1 Mayıs 2024 Çarşamba

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Kovid Döneminde Komünyon Birliği İçin Mektup Yayınladı

Ekümenik Patrik Bartholomeos, Ortodoks Kiliseleri başepiskoposlarına gönderdiği mektupta, Ekümenik Patrikhane’nin komünyonun sunulması konusunda Ortodoks Kiliseleri ile iletişimi koordine etmeyi amaçladığını açıkladı.

17 Mayıs’ta yazılan mektupta Ekümenik Patrik, koronavirüs salgını döneminde kilise hizmetlerinin cemaat olmadan gerçekleştirilmesini onayladı. Salgın döneminde Komünyon’un cemaate nasıl sunulacağı konusunda birçok görüşün dile getirildiğini belirten Patrik Bartholomeos, ‘‘Buna kayıtsız kalamayız’’ dedi.  Patrik Bartholomeos ayrıca Ortodoks Kilisesi’nin siyasi ve sağlık otoriteleri tarafından önerilen kurallara uyacağını ve inancın özüne saygı duyulması şartıyla bu şekilde davranmaya devam edeceğini söyledi. Buna ek olarak, Kutsal Komünyon’un kilise gizeminin vahyi ve deneyimi olduğunu belirterek, ‘‘Rab’bin kendisi, bize bedenini ve kanını komünyon aracılığıyla sunarak, Cennet’teki Krallığı’na davet ediyor’’ dedi.

Ekümenik Patrik Bartholomeos, yerel Ortodoks Kilisesi arasında koordinasyonu sağlamak adına, 17 Mayıs 2020’de yerel Ortodoks Kiliseleri başepiskoposlarına gönderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

‘‘Koronavirüs salgını nedeniyle Kilise yaşamında ortaya çıkan koşulları acı verici bir şekilde yaşadık, her yerden yeni yerel bilgileri ve çeşitli gelişmeleri aldık. Dayanışma ve birlik ruhuyla hareket ettik. İmanlıları ve kamu yararını korumak adına bir süreliğine kilise hizmetlerinin cemaatten uzak bir şekilde gerçekleştirilmesini kabul ettik. Önceliğimiz evreni aydınlatan Babamız Tanrı’ya olan imanımızı korumaktır.

Bununla birlikte, koronavirüs salgını sırasında yetkililerin ilgisine ve liderlerin önlemlerine karşı sessiz ve yabancı kalmamız düşünülemezdi. Sağlık ve siyasi otoritelerin tavsiyelerine itaat ettik, imanımızın özüne ve merkezine ters düşmediği sürece kurallara itaat etmeye devam edeceğiz.

Kilisenin yaşamında Evanjelik ve Apostolik yorumlar herkes tarafından bilinmektedir. Kutsal Kanonlar, günlük dini uygulamalarla ve Tanrı’nın ilahi iradesiyle ayrılmaz bir kutsal gelenektir. Kilisenin bu kutsal uygulamayla ilahi Komünyon aracılığıyla dünyada yaşadığı gerçeğini görüyoruz. Rab’bin kendisi Kutsal Komünyon aracılığıyla günahsız bedenini ve kıymetli kanını sunarak, bizleri Göklerin Egemenliği’ne davet eti. Bu ruhla ve duyguyla birlikte Efendimizle iletişim kuruyoruz.

Ortaya çıkan koşullar ışığında, kardeşçe görüşlerinizi ve düşüncelerinizi dinlemek istiyoruz. Böylece Komünyonun paylaşımı üzerindeki tartışmalara pastoral yaklaşımla karşılık verebiliriz.

Bununla birlikte, hepinizi Mesih’teki sevgiyle ve kutsal öpüşle kucaklıyoruz. Tek ve ortak kadehi paylaşarak, çağlar boyunca asla susuz kalmayacağız. Amin.’’

Yunanistan Kilisesi, Komünyonda Ekümenik Patrikhanesi’yle Görüş Birliği Sağladı

Patrik Bartholomeos’un mektubuna yanıt olarak Daimi Kutsal Sinod, ‘‘Yunanistan Kilisesi, komünyonun kutsal gizeminin Kutsal Kilisemizin Kutsal Babaları tarafından teslim edilmesi nedeniyle tartışılmaz olduğunu kesin ve teolojik bir beyanda ısrar ediyor. Kutsal Komünyonun paylaşılması Kilise Babaları tarafından ve Kutsal Geleneklerimize uygun şekilde gerçekleşecektir’’ açıklamasında bulundu.

Kıbrıs Başepiskoposu II. Hrisostomos, Ekümenik Patrik Bartholomeos tarafından sunulan mektuba cevabında, ‘‘Dua ve inançla birlikte hizmet ediyoruz’’ dedi. Başpiskopos II. Hrisostomos, 2016 yılında Girit’te toplanan Ortodoks Kilisesi Kutsal ve Büyük Konseyi tarafından alınan kararlara atıfta bulunarak, tek, kutsal, Katolik ve apostolik kilisenin Üçlü Birlik imgesindeki Tanrı-insan birliğinin, komünyondaki eskatonun öncülü ve deneyimi olduğunu söyledi.

Alınan bilgilere göre, diğer kiliselerin Ortodoks başpiskoposlarının da Komünyon dağıtımında geleneksel yolu benimsedikleri belirtildi.(Orthodoxtimes)

Din Değiştirme Karşıtı Yasaların Son Bulması İstendi

Release International, Hindistan'da din değiştirme karşıtı yasaların Hristiyanlara yönelik baskıya ve şiddete neden olduğunu söyleyerek yürürlükten kaldırılmasını...

Episkoposlar, Katoliklere Yönelik Saldırıları Kınadı

Hindistan'da episkoposlar, aşırılık yanlısı bir grubun Katolik okuluna yönelik saldırısını kınadı. 16 Nisan'da yaşanan saldırıda Telangana eyaletindeki Rahibe...

Hristiyan Liderler Ruanda Soykırımının 30. Yılını Andı

Afrika Hristiyan Uzmanlar Forumu (ACPF) üyeleri, yaklaşık 800 bin kişinin hayatını kaybettiği Ruanda soykırımının 30. yıldönümünde mağdur...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde Saldırılar Son Bulmuyor

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Hristiyanlara zulmeden Müttefik Demokratik Güçler (ADF) adlı terör örgütü, Beni kentinde düzenlediği saldırıda 12...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi