarak planlandı.

İlk Konulan Yasak En Son Kalkacak 

Edinilen bilgiye göre ilk hangi yasak konulduysa, en son o kaldırılacak. Okullar, bazı kamu kurumlarının faaliyetleri, adliyeler, 65 yaş üstüne ve gençlere getirilen sınırlamalar, düğün ve kapalı alan aktiviteleri, en son aşamada izin verilecek uygulamalar olacak.

65 Yaş Üstüne Market Yasağı Gündemde 

En riskli grup sayılan ve sayıları 7.5 milyona ulaşan 65 yaş üstüyle ilgili kararlar, en çok tartışılan konuyu oluşturuyor. İkinci dalga veya dalgalanma, bu grup için risk taşıyor. Bayramdan sonra yapılacak değerlendirmelerde, vaka sayısının düşmesine bağlı olarak yeni kurallar konulabilecek. Ele alınacak konu başlıkları arasında, 65 yaş üstüne marketler, AVM’ler ve toplu taşıma araçlarının yasaklanarak, kısmi serbesti gündeme gelmesi. İzin günlerinin sayısı arttırılabilecek, araba kullanmalarına veya kurallara uyarak çalışmalarına izin verilebilecek.

Normalleşme planı çerçevesinde 0-14 yaş, 15-20 yaş ve 65 yaş üstü olmak üzere üç farklı yaş grubundakiler için bir süredir belirli tarih ve saatlerde sokağa çıkma izni veriliyor. 20 Mayıs Çarşamba günü saat 11.00-15.00 arasında 14 yaş ve altındaki çocuklar sokağa çıkmıştı. 22 Mayıs Cuma günü ise 15-20 yaş arasına izin verildi.

Kabinenin Gündemi de Normalleşme

Kontrollü sosyal hayat için gözler bayram sonrasında. 28 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Kabine Toplantısı gerçekleştirilecek. Alınacak yeni kararlar masada olacak.

Bayram sonrasında normalleşme adımları hızlanacak, gözler alınacak yeni kararlara çevrilecek. Cumhurbaşkanlığı Erdoğan başkanlığında video konferans yöntemiyle 28 Mayıs Perşembe günü Kabine toplantısı gerçekleştirilecek. Kontrollü sosyal hayata dair alınacak yeni kararlar kabine toplantısında masaya yatırılacak.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüsle mücadeleye ilişkin ayrıntılara dair kabine toplantısında bir sunum gerçekleştirecek. Bilim Kurulu’ndan gelen tavsiye kararlarını paylaşacak. İllerdeki seyahat kısıtlamalarının kaldırılması değerlendirilecek. Bazı illerdeki kısıtlamanın kaldırılması, İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise kısıtlamanın bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Edinilen bilgiye göre hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması da toplantıda değerlendirilecek. Kısıtlama uygulamalarının bazı illerde belli bir süre devam edebileceği ancak nihai kararın son veriler ışığında verileceği öğrenildi.

65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altındaki vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasında esnemeye gidilmişti. Kısıtlamanın tamamen kalkması henüz öngörülmüyor. Kabine toplantısında bazı toplu alanlara girmelerinin sınırlandırılarak kısıtlamanın tamamen kaldırılmasının değerlendireceği belirtiliyor.

Sektörlerde Normalleşme Süreci

Nikah salonlarının azami yüzde 25 kapasitesinin aşılmaması, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına göre düzenleme yapma şartıyla faaliyete geçmesi bekleniyor.

Yine kabine toplantısında çay bahçesi, açık eğlence yerlerinin ve ören yerleri ile müzelerin açılmasının da değerlendirileceği ifade ediliyor. Alınan kararlar toplantı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

Sözcü Kalın’dan Normalleşme Açıklaması: Asla Bir Gevşeme Süreci Değil

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kovid-19’la mücadelede yeni döneme ilişkin, “Bu normalleşme süreci asla bir gevşeme, tedbirleri elden bırakma süreci değil. Sadece bu yeni dönemin yeni normal şartlarına uyum sağlamamız gerekiyor. Yani maskeyle sosyal mesafeyle temizlik kurallarına uyarak yaşamayı bir şekilde öğreneceğiz” değerlendirmesini yaptı.

Kalın, canlı yayınına katıldığı programda gündeme dair soruları yanıtladı.

“Salgınla mücadelenin neresindeyiz? Kazandık diyebilir miyiz, yoksa bunu söylemek için erken mi?”sorusuna, “Kazandık demeyelim. Virüsün nasıl davranacağı konusunda halen çok net veriler yok. Virüs mutasyona uğrayabilir. Bilim insanları virüsün farklı davranış modellerine sahip olabileceğine dikkat çekiyorlar” cevabını verdi. (Milliyet, Sabah)

 

Aşırılık Yanlıları Mısır’da Evleri Ateşe Verdi

Nisan sonunda Mısır’ın Minya kentinin Al-Fawakher köyünde Kıpti Ortodoks Hristiyanlara ait çok sayıda ev ve dükkân ateşe...

Radyo Kanalı Kuzey Kore’de Müjde’yi Duyurmaya Devam Ediyor

Dünyanın en baskıcı yönetimi altında, İsa Mesih'in Müjdesi radyo kanalı aracılığıyla duyuluyor. Özgür Kuzey Kore Radyosu (Free...

Kars’taki Kilise Kurtarılmayı Bekliyor

Kaçak kazıların hedefinde Kars'ta 150 yıllık 'Gürcü Kilisesi' define avcıları tarafından talan edildi. Her tarafı kazılan kilisenin koruma...

Episkopos Dahdal Arsuz’da ve Mersin’de Ayinlere Katıldı

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile Türkiye’ye gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Paskalya öncesindeki...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi